Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξενογιαννακοπούλου: «Fast track» απορρίψεις συντάξεων από τον Κ.Χατζηδάκη

Την μεθόδευση καταγγέλλει η τομεάρχης Εργασίας, Μ.Ξενογιαννακοπούλου και ζητά την απόσυρση της επίμαχης διάταξης

Ξενογιαννακοπούλου: «Fast track» απορρίψεις συντάξεων από τον Κ.Χατζηδάκη

Από την “fast track” έκδοση συντάξεων ο κ.Χατζηδάκης περνά στην απόρριψή τους με την ίδια ταχύτατη διαδικασία, καταργώντας τη Συνταγματική υποχρέωση ακρόασης του δικαιούχου.

Αυτό καταγγέλλει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννοπούλου, ζητώντας την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Όπως τονίζει:

“Ο κ. Χατζηδάκης, μπροστά στην αποτυχία αντιμετώπισης των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, θέσπισε την «fast track» διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, μεταθέτοντας έτσι όλη την ευθύνη στους ασφαλισμένους/συνταξιούχους ως προς τα στοιχεία που δηλώνουν, με τον μεγάλο κίνδυνο, σε πολλές περιπτώσεις, να τους ζητηθούν στο μέλλον πίσω τα χρήματα.

Τώρα,ο κ. Χατζηδάκης προχωρά στη θέσπιση διάταξης που προβλέπει τις fast track απορρίψεις συντάξεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων/συνταξιούχων σε περιπτώσεις δυσμενούς απόφασης της αρμόδιας διοίκησης.

Επικαλείται προσχηματικά λόγους επίσπευσης της διαδικασίας, που όμως τελικά θα αποβεί εις βάρος των ασφαλισμένων/συνταξιούχων.

Η προτεινόμενη διάταξη παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος όσον αφορά το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης πριν την έκδοση δυσμενούς ατομικής διοικητικής πράξης.

Στη νέα διαδικασία των fast track συντάξεων η ανάγκη της προηγούμενης ακρόασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η διοίκηση δεν έχει το ασφαλιστικό ιστορικό για να εκδώσει την πράξη με ασφάλεια. Ο προβλεπόμενος μεταγενέστερος έλεγχος θα προκαλέσει μεγάλη βλάβη στα συμφέροντα του διοικούμενου, αφού μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πολύ περισσότερο που οι συνταξιούχοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερώνονται με ασφάλεια.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε από τον κ. Χατζηδάκη να αποσύρει αυτήν την αντισυνταγματική διάταξη που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνταξιούχους”.

Γ. Μουλκιώτης: «Οι εκκρεμείς συντάξεις δεν μειώνονται με κατάργηση βασικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων»

Στη ρύθμιση του κ. Χατζηδάκη αντέδρασε και ο τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλικώτης.

Σε ανακοίνωση του τονίζει:

"O Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που συχνά επικαλείται την Ευρώπη και τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, καταργεί ρητά ένα κατοχυρωμένο από το ενωσιακό δίκαιο δικαίωμα, προβάλλοντας νομικά και διοικητικά έωλους ισχυρισμούς.

Με πρόσχημα την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων και την ώρα που αποτελεί ζητούμενο η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού κάθε ασφαλισμένου και η πλήρης ενοποίηση της βάσης των ασφαλιστικών δεδομένων του e-ΕΦΚΑ, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εισηγείται με τροπολογία την κατάργηση του δικαιώματος του υποψήφιου συνταξιούχου σε προηγούμενη ακρόαση όταν πρόκειται να εκδοθεί απορριπτική απόφαση επί αίτησης συνταξιοδότησης.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί ευθεία παραβίαση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και σκοπεύει στην επαλήθευση του παραπειστικού ισχυρισμού του Υπουργείου περί μείωσης των εκκρεμών συντάξεων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v