Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Διαπλοκή κυβέρνησης και ενεργειακού καρτέλ εις βάρος της κοινωνίας

«Δεν παίρνω πίσω ούτε λέξη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς ρωτάμε την κυβέρνηση τι θα ψηφίσει, όχι αυτή εμάς». «Φορολογήστε τα υπερκέρδη, κάντε το όπως ο Ντράγκι», πρότεινε το ΚΙΝΑΛ. Τροπολογία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση του Γ. Οικονόμου.

Τσίπρας: Διαπλοκή κυβέρνησης και ενεργειακού καρτέλ εις βάρος της κοινωνίας

Για «νέο γύρο διαπλοκής υπό τον συντονισμό ενός ανάλγητου καθεστώτος», με επίκεντρο την ενέργεια, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή για τον Κλιματικό Νόμο.

* Σημειώνεται ότι υπερψηφίσθηκε επί της αρχής με την θετική ψήφο μόνο της ΝΔ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

«Δεν παίρνω πίσω ούτε λέξη» είπε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση ότι εργάζεται ώστε «να πέσει στα μαλακά το καρτέλ της ενέργειας που κατατρώει τον προϋπολογισμό της μέσης ελληνικής οικογένειας», αρνούμενη τόσο να πάρει πραγματικά μέτρα για την εκτίναξη των λογαριασμών ρεύματος και της βενζίνης όσο και να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος νωρίτερα ρωτούσε επιμόνως τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης εάν τα κόμματά τους θα ψηφίσουν την τροπολογία του για επιδότηση «έως 600 ευρώ» των λογαριασμών ρεύματος το διάστημα Οκτώβριος-Μάιος, ο κ. Τσίπρας τού επέστρεψε το ερώτημα.

«Μιλάτε για ενίσχυση 600 ευρώ αλλά ο κόσμος θα δει άλλα ποσά και θα πέσει πολύ κλάμα. Πέραν τούτου, σας θέτω δύο ερωτήματα:

- Τι θα γίνει με όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς που ήδη έχουν λάβει, λόγω της δυσβάσταχτης ρήτρας αναπροσαρμογής (και τολμάει κυβερνητικός βουλευτής σας να τους αποκαλεί τζαμπατζήδες… βουλευτής κόμματος που χρωστάει πάνω από 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες);
Θα τους κόψετε το ρεύμα; Θα απαντήσετε;

- Έχουμε ήδη, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέσει τροπολογία, ζητώντας να μην κάνετε ρευματοκοπές σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενόσω εκκρεμεί απάντηση της Δικαιοσύνης για τη θηριώδη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ζητώντας, επίσης, να κάνετε ορθό υπολογισμό των υπερκερδών και να εντάξετε στην επιδότηση το σύνολο των λογαριασμών (σ.σ. από Ιούλιο του '21 που άρχισε το ράλι και όχι από Οκτώβριο).

Με βάση αυτά τα δύο ερωτήματα, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στον κ. Σκρέκα: «Εμείς σας ρωτάμε αν θα ψηφίσετε την τροπολογία μας, όχι εσείς εμάς».

Συνδέοντας το θέμα με τον υπό ψήφιση Κλιματικό Νόμο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι απλώς τάχθηκε εναντίον αλλά δεσμεύθηκε ότι η νέα αυριανή κυβέρνηση θα τον αλλάξει, φέρνοντας στη θέση του έναν ουσιαστικό και δίκαιο νόμο, μετά από μακρά διαβούλευση με την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς.

Όπως είπε:

- Η πράσινη μετάβαση είναι όντως αναγκαίος δρόμος, αλλά δεν είναι ανέξοδος, κοστίζει, αυτό το κόστος, ναι, να το επωμιστούμε αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα το πληρώσει.

- Εμείς λέμε να γίνει αυτό με δικαιοσύνη, οι έχοντες την οικονομική δύναμη να αναλάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Εσείς λέτε να πληρώσουν πάλι τα κορόιδα, τα συνήθη υποζύγια, οι πολίτες.
Έτσι όπως πάτε, θα δημιουργήσετε απέχθεια στην κοινή γνώμη για την πράσινη μετάβαση.

