Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Αυτό που φοβάμαι είναι τι θα παραλάβουμε μετά τις εκλογές

«Πρώτη φορά κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν πρόωρες εκλογές... τέσσερις μήνες πριν». Απαιτείται παράταση της ρήτρας διαφυγής και για την Ελλάδα. Να ζητήσουμε αναπροσανατολισμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, διότι όταν σχεδιάσθηκε δεν είχαμε τέτοια κρίση.

Τσίπρας: Αυτό που φοβάμαι είναι τι θα παραλάβουμε μετά τις εκλογές

«Αυτό που με φοβίζει δεν είναι αν θα κερδίσουμε ή όχι στις εκλογές αλλά τι θα παραλάβουμε πάλι, γι' αυτό λέω με ειλικρίνεια ότι οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Real FM, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έχει ανοίξει πάλι, μετά τις χθεσινές διαρροές για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως δεν μπορεί να μαντέψει τι έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και σταθερότητα. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω δει άλλη κυβέρνηση που κάθε τρεις και λίγο να κάνει διαρροές για πρόωρες εκλογές, όπως έκαναν χθες κυβερνητικές πηγές, δίνοντας μάλιστα και ημερομηνία. Πρώτη φορά δηλαδή προανήγγειλαν πρόωρες εκλογές... τέσσερις μήνες πριν».

Επανέλαβε, βεβαίως, τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για πολιτική αλλαγή και σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας (στη βάση προγραμματικής σύγκλισης), τονίζοντας εκ νέου τη θέση του ότι για τον επικεφαλής της θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι, με τη δύναμη που θα δώσουν στα κόμματα: «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να διοριστεί από τις παρακάμαρες (α λα Παπαδήμο)», είπε.

Για τον λόγο αυτό, κάλεσε για άλλη μια φορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει τι εννοεί όταν λέει ότι ο ίδιος δεν θα επιτρέψει να είναι πάλι πρωθυπουργός «είτε ο κ. Μητσοτάκης είτε ο κ. Τσίπρας».

Απαντώντας σε (γραπτή) ερώτηση ακροατή εάν φοβάται ότι θα παραλάβει καμένη γη, απάντησε: «Εχουμε παραλάβει ξανά καμένη γη, άδεια ταμεία, δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε συντάξεις, με σκληρότατη δημοσιονομική επιτήρηση. Ενώ παραδώσαμε 37 δισ. στα ταμεία, ρυθμισμένο χρέος και έξοδο από τα μνημόνια».

Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε βεβαίως δυσκολίες (πανδημία, ενεργειακή κρίση), αλλά ήταν η μοναδική κυβέρνηση από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και μετά που είχε τόσο εύκολη δημοσιονομική διαχείριση, όπως τη ρήτρα διαφυγής, το Ταμείο Ανάκαμψης. «Οι ίδιοι λένε ότι έχουν δώσει 42-43 δισ. και το μεγάλο ερώτημα είναι πού έχουν πάει αυτά τα λεφτά, αφού όλος ο κόσμος είναι είτε αγανακτισμένος είτε σε βαθιά θλίψη με τα οικονομικά του;», είπε.

Για το μείζον θέμα της ακρίβειας, τόνισε:

  • Πρέπει να διεκδικήσουμε, σε συνεννόηση με τις άλλες χώρες του Νότου, παράταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2023 χωρίς εξαιρέσεις χωρών, δηλαδή η παράταση να περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
  • Επίσης, να ζητήσουμε αναπροσανατολισμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, διότι όταν σχεδιάσθηκε δεν είχαμε κρίση σε τέτοια επίπεδα όπως τα σημερινά. Είναι αναγκαίο να δούμε με ποιον τρόπο θα στηρίξουμε κυρίως διαδικασίες και επενδύσεις για να μειωθούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, αλλά και δομές που θα προστατεύσουν την κοινωνία.
  • Το τελευταίο διάστημα γύρισα όλη την Ελλάδα, πήγα παντού, συνομίλησα με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, σας βεβαιώνω ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος που σηκώνει η κοινωνία αυτή τη στιγμή.
  • Μου έλεγαν ότι αυτό που ζουν δεν το είχαν ζήσει ούτε στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, διότι τώρα έχουμε συνδυασμό: είναι και το τρομακτικό φούσκωμα των λογαριασμών, δύο και τρεις φορές πάνω, αλλά είναι και η πτώση του τζίρου για τους καταστηματάρχες, είναι και η συσσώρευση χρεών, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν και φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα, με απουσία ελέγχων και μισθούς μικρότερους από όσο το 2010. Όλα αυτά, με πληθωρισμό που σκαρφάλωσε πάνω από 10% δίνοντας άλλη μία “πρωτιά” στη χώρα, αφού στην (υπόλοιπη) Ευρώπη είναι 7,5%. Λέω με ειλικρίνεια ότι αυτό που φοβάμαι δεν είναι αν θα κερδίσουμε ή όχι τις εκλογές, αλλά τι θα παραλάβουμε πάλι.

Οικονόμου: Αδυνατεί να αντιληφθεί...

«Στη σημερινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα ήταν εμφανέστατο ότι αδυνατεί να αντιληφθεί ή να παραδεχτεί τα προφανέστατα:

- Σε αντίθεση με το τραγικό επίπεδο διεθνούς εκπροσώπησης, κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, η Ελλάδα είναι σήμερα σημαίνουσα περιφερειακή δύναμη με βαρύνοντα ρόλο στον κόσμο που άλλαξε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό πιστοποιήθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε αυτό που παραδέχθηκαν μέχρι και οι Τούρκοι: ότι ο Πρωθυπουργός με τις τοποθετήσεις του και με τον τρόπο που έθεσε τα ζητήματα, ενίσχυσε πολύ σημαντικά τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Τσίπρας ζητάει ουσιαστικά από τον Πρωθυπουργό να ακολουθήσει την τακτική της Τουρκίας.

- Στο ζήτημα της ακρίβειας, που είναι παγκόσμιο πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός στον πλανήτη που έχει μια εύκολη λύση για όλα. Έχει έτοιμο ένα νόμο και ένα άρθρο για να την ξορκίσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v