Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή πολιτική κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

"Τα επεισόδια της αστυνομικής βίας κλιμακώθηκαν επικίνδυνα: χύθηκε αίμα", λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στηρίζετε "ομάδες βίας και την ανομία", απαντά η ΝΔ. Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25. Η ανακοίνωση του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σκληρή πολιτική κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Έντονη αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στο ΑΠΘ και τον τραυματισμό ενός φοιτητή και ενός αστυνομικού.

Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της, η ΝΔ ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με απροκάλυπτο τρόπο να ενισχύει την ανομία στα πανεπιστήμια» και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να απαντήσει ευθέως, όχι στη ΝΔ, αλλά στην κοινωνία: Ο χώρος του ΑΠΘ που φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες, πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας;». Ζητά δε από τον ΣΥΡΙΖΑ να «πάψει να στηρίζει τις ομάδες βίας και την ανομία».

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης έκανε λόγο για «επεισόδια αστυνομικής βίας που κατ’ εξακολούθηση επί ένα χρόνο στιγματίζουν τον ακαδημαϊκό χώρο του ΑΠΘ» καλώντας την κυβέρνηση «να αναλογιστεί τις ευθύνες της» για μια πολιτική που προκαλεί «με τη στάση της την έξαρση της βίας». Δεσμεύτηκε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το πανεπιστημιακό άσυλο και θα καταργήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με απροκάλυπτο τρόπο να ενισχύει την ανομία στα πανεπιστήμια. Σήμερα ομάδα ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί για φύλαξη του χώρου του ΑΠΘ που τελούσε επι 34 χρόνια υπό κατάληψη και σήμερα κατασκευάζεται βιβλιοθήκη που θα εξυπηρετεί τους φοιτητές.

Στη διάρκεια της επίθεσης κατά των αστυνομικών και της συμπλοκής που ακολούθησε, τραυματίστηκαν ένας φοιτητής κι ένας αστυνομικός. Για το περιστατικό, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, γίνεται προανάκριση.

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ευθέως, όχι στη ΝΔ, αλλά στην κοινωνία: Ο χώρος του ΑΠΘ που φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες, πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας;

Ας πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τις ομάδες βίας και την ανομία. Οι πανεπιστημιακοί χώροι θα αποδοθούν ξανά εκεί που ανήκουν: στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τα επεισόδια της αστυνομικής βίας που κατ’ εξακολούθηση επί ένα χρόνο στιγματίζουν τον ακαδημαϊκό χώρο του ΑΠΘ, κλιμακώθηκαν σήμερα επικίνδυνα: χύθηκε αίμα. Η επίθεση των ΜΑΤ, τα αστυνομικά έκτροπα που τη συνόδεψαν, έστειλαν αιμόφυρτο στο νοσοκομείο ένα φοιτητή, ο οποίος μαζί με άλλους φοιτητές και πανεπιστημιακούς διαμαρτύρονταν για τις αλλεπάλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα με τα γνωστά προσχήματα και την επικείμενη εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ευχόμαστε ο φοιτητής να γίνει σύντομα καλά. Και η κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της, για μια πολιτική που στο όνομα πραγματικών ή κατασκευασμένων προβλημάτων, ελεεινολογεί το πανεπιστήμιο σαν άντρο βίας, προκαλώντας με τη στάση της την έξαρση της βίας. Να αναλογιστεί η κυβέρνηση αλλά και οι πρυτανικές αρχές πού οδηγούμαστε, όσο ακόμη μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Οι σημερινές εικόνες στο ΑΠΘ θυμίζουν εποχές εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Τουρκία, τη Λατινική Αμερική και αλλού. Και σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή κανονικότητα…

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αν η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει το φαύλο κύκλο αστυνομοκρατίας – βίας στα πανεπιστήμια με την υστερόβουλη σκέψη ότι έτσι θα συσπειρώσει το ακροδεξιό εκλογικό ακροατήριο, θα διαψευστεί. Στο μεταξύ, επαναλαμβάνουμε: όχι αίμα! Οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ευρύτερα η κοινωνία θα υπερασπιστούν τη δημοκρατία και δε θα πέσουν στην παγίδα του αποπροσανατολισμού που στήνει η κυβέρνηση».

Ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «ωμή βία και καταστολή, τις δολοφονικές ενέργειες και τον τραυματισμό φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», αποδίδουν με ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Καλαματιανός.

Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «ρεβανσιστική έξαρση κατά των νέων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και προσθέτουν: «Το σημερινό περιστατικό στο Αριστοτέλειο, με αστυνομικό των ΜΑΤ να εκτοξεύει σε ευθεία χειροβομβίδα κρότου λάμψης με αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό φοιτητή στο κεφάλι είναι ένα ακόμη θλιβερό παράδειγμα του πως οραματίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο αντιδημοκρατικό σίριαλ της καταστολής, της αστυνομικής αυθαιρεσίας, της στοχοποίησης της νεολαίας και της απόπειρας να σωπάσει κάθε φωνή που αντιτίθεται στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, το οποίο παρακολουθούν με αποτροπιασμό εδώ και τρία χρόνια οι πολίτες».

«Τα Πανεπιστήμια δεν είναι πεδία επίδειξης δύναμης και η τρομοκρατία μέσω της καταστολής δεν έχει καμία θέση μέσα σε αυτά», αναφέρουν οι τομεάρχες και προσθέτουν: «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον δημοκρατικό και ελεύθερο χαρακτήρα της ακαδημαϊκής κοινότητας από εκδηλώσεις βίας και προβοκατόρικες συμπεριφορές».

Εύχονται περαστικά στον τραυματισμένο φοιτητή, σημειώνουν ότι « στεκόμαστε στο πλευρό του φοιτητικού κινήματος που αντιστέκεται στους αναχρονιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και «προειδοποιούν τον αρμόδιο υπουργό να δώσει άμεσα τέλος στην αστυνομική βία εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και περιμένουμε άμεση διερεύνηση του περιστατικού στο ΑΠΘ και τη παραδειγματική τιμωρία του αστυνομικού που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ευθύνεται για τον σοβαρό τραυματισμό του νεαρού φοιτητή».

Καταλήγοντας υποστηρίζουν: «Οι ευθύνες ανήκουν πλέον μόνο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που συνεχίζει τη βία, την εργαλειοποίηση της αστυνομίας και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αδιανόητο αστυνομικός να στοχεύει πολίτες

To ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταδίκασε τα σημερινά επεισόδια στο ΑΠΘ, ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητη την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρει ότι καταδικάζεται η βία απ' όπου κι αν προέρχεται, καθώς οι εικόνες αυτές δεν τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του.

«Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει, όπως φέρεται, με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη μέσα ή έξω από το Πανεπιστήμιο», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ επισημαίνει ότι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια κατά τα πρότυπα λειτουργίας ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

ΜέΡΑ25: Να παρέμβει εισαγγελέας για τη δολοφονική επίθεση σε φοιτητή

Σε δήλωση για τα επεισόδια στο ΑΠΘ προέβη και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης καλώντας την κυβέρνηση να μαζέψει «εδώ και τώρα τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ και να παρέμβει εισαγγελέας για τη δολοφονική επίθεση σε φοιτητή» :

«Μία ακόμα ημέρα ντροπής για το δημόσιο πανεπιστήμιο με αποκλειστική, εγκληματική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, της κ. Κεραμέως, του κ. Θεοδωρικάκου και της Πρυτανείας του ΑΠΘ. Φοιτητής να κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος έπειτα από δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ, με ρίψη σε ευθεία βολή χειροβομβίδας κρότου λάμψης.

Πρέπει δηλαδή να θρηνήσουμε νεκρούς για να σταματήσει η κυβέρνηση με τις πλάτες της Πρυτανείας, να επιτίθεται καθημερινά σε φοιτητές και φοιτήτριες επιμένοντας στις ανόητες, επικίνδυνες και μη αποδεκτές ιδεοληψίες της;.

Να μαζέψει εδώ και τώρα η κυβέρνηση τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ και να παρέμβει άμεσα εισαγγελέας για τη διερεύνηση της δολοφονικής επίθεσης σε φοιτητή από δυνάμεις καταστολής εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Πρέπει να λογοδοτήσουν πια αυτοί που ακόμα και με τέτοιους τρόπους προσπαθούν να τρομοκρατήσουν την πανεπιστημιακή κοινότητα που αντιδρά στην απόλυτα αντιδραστική εισβολή της αστυνομίας εντός του δημοσίου πανεπιστημίου», καταλήγει ο Μ. Κριθαρίδης.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα επεισόδια, που έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ και είχαν σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν φοιτητές και αστυνομικός.

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

«Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ας γνωρίζουν όλοι ότι στο ΑΠΘ το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ότι χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό υπερασπίζοντας το συμφέρον φοιτητών καθηγητών και όλων των φορολογουμένων πολιτών.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους: Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλακηδες;

Στα ΑΕΙ, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν το αυτονόητο: Την κανονική και ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v