Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Ανακάτεψε «τάσεις» και... τράπουλες στο όνομα της ενότητας

Πώς έστειλε… κουβά όλα τα στοιχήματα για τη διαδοχή Τζανακόπουλου, προτείνοντας Σβίγκου-Βασιλειάδη. Αμηχανία στην «Ομπρέλα», αντιδράσεις… στους «προεδρικούς» και απάντηση: «Ο εκφραστής των προτάσεών μου είμαι μόνο εγώ».

Α. Τσίπρας: Ανακάτεψε «τάσεις» και... τράπουλες στο όνομα της ενότητας

Έκανε άνω κάτω τις «τάσεις», προκάλεσε αμηχανία στην «Ομπρέλα» και αντιδράσεις… στους «προεδρικούς», στέλνοντας το μήνυμα: «Κανείς δεν είναι ο αυθεντικός εκφραστής των μελών του κόμματος, ούτε καν όσοι μιλούν στο όνομα του προέδρου».

Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα και τις εκπλήξεις που επιφύλαξε χθες, στην πρεμιέρα της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παρότι η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, η «Ομπρέλα», έχασε σημαντικές δυνάμεις στις εσωκομματικές κάλπες της 15ης Μαΐου για την εκλογή νέας ηγεσίας (περιορίζοντας το ποσοστό της στο 22%), ο κ. Τσίπρας πρότεινε για νέα Γραμματέα του κόμματος ένα από τα στελέχη της, τη Ράνια Σβίγκου, με αναπληρωτή τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού (και «προεδρικό») Γιώργο Βασιλειάδη.

Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε, κατ’ αρχάς, τα στελέχη της «Ομπρέλας» (σ.σ. στον πυρήνα τους βρίσκεται η γνωστή ομάδα των 53), κάποιοι εκ των οποίων έβαλαν όχι εναντίον της κ. Σβίγκου αλλά… του κ. Τσίπρα, επειδή δεν τους είχε ενημερώσει από πριν για την επιλογή του. Ο Θοδωρής Δρίτσας, μάλιστα, μίλησε για «μη συνθετική πρόταση», αποδεικνύοντας την αμηχανία της ομάδας.

Η εν λόγω επιλογή προκάλεσε αντιδράσεις και στην πλευρά των «προεδρικών», καθώς θεωρούσαν ότι για τη διαδοχή του Δημήτρη Τζανακόπουλου θα επιλεγόταν πρόσωπο από την πλειοψηφία. Ο Παύλος Πολάκης και ο Στέλιος Παππάς, μάλιστα, υπενθύμισαν ότι η κ. Σβίγκου, ως «Ομπρέλα», δεν είχε στηρίξει τη διεύρυνση του κόμματος -η οποία, πράγματι, πέρασε από πολλά κύματα τα τελευταία τρία χρόνια μέχρι να επιτευχθεί στην πράξη, με την εγγραφή 110.000 νέων μελών στις εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαΐου.

Στους μεν και στους δε, απάντησε κοφτά ο κ. Τσίπρας, στηρίζοντας την επιλογή του και εμμένοντας σε αυτήν.
«Τα 172.000 μέλη του κόμματος τα εκπροσωπούν ο καθένας και η καθεμία από εμάς, δεν είσαι ο αυθεντικός εκφραστής τους», είπε απευθυνόμενος στον κ. Πολάκη, τονίζοντας εκ νέου ότι «ο εκφραστής των προτάσεών μου είμαι μόνο εγώ».

Στον κ. Δρίτσα, δε, απάντησε πως έκανε μία προφανή συνθετική πρόταση αφού η κ. Σβίγκου προέρχεται από την εσωκομματική μειοψηφία, για να προσθέσει δηκτικά: «Και αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα για την επιλογή μου, βλέπω θλιμμένα»...

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Βούτσης φέρεται ότι στήριξαν τελικά την υποψηφιότητα Σβίγκου, τα πνεύματα ηρέμησαν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν το δίδυμο Σβίγκου-Βασιλειάδης να εκλεγεί με 76,5% των ψήφων. Το υπόλοιπο (λευκά) εκτιμάται ότι προέρχεται τόσο από την «Ομπρέλα» (που, πλέον, απευθύνεται στο 22% της Κεντρικής Επιτροπής) όσο και από «σκληρούς προεδρικούς» που δεν αποδέχθηκαν τη νέα Γραμματέα (η ψηφοφορία έγινε με κάλπη και στο ψηφοδέλτιο υπήρχαν και τα δύο ονόματα, των Σβίγκου-Βασιλειάδη, οπότε δεν μπορούσε να γίνει διαχωρισμός ψήφου).

Η πολιτική εκτίμηση για την κίνηση Τσίπρα ήταν ότι με την επιλογή Γραμματέα από την «Ομπρέλα» δεσμεύει την ομάδα στην ενωτική λειτουργία και της αφαιρεί ένα άλλοθι αποστασιοποίησης (ή και «αντάρτικου»).

Μένει να φανεί η στάση κάποιων «πασοκογενών» που δεν είδαν με καλό μάτι την επιλογή Σβίγκου, αν και οι λεγόμενοι «κορυφαίοι» (Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου κ.λπ.) στήριξαν χωρίς αστερίσκους.

Εντός ο Φίλης, εκτός ο Τζουμάκας

Η δεύτερη έκπληξη αφορούσε στη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας: από τα 38 πρόσωπα που πρότεινε ο κ. Τσίπρας απουσίαζαν τα ονόματα του Νίκου Φίλη και δύο επιφανών της «Ομπρέλας», του Πάνου Λάμπρου και της Αννέτας Καββαδία.

Εντέλει, ο κ. Δρίτσας πρότεινε να ενταχθούν και οι τρεις στο ψηφοδέλτιο και έτσι, εξελέγησαν αφήνοντας εκτός τρία πρόσωπα από την πρόταση Τσίπρα: τον Στέφανο Τζουμάκα, τον Πέτρο Καλκανδή («Ομπρέλα») και τη Σοφία Πανδή (συνεργαζόμενη με την «Ομπρέλα»).

Όπως προκύπτει, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε εσωτερικό πρόβλημα… στην «Ομπρέλα» και απογοήτευση σε κάποιους «πασοκογενείς» για τη μη εκλογή του κ. Τζουμάκα.

Πρώτη σε ψήφους (122) βγήκε η Όλγα Γεροβασίλη και ακολουθούν Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μαρία Κουβέλη, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης, Έφη Αχτσιόγλου, Κατερίνα Νοτοπούλου και Ανδρέας Ξανθός.

Στις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν τα χθεσινά «τραύματα» είναι βαθιά ή πρόκειται για αμυχές τις οποίες θα εξαφανίσει το ενωτικό πρόταγμα. Επίσης, θα έχει ενδιαφέρον η σύνθεση του ολιγομελούς (περίπου 11 μέλη) συντονιστικού οργάνου, του Εκτελεστικού Γραφείου (ή Εκτελεστική Γραμματεία) που θα ορίσει ο κ. Τσίπρας για την καθημερινή λειτουργία και δράση του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v