Δένδιας: Το τρίπτυχο χάραξης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Μήνυμα εφ' όλης της ύλης του υπουργού Εξωτερικών στο πλαίσιο συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Οι συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία, ο τουρκικός αναθεωρητισμός, η ελληνική ομογένεια και το δόγμα «pacta sunt servanda».

Δένδιας: Το τρίπτυχο χάραξης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να κατασκευάζει νομικά οικοδομήματα για να υποστηρίξει τις εθνικές της θέσεις καθώς τις υποστηρίζει με τη σταθερή της προσήλωση στους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως μεταξύ άλλων την αρχή «pacta sunt servanda», την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση οικουμενικά αποδεκτούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, την απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Προλογίζοντας μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος το φετινό επετειακό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις στη Διεθνή Δικαιοταξία: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις», ο κ. Δένδιας τόνισε πως με βάση τις αρχές αυτές η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες, οχυρώνεται από τις ΗΠΑ μέχρι τον Κόλπο και τον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι σε αναθεωρητικές συμπεριφορές και πρακτικές. «Αυτό ισχύει και έναντι των πρακτικών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί άνευ περιστροφών κάθε βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Η χώρα μας, αντιθέτως, με την προσήλωσή της σε αυτές τις αρχές καθίσταται αξιόπιστος διεθνής και περιφερειακός εταίρος», υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στις δύο «ιδιαίτερα επωφελείς για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνίες», όπως είπε, που συνήψε τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα, τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Γαλλία και την πρόσφατα τεθείσα σε ισχύ τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA). Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε, αναβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Αντανακλώντας τη σημερινή διεθνή συγκυρία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η διεθνής έννομη τάξη και οι αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε έχουν πλέον τεθεί σε ανοιχτή αμφισβήτηση, ιδίως σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής καθώς και προκλητικών και παράνομων ενεργειών άλλων δρώντων.

Αφού επισήμανε πως τα ιδρυτικά κράτη των Ηνωμένων Εθνών διακήρυξαν το 1945 την αποφασιστικότητά τους να διασώσουν τις επερχόμενες γενεές από τη μάστιγα του πολέμου και δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τον σεβασμό προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισε πως έκτοτε η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη του ΟΗΕ. «Έχει αναγάγει το Διεθνές Δίκαιο στον βασικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής», αποκρυστάλλωσε το μήνυμά του. Εξίσου, ανέφερε, η χώρα στηρίζει την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης προς το Διεθνές Δίκαιο, ενώ συμμετέχει ενεργά στην προώθησή του. Η επιδίωξη της Ελλάδας για επανεκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την περίοδο 2025-2026, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, είπε, όπως και η υποψηφιότητά της για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-2030 καθώς και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2035.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα δεν ξεχνά τις ανάγκες και τα δίκαια της ελληνικής ομογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, θέτει σε ύψιστη προτεραιότητα την προστασία των Ελλήνων του εξωτερικού και αυτό καταδεικνύουν οι πρόσφατες προσπάθειες ανάδειξης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μαριούπολη και των Ελλήνων που διαβιούν εκεί, αλλά και παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στην Οδησσό.

Ακόμη, σκιαγράφησε το θεμελιώδες τρίπτυχο χάραξης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και πεποίθηση ότι τα διεθνή εγκλήματα πρέπει να τιμωρούνται. Αυτό αποδεικνύεται, όπως είπε, και από την απόφαση της Ελλάδας να συνυπογράψει την παραπομπή της κατάστασης στην Ουκρανία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. «Η σημερινή πολυσύνθετη συγκυρία αναδεικνύει τη σημασία της επιστημονικής ενασχόλησης με τη μελέτη και προαγωγή του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο του συνεδρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v