- Αλλά έτσι κάνετε σε όλα τα ζητήματα, ευνοείτε συμφέροντα παντού: στα κολέγια, στους ιδιωτικούς ομίλους, στην υγεία, στα funds για την ιδιωτική ασφάλιση.

Εδώ και δέκα μήνες έχετε αφήσει το ράλι της αισχροκέρδειας (2,5 η βενζίνη) και μιλάτε για όραμα, για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση; Ποιος έχασε την έννοια της Δικαιοσύνης για να τη βρείτε εσείς;

Αντίπαλός σας είναι η κοινωνία

Υψώνοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους και διευκρινίζοντας πάλι ότι δεν παίρνει πίσω «ούτε λέξη», πρόσθεσε:

«Επειδή ελέγχετε ως καθεστώς την ελευθερία του Τύπου (η ντροπή της Ευρώπης γίναμε στην κατάταξη), επειδή ταΐζετε με λίστες Πέτσα και κρατικές διαφημίσεις μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης, επειδή παρακολουθείτε δημοσιογράφους που σας ασκούν έλεγχο… μη θαρρείτε ότι είστε μόνοι σας. Έχετε αντίπαλο την κοινωνία που θέλει να ζήσει καλύτερα».

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε, μάλιστα, στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον ρώτησε γιατί δεν έχει απαντήσει στην επιστολή που του έστειλε ο ίδιος προ διμήνου, με αίτημα τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα ελέγχει τη διαχείριση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έχει επίσης θέμα ελέγχου αυτών των πόρων.

«Θα ήθελα μία εξήγηση γιατί δεν μου απαντήσατε. Ως Ηπειρώτης είστε ντόμπρος άνθρωπος, μήπως έχετε λάβει αρνητική απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη; Φοβάται κάτι;», σημείωσε.

Επ' αυτού, ο κ. Τασούλας απάντησε ότι έχει δρομολογήσει να φέρει το αίτημα στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Κανονισμού της Βουλής.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Φορολογήστε τα υπερκέρδη

Στη δική του παρέμβαση, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης:

- Κατέκρινε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, τονίζοντας ότι είναι δεδομένο ότι δεν θα φορολογηθεί το συνολικό ποσό των 930 εκατ. ευρώ των υπερκερδών, ούτε καν τα 591 εκατομμύρια ευρώ που προκύπτουν μετά τις εκπτώσεις της ΔEΗ.

- Κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ό,τι έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ντράγκι, να εφαρμόσει τον απλό αλγόριθμο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν μπλέκει τη χονδρεμπορική με τη λιανική αγορά, αλλά προσδιορίζει με ακρίβεια τα υπερκέρδη εκεί που δημιουργούνται.

- Επισήμανε ότι εδώ και μήνες, το κόμμα του ζητούσε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας ενώ η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα, τονίζοντας ότι υπήρχαν κυβερνητικά στελέχη που εκτέθηκαν με δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις τους, πείθοντας όλο και περισσότερους ότι η κυβέρνηση δεν είναι δίπλα στον πολίτη αλλά δίπλα στους προμηθευτές ενέργειας.

Για τον Κλιματικό Νόμο, ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι οι προβλέψεις που η κυβέρνηση διαμόρφωσε μονομερώς, για την ηλεκτροπαραγωγή, τη θέρμανση και την ηλεκτροκίνηση, υπολείπονται των μέτρων που έχει διαμορφώσει η Κομισιόν.

Όπως ξεκαθάρισε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει επί της αρχής τον Κλιματικό Νόμο.

Γ. Οικονόμου: Διαστρέβλωση Tsipronomics

«Διαστρεβλώνει και επιμένει να ερμηνεύει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια με τη λογική των Tsipronomics", απάντησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμος ατάκτως ερριμμένα. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε προφανή σύγχυση και απόγνωση από τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τις διεθνείς επιτυχίες της κυβέρνησης. Για αυτό και σήμερα επιδόθηκε σε ένα ακόμη κρεσέντο, με επιχειρήματα που αλιεύει από τα τρολ του διαδικτύου, αφορισμούς και μπόλικα ψέματα, όπως το συνηθίζει. Οι διεθνείς κρίσεις και τα εθνικά προβλήματα όμως απαιτούν αξιοπιστία και σοβαρότητα, χαρακτηριστικά που δεν διαθέτει ο κ. Τσίπρας.

