Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε Βρυξέλλες και Ρότερνταμ τα επόμενα διεθνή στοιχήματα του Κ. Μητσοτάκη

Η προσδοκία για την αναγκαία κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στην ενεργειακή κρίση. Με ποια θέση θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ο Θανάσης Μπακόλας για τη θέση του νέου γραμματέα του ΕΛΚ.

Σε Βρυξέλλες και Ρότερνταμ τα επόμενα διεθνή στοιχήματα του Κ. Μητσοτάκη

Έναν μακρύ κύκλο στοχευμένων αποστολών στο εξωτερικό ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος του μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά τις ΗΠΑ (δις) και το Νταβός, επικεντρώνεται στον διπλό στόχο του για τις αρχές της εβδομάδας. Σταθμοί του, οι Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ενεργειακή κρίση και το Ρότερνταμ, όπου την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν τον κίνδυνο μήπως δεν υπάρξουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι όποιες εξελίξεις μετατεθούν χρονικά για την επόμενη συνεδρίαση, γι’ αυτό υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία το εθνικό σχέδιο που βρίσκεται σε εφαρμογή, προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες της τρέχουσας συγκυρίας για την κοινωνία.  

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολύ απότομες αυξήσεις, αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει προ τριμήνου μια επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια, αλλά και ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας της Ε.Ε. Αυτές τις απόψεις, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο πρωθυπουργός «προφανώς και τις έχει συζητήσει με ομολόγους του, προφανώς και έχει δει ότι υπάρχει συναντίληψη στο πνεύμα και στην κατεύθυνση των απόψεων αυτών», σε αναμονή των τελικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

«Πιστεύουμε ότι είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος, που καμία κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη, ό,τι και να κάνει, δεν μπορεί να το μηδενίσει. Δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει σε αυτό το επίπεδο και σε αυτό τον βαθμό που όλοι θα θέλαμε», τόνισε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, σε διάφορα επίπεδα, για να έρθει να προστεθεί στις πολιτικές των κρατών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, επιμένει σε έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο για τη χώρα μας. Η Ελλάδα -όπως είπε στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- «έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις δύσκολες εποχές της κρίσης και αντιμετωπίζεται από όλους, από τους γεωπολιτικούς μας συμμάχους αλλά και από την οικονομική κοινότητα, ως ένας σοβαρός, αξιόπιστος εταίρος, ως μια χώρα η οποία έχει βρει πια τον δρόμο της, μιας χώρας της οποίας το μέλλον είναι εξαιρετικά αισιόδοξο και εξαιρετικά ευοίωνο». 

Όσον αφορά το συνέδριο του ΕΛΚ στην Ολλανδία, αναμένονται αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα διαδεχθεί τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία, ενώ θα προταθεί για τη θέση του νέου γραμματέα του ΕΛΚ ο Θανάσης Μπακόλας, σύμβουλος για θέματα Ε.Ε. και ΗΠΑ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο Ισπανό γ.γ. Τόνιο Λόπεθ Ιστουρίθ. Πρόκειται, όπως λένε στην Πειραιώς, για μια ένδειξη ενίσχυσης της θέσης της Νέας Δημοκρατίας στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη, ενόψει και των προσεχών κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων τόσο στις χώρες όσο και για το Ευρωκοινοβούλιο, σε δύο χρόνια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v