Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Επικίνδυνη επιπολαιότητα» το αλαλούμ με τους «κύκλους» του υπ. Άμυνας

«Οι "κύκλοι" είναι ανώτατη πηγή του Πενταγώνου που θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», τονίζει. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Απαιτείται σοβαρότητα και εθνική στρατηγική».

ΣΥΡΙΖΑ: «Επικίνδυνη επιπολαιότητα» το αλαλούμ με τους «κύκλους» του υπ. Άμυνας

Αδιανόητη και επικίνδυνη επιπολαιότητα καταλογίζoυν στην κυβέρνηση και, κυρίως, στο υπουργείο Άμυνας o ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή τις διαψεύσεις κύκλων του υπουργείου από… άλλους κύκλους του ιδίου υπουργείου, για το εάν η χώρα κινδυνεύει από «υβριδικές απειλές» το καλοκαίρι.

Την αρχή έκαναν «κύκλοι» του Πενταγώνου όταν, χθες το βράδυ, διέρρευσαν πως «το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά ή στον Έβρο, με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση, για παράδειγμα πυρκαγιές».

Κατά την ίδια διαρροή, «το υπουργείο προετοιμάζεται για κάθε τύπου απειλή από όποιους κι αν προέρχεται».

Πριν καλά καλά προλάβει να «σηκωθεί» δημοσιογραφικά και πολιτικά το θέμα, έσπευσαν… άλλοι κύκλοι, πάλι του Πενταγώνου, να σημάνουν λήξη συναγερμού με δική τους διαρροή: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Λόγω του αλαλούμ που προκάλεσαν οι εν λόγω διαρροές του ιδίου υπουργείου, η αντιπολίτευση καθυστέρησε να αντιδράσει, καθώς τα αρμόδια στελέχη της προσπαθούσαν για πολλή ώρα να μάθουν ποιοι ήταν… οι πρώτοι «κύκλοι» και, άρα, πόσο σοβαρά ήταν τα λεγόμενά τους.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα -και αφού διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες-, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι οι «κύκλοι» δεν ήταν παρά το ίδιο πρόσωπο, που έκανε την πρώτη διαρροή και μετά την πήρε πίσω, είτε επειδή συνειδητοποίησε τι είχε πει είτε διότι υπήρξε αντίδραση από το Μαξίμου.

«Επικοινωνία» με την εθνική ασφάλεια;

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ως εξής:

«Η επιπολαιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί από μόνη της κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια, ακόμη μεγαλύτερο από τους φανταστικούς κινδύνους που σκαρφίστηκε ανώτατη πηγή του Υπ. Άμυνας, διαρρέοντας πληροφορίες για ‘πιθανές υβριδικές απειλές εντός του καλοκαιριού’ και ύπαρξη σχεδίου εσωτερικής αποσταθεροποίησης, σκορπώντας τον τρόμο στους πολίτες.

Για να χρειαστεί τελικά όλα αυτά να τα διαψεύσει μισή ώρα αργότερα, μετά τον σάλο που προκάλεσε.

Αν δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για μια ακόμη γελοιότητα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη. Το πρόβλημα ωστόσο είναι δυστυχώς δομικό και ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου, που επιλέγει ακόμη και τα θέματα εθνικής ασφάλειας να τα διαχειρίζεται επικοινωνιακά, προκειμένου να εξυπηρετήσει το σχέδιο αλλαγής της ατζέντας από τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη είναι προφανής. Το τελευταίο όμως που χρειάζεται ο τόπος είναι μέσα στον πανικό του να εφευρίσκει κινδύνους και να δημιουργεί από μόνος του εντάσεις, που υπονομεύουν την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας».

«Περίεργες διαρροές»

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η (πιο λιτή) ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής:

«Οι διαρροές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί υβριδικών επιθέσεων στα ελληνικά νησιά και τον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση της χώρας, άπτονται πολύ σοβαρών θεμάτων, που είναι αδιανόητο να διατυπώνονται ελαφρά τη καρδία και εν συνεχεία να ανασκευάζονται.

Την ώρα που η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυξάνεται, απαιτείται σοβαρότητα και εθνική στρατηγική. Ούτε εύκολα συμπεράσματα όπως αυτά περί "νέας εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", που εξήγαγε ο Πρωθυπουργός μετά το γεύμα με τον κ. Ερντογάν στον Βόσπορο ούτε τέτοιες περίεργες διαρροές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v