ΥΓ.: Επειδή επιμένει σκόπιμα να διαστρεβλώνει και επιμένει να ερμηνεύει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια με τη λογική των Tsipronomics, του ξαναλέμε: αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο είναι ότι θα επιστραφεί σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης, και έως του ποσού των 600 ευρώ (όχι 600 ευρώ στον καθένα) και θα φορολογηθούν με 90% τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Δεν ελπίζουμε ότι θα σταματήσει τα ψέματα. Με αυτά πορεύτηκε, με αυτά πορεύεται».

Τροπολογία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προτείνει η έκτακτη οικονομική ενίσχυση να παρέχεται για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2021 ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών, την απαγόρευση ρευματοκοπών λόγω μη καταβολής της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής και την ουσιαστική φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των παρόχων.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημειώνουν, πιο συγκεκριμένα:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη, από τον Ιούλιο του 2021, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στη χώρα μας από τη ΔΕΗ
  • Η τρέχουσα εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε, κατέληξε σε μία de facto «ρήτρα πολλαπλασιασμού» της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας
  • Μεταφέρει καταχρηστικά το σύνολο των διακυμάνσεων των τιμών στους τελικούς καταναλωτές, με σοβαρές παρατυπίες και αδιαφάνεια.
  • Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία εχθές (υπ’αριθ. 1318/100/24.5.2022), με την οποία εισηγείται τη λήψη μέτρων για την επιστροφή μέρους της επιβάρυνσης λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, έως 60%, μείον τις όποιες εκπτώσεις και επιδοτήσεις.
  • Το μέτρο αφορά λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί την περίοδο Δεκεμβρίου- Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται οι επιβαρύνσεις χειμερινών μηνών να μείνουν εκτός επιδότησης, λόγω των ημερομηνιών εκκαθάρισης των λογαριασμών.
  • Για αυτό το λόγο, με το πρώτο άρθρο της προτεινόμενης ρύθμισης, προβλέπεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση παρέχεται για την κατανάλωση που έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2021 ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 της τροπολογίας που κατέθεσε το ΥΠΕΝ.
  • Με το δεύτερο άρθρο της προτεινόμενης ρύθμισης τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επαναφέρουμε τη ρύθμιση που έχουμε καταθέσει στις 04/05/2022 για την απαγόρευση ρευματοκοπών λόγω μη καταβολής της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής, αφαιρούμενων των κάθε είδους επιδοτήσεων.
  • Όσον αφορά στο άρθρο 3, η διάταξη του άρθρου 2 της τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μία συντονισμένη προσπάθεια για να πέσει το «καρτέλ ενέργειας» στα μαλακά.
  • Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 3 της παρούσας τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς να υπολογιστεί για μεγαλύτερο διάστημα εκκινώντας από τον Ιούλιο του 2021, και να υπολογιστούν τα υπερκέρδη με βάση το κόστος παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη ένα εύλογο ποσοστό κέρδους [5%] σε σύγκριση με την τιμή πώλησης στη χονδρεμπορική.
  • Σκοπός της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επίσης είναι να μη δοθεί η δυνατότητα μείωσης των υπερκερδών με συμψηφισμό των διακριτών αγορών της παραγωγής και της προμήθειας, κάτι που αντιβαίνει και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι να επιστραφεί στους καταναλωτές το πραγματικό ποσό που επωφελήθηκαν οι παραγωγοί, από τα υπερκέρδη, χωρίς παρεμβάσεις με σκοπό την απομείωσή του.
  • Ακόμη, η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει και για την πλήρη επιστροφή στους καταναλωτές των ουρανοκατέβατων κερδών από τις ΑΠΕ τα οποία αναγνωρίζει μέχρι και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για τη φορολόγηση των κερδών από την προμήθεια φυσικού αερίου, θέματα που απουσιάζουν από την τροπολογία 1318/100/24.5.2022 του ΥΠΕΝ και για το λόγο αυτό απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση σε δεύτερο χρόνο.

*Δείτε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v