Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί Ι.Χ. εξωτερική πολιτική

Αιχμές πως ούτε ο υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει στη χάραξη της πολιτικής. Επίσκεψη στη Λέσβο με πολιτική ομιλία. Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή για “επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων”.

Α. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί Ι.Χ. εξωτερική πολιτική

Η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο συνέπεσε με την τροπή που παίρνει η εξωτερική /αμυντική πολιτική της κυβέρνησης και η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν αναχωρήσει χθες το απόγευμα για το νησί, ο κ.Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη με τα στελέχη που συμβουλεύεται για ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής: τους τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας, Γιώργο Κατρούγκαλο και Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή τομεάρχη Άμυνας Γιώργο Τσίπρα, τον πρώην Υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη, τον πρώην Α/ΓΕΣ Γιώργο Καμπά και τον διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Λίγο νωρίτερα, οι Θ. Δρίτσας και Γ. Τσίπρας κατέθεσαν στη Βουλή αίτημα για επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το “πρωτοφανές γεγονός” να ενημερώνεται η χώρα από τον Γερμανό καγκελάριο για την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και την αντικατάσταση τους από γερμανικά.

Και οι δύο πτυχές (αποστολή-προμήθεια) θεωρούνται μείζονος σημασίας, ενώ αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπενθυμίζουν ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος είχε διαβεβαιώσει τη Βουλή πως δεν επρόκειτο να υπάρξει άλλη ελληνική αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. “Ως φαίνεται, η εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι οι εξοπλισμοί και μάλιστα ερήμην της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ”, σημειώνουν.

Στο αίτημα τους οι κύριοι Δρίτσας και Γ. Τσίπρας σημειώνουν χωρίς περιστροφές: “Επιβεβαιώνονται πλέον οι φόβοι μας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη, ώστε είναι διατεθειμένη να υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου”.

Το… ήρεμο καλοκαίρι κατά τον κ. Μητσοτάκη

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη στην Όλγα Τρέμη που θα μεταδοθεί σήμερα (newsbomb.gr) παρατηρεί ότι “για πρώτη φορά η χώρα έχει Ι.Χ. εξωτερική πολιτική” και ότι έχει την αίσθηση πως πολλές φορές ούτε ο υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει στη χάραξη πολιτικής.

Τονίζει χαρακτηριστικά, δε: “Η Ελλάδα από την στρατηγική του πυλώνα ασφάλειας μεταξύ λαών και πολιτισμών σε ένα σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου έχει περάσει σε άλλο δόγμα και αυτή η στρατηγική ήταν στρατηγική Καραμανλή, στρατηγική Ανδρέα Παπανδρέου, στρατηγική Σημίτη στρατηγική Κώστα Καραμανλή και τώρα έχουμε περάσει ξαφνικά στη στρατηγική Παπάγου: ‘το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης απέναντι στην Ανατολή’. Που στην Ανατολή είναι και η Τουρκία μεν αλλά είναι και η Ρωσία είναι το Ιράν είναι η Κίνα. Ήταν αυτή πολιτική της χώρας;”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται και στη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, μετά την οποία ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός δηλώνοντας ουσιαστικά ότι θα έχουμε ήρεμο καλοκαίρι: “δεν πέρασαν 15 ημέρες και βρισκόμαστε σε κλιμάκωση μιας έντασης που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει”, σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v