Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Έχουν πέσει σαν τις ακρίδες στον δημόσιο πλούτο

«Δικαίωση η απόφαση του Πρωτοδικείου για τη ρήτρα αναπροσαρμογής». «Λένε ότι ο τζάμπας πέθανε, όταν το χρέος της ΝΔ στις τράπεζες έφτασε στα 380 εκατ. ευρώ». ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis η παραποίηση εγγράφου των ΗΠΑ.

Α. Τσίπρας: Έχουν πέσει σαν τις ακρίδες στον δημόσιο πλούτο

«Δεν πάει άλλο, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πρέπει να φύγει, αυτό το καθεστώς πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατό και ο μόνος τρόπος είναι οι εκλογές. Αλλά να γίνουν το συντομότερο και να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όχι με μια ψήφο, αλλά με μεγάλη διαφορά. Όσο πιο καθαρή είναι η διαφορά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης να στηρίξει ξανά την κοινωνία στα πόδια της».

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε από τη Λέσβο ένα νέο γύρο περιοδειών και ομιλιών που έχουν έντονο, πλέον, το προεκλογικό στοιχείο.

Παρατηρώντας μάλιστα τη γεμάτη από κόσμο κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης, τόνισε με νόημα: «Αυτή η πλατεία γεμίζει μονάχα σε προεκλογικές περιόδους. Να λοιπόν που γέμισε σήμερα, χωρίς να είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αλλά πού ξέρετε… καλομελέτα κι έρχεται».

«Λένε ότι ο τζάμπας πέθανε αλλά ζουν στις πλάτες μας»

Επικεντρώνοντας στην ακρίβεια και στην τροπή που έχει πάρει η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου μιλώντας για δικαίωση του κόμματός του, καθώς με τροπολογία που κατέθεσε δύο φορές ζητούσε να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα.

«Τους λέγαμε (στην κυβέρνηση) ότι δεν είναι θέμα επιλογής σήμερα το “δεν πληρώνω”, αλλά ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν, μην τους καθιστάτε παράνομους. Και τώρα που βγήκε αυτή η απόφαση, πιστεύω ότι θα πρέπει να ντρέπονται όλοι αυτοί που έβγαιναν στα κανάλια και κατηγορούσαν ως μπαταχτσήδες τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα».

Και σηκώνοντας τους τόνους, πρόσθεσε:

«Μας απειλούσαν μάλιστα από τις τηλεοράσεις με ύφος βαρύμαγκα λέγοντας ότι ο τζάμπας πέθανε. Ποιοι; Προσέξτε, αυτοί που σήμερα πάλι αποκαλύφθηκε ότι το χρέος τους, το χρέος της ΝΔ προς τις τράπεζες αυξήθηκε πάλι και έφτασε στα 380 εκατομμύρια. Χρωστάνε 380 εκατομμύρια δανεικά και αγύριστα. Χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Και έχουν το θράσος να απευθύνονται στον πολίτη που δεν έχει να πληρώσει την παράνομη ρήτρα και να τον λένε τζαμπατζή.

Έχουν το θράσος αυτοί να λένε ότι ο τζάμπας πέθανε, ενώ όλα αυτά τα χρόνια ζουν στις πλάτες μας με το δημόσιο χρήμα, το οποίο το δανείστηκαν και δεν το γύρισαν ποτέ. Και κάθε χρόνος που περνάει, ο κ. Μητσοτάκης αβγατίζει αυτό το περίφημο χρέος της ΝΔ. Και το χρεώνει στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αυτή η κυβέρνηση τελικά έχει πέσει σαν τις ακρίδες στον δημόσιο πλούτο. Αδιαφορούν αν χρωστάνε και πού χρωστάνε. Μόνο να εξυπηρετούν συμφέροντα. Ακολουθούν τις ίδιες και απαράλλακτες συνταγές με αυτές που οδήγησαν κάποτε στη χρεοκοπία. Το 2009-2010».

Σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis

Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σηκώνει» στον μέγιστο βαθμό τη χθεσινή καταγγελία της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπλάκη, σχετικά με την υπόθεση Novartis: ότι ενώ στο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εμφανίζεται το όνομα του πρώην υπουργού (και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) Ανδρέα Λοβέρδου, απουσιάζει από την επίσημη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών, όπως και τα ονόματα των Γιώργου Πατούλη, Κωνσταντίνου Φρουζή και Νίκου Μανιαδάκη.

Ως πρώτη κίνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε «άμεσα εξηγήσεις από το ΥΠΕΞ και διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», μιλώντας για «σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο».

Σύμφωνα με πηγές, δεν γίνεται αποδεκτή η απάντηση του ΥΠΕΞ ότι το υπουργείο δεν είχε την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων και, επίσης, ότι «το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης».

Κατά τις ίδιες πηγές, το ΥΠΕΞ «αντελήφθη το μέγεθος της καταγγελίας και επιχείρησε να ‘βγει από το κάδρο’, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ένοχοι για την παραποίηση του εγγράφου βρίσκονται σε άλλα κέντρα».

Αργά το βράδυ, η ιστοσελίδα της “ΑΥΓΗΣ” (avgi.gr) παρουσίασε την απαντητική επιστολή που της απέστειλε η μεταφράστρια του επίμαχου εγγράφου Δέσποινα Καρατζά: «Από μια γρήγορη ματιά στη μετάφρασή μου που ανέσυρα, βλέπω όχι μόνο τα ονόματα αυτά αλλά και τις ιδιότητές τους. Καθώς και άλλα ονόματα», αναφέρει.

Συνεπώς, όπως τονίζουν οι πηγές, εάν ευσταθεί ότι η κα Καρατζά συμπεριέλαβε στη μετάφρασή της τα ονόματα κι αυτά… εξαφανίστηκαν στην πορεία, «το θέμα αποκτά μεγαλύτερες άλλες διαστάσεις που επιτρέπουν να γίνεται αναφορά σε κέντρα και παράκεντρα».

«Πουλάει τρέλα ο κ. Λοβέρδος»

Απαντώντας ο κ. Λοβέρδος μίλησε για «λάσπη» και τόνισε: «Είναι από αδιανόητο έως γελοίο να βάζουν και πάλι μπροστά έγγραφα γνωστά, δημοσιευμένα, κατατεθειμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στη δικογραφία από τον Ιούνιο του 2020».

Σχολιάζοντας την απάντηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον κατηγορεί ότι «πουλάει τρέλα και ποντάρει στη μιντιακή ασυλία που απολαμβάνει», ενώ θέτει δύο επιπλέον ερωτήματα:

- Προς τον κ. Λοβέρδο: αφού (λέει ότι) το έγγραφο είναι γνωστό και έχει κριθεί, γιατί στη μετάφραση έσπευσαν να αφαιρέσουν το όνομά του; Τι έχουν να φοβηθούν αφού είναι έτσι όπως τα λέει ο κ. Λοβέρδος;

- Προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: ποια θέση παίρνει για την παραποίηση εγγράφου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ώστε να αφαιρεθεί το όνομα του βουλευτή του και υποψηφίου για την προεδρία του;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v