Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρά ερωτήματα από την «εν κρυπτώ» συμφωνία για τα τεθωρακισμένα

“Η ελληνική προμήθεια με τα γερμανικά Οχήματα Μάχης τύπου Marder ήταν στόχος του Βερολίνου από καιρό”. “Γιατί την απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης;”. Ενημέρωση και εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζητούν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρά ερωτήματα από την «εν κρυπτώ» συμφωνία για τα τεθωρακισμένα

Όταν η απόφαση για ελληνική αποστολή (και) τεθωρακισμένων στην Ουκρανία “αποκρύβεται από τον πρωθυπουργό και ανακοινώνεται από τον Γερμανό καγκελάριο υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση”. 

Αυτό είναι το στίγμα της σφοδρής αντίδρασης της αντιπολίτευσης στην χθεσινή εξέλιξη, καθώς:

  • Ο κ. Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, δεν είπε τίποτα για την εν λόγω απόφαση και, αντιθέτως, εστίασε στα όσα μετέφερε στον Γερμανό καγκελάριο κ. Σολτς για την τουρκική προκλητικότητα.
  • Λίγο μετά, ο κ. Σολτς ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη να στείλει η Ελλάδα τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικαταστήσει με γερμανικά που θα παραλάβει.

Όπως παρατηρούν πηγές, η νέα αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία είχε προαναγγελθεί προσφάτως από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Όστιν, συνεπώς η χθεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση όχι απλώς αποδέχεται ειλημμένες αποφάσεις, αλλά τις κρατά κρυφές και γίνονται γνωστές από αξιωματούχους άλλων χωρών.

“Η Γερμανία πίεζε από καιρό”

Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει (με νόημα) ότι η Γερμανία ασκούσε πίεση εδώ και καιρό στην Ελλάδα να προχωρήσει “στην όχι αναγκαία και όχι άμεσης προτεραιότητας” αναβάθμιση των αρμάτων LEOPARD, με "δέλεαρ"  τη δωρεάν παραχώρηση των γηραλέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου MARDER.

Το υπονοούμενο είναι ότι με αφορμή τη νέα ελληνική αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, η Γερμανία προωθεί το δικό της υλικό στην Ελλάδα επιτυγχάνοντας τον στόχο της.

Οι τομεάρχες Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας, αναδεικνύουν την πολιτική διάσταση του θέματος, ωστόσο εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την προμήθεια του γερμανικού υλικού.

“Για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός έμαθε από τον αξιωματούχο τρίτης χώρας, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει νέο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, απόφαση για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτα στην ενημέρωση για τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς.

Συγκεκριμένα, η Καγκελαρία μας ενημέρωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε για την αποστολή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία, ενώ ίσος αριθμός Οχημάτων τύπου Marder θα παραδοθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει την αντίθεση μας στην ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία που είναι αντίθετη στα συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση-πρωτοβουλία ειρήνευσης”. 

Αποδυνάμωση των νησιών; 

Εγείρουν δε, σοβαρά ερωτήματα προκαλώντας την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις:

  • Υπάρχει οικονομικό κόστος για την αντικατάσταση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου Marder και αν ναι ποιο είναι αυτό;
  • Θα στείλουμε τα τεθωρακισμένα στην Ουκρανία πριν παραλάβουμε τα τεθωρακισμένα αντικατάστασης και πριν πιστοποιηθεί το προσωπικό μας για τη χρήση τους, με κίνδυνο να αποδυναμωθεί η άμυνα της χώρας;
  • Ποιος πήρε την απόφαση για την αντικατάσταση και την αποστολή των τεθωρακισμένων στην Ουκρανία; Πραγματοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα στάδια εκ του νόμου;
  • Ήταν στις πρώτες προτεραιότητες μας να αντικαταστήσουμε τα BMP σε αυτή τη χρονική συγκυρία τη στιγμή που υπάρχουν άλλες άμεσες ανάγκες;
  • Από ποιες μονάδες θα σταλούν τα οχήματα στην Ουκρανία; Μήπως από τα νησιά εν μέσω πιέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση τους;

Όπως προσθέτουν, τα οχήματα Marder είναι ηλικίας 30-40 ετών, ενώ χώρες όπως η Τσεχία (με πολύ μικρότερες αμυντικές ανάγκες συγκριτικά με την Ελλάδα) έχουν αρνηθεί να τα προμηθευτούν λόγω παλαιότητας, ενώ η προμήθειά τους θα αυξήσει την πολυτυπία. 

“Η Πολωνία ακόμη περιμένει από τη Γερμανία να αντικαταστήσει τα 240 άρματα μάχης που είχε στείλει στην Ουκρανία”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ν. Τόσκας: “Τα κρύβουν όλα” 

Το στίγμα το είχε δώσει λίγο πριν με ανάρτησή του ο πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ, υποστράτηγος Τεθωρακισμένων εν αποστρατεία, Νίκος Τόσκας: “Παίρνουν όπλα, δίνουν όπλα. Κόστος; Τα κρύβουν όλα. Τα μαθαίνουμε από τους ξένους.  Τα ‘ανατολικογερμανικά’ τεθωρακισμένα BMP-1, δεκαετίας '60,  είναι όντως πολύ παλιά όμως η ανταλλαγή με τα γερμανικά (επίσης παλιά αλλά καλύτερα Marder, δεκαετίας '70) θα μας κοστίσει σε συντήρηση, αναβάθμιση και ανταλλακτικά. Οι Γερμανοί ήθελαν εδώ και χρόνια να μας τα πασάρουν. Τώρα θα τα πάρουν από τα χωράφια που τα έχουν και θα μας τα δώσουν. Στο μεταξύ αυτά που θα δώσουμε θα αφαιρεθούν από ευαίσθητες περιοχές…”.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο κ.Μητσοτάκης αποσιώπησε το θέμα 

Στην πολιτική διάσταση περιορίστηκε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, χωρίς να επεκταθεί στην ελληνογερμανική “ανταλλαγή”.

"Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά”, τονίζει στην ανακοίνωση.

Και προσθέτει: “Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς”.

ΚΚΕ: Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση 

“Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη και ‘απογειώνει’ την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων”, τονίζει στη δική του ανακοίνωση το ΚΚΕ. 

Αφού παρατηρεί ότι το θέμα έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο “ενώ το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη τύπου”, προσθέτει:

«Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v