Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Οι δεσμεύσεις μας για νέο ΕΣΥ και μισθολογικό γιατρών

Παρέμβαση σε συνέδριο για την Υγεία. «Το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο για πολλές δεκαετίες ακόμα, ας μην προσπαθούν κάποιοι να φορτώσουν αυτά που θέλουν στη "μη βιωσιμότητά" του». «Ανέκδοτο» η κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ.

Α. Τσίπρας: Οι δεσμεύσεις μας για νέο ΕΣΥ και μισθολογικό γιατρών

«Aν πω ότι χρειάζονται 3-4 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες, δεν θα με ρωτήσει κανείς "πού θα βρεθούν τα λεφτά", αλλά όταν μιλάω για κοινωνικές δαπάνες, αυτό με ρωτούν».

Με αυτή την παρατήρηση ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα του σχεδιασμού και του προσανατολισμού που πρέπει να υπάρξει στον τομέα της Υγείας, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή».

Επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση του ΕΣΥ δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων («μόνοι σας αναφερθήκατε στο μεγάλο πάρτι διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στον χώρο της υγείας που συνέβαλε στη δημοσιονομική περιπέτεια»), επέμεινε στον συνολικό σχεδιασμό. Χαρακτήρισε μάλιστα ως «μία από τις αθλιότερες ντιρεκτίβες της τρόικας την ένταξη των γιατρών στο ενιαίο μισθολόγιο», λέγοντας ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι και οικονομικές («έχουμε προτείνει 2.000 ευρώ μισθό στον νεοδιοριζόμενο γιατρό») και κάλυψη θέσεων ώστε, πέραν των άλλων, να μην παραιτούνται οι παραμένοντες γιατροί λόγω υπέρογκου φόρτου εργασίας (π.χ. στα νησιά).

Συμπληρωματικός ο ρόλος του Ιδιωτικού τομέα

Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας «έχει χώρο στην Υγεία, αλλά να είναι συμπληρωματικός, να καλύπτει ανάγκες, όχι να υποκαθιστά το δημόσιο σύστημα Υγείας».
«Συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υπάρχουν και τώρα, ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει μέρος των δαπανών στα ιδιωτικά νοσοκομεία;», ρώτησε με τη σειρά του. Επικαλούμενος δε, την πανδημία, τόνισε πως σε όλο τον κόσμο έγινε φανερή η αξία των δημόσιων νοσοκομείων που σήκωσαν το βάρος, ασχέτως εάν «κοβιντοποιήθηκαν», οδηγώντας ασθενείς με άλλες παθήσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αγνοώντας μάλιστα, όπως πρόσθεσε, καίριες παρεμβάσεις της επιστημονικής κοινότητας για μείζονος σημασίας προβλήματα, όπως η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, η οποία αγνοήθηκε από το Μαξίμου.

Σε ερώτηση της Αθηνάς Λινού σχετικά με την ανάγκη πρόληψης, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στις πολιτικές που δρομολόγησε η κυβέρνησή του (και εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια) ενώ δεσμεύτηκε να τις εντείνει η επόμενη κυβέρνησή του. «Στο πρόγραμμά μας δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στην ενίσχυση Α'βάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ιδρύσαμε 128 μονάδες Α’βάθμιας σε όλη τη χώρα, με τη ΝΔ να μας κατηγορεί για σοβιετικού τύπου πολιτική. Στόχος είναι να τις κάνουμε 300 σε όλη τη χώρα, συν άλλες μορφές, όπως κινητές μονάδες, οικογενειακό γιατρό, σχολικές μονάδες, εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, στήριξη οδοντιατρικής φροντίδας των παιδιών κ.λπ.», ανέφερε.

Συμπερασματικά, δεσμεύθηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έμφαση στο μισθολογικό των υγειονομικών, με πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς όπως την αποκέντρωση του συστήματος Υγείας, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και τη δημιουργία κινήτρων για τους νέους γιατρούς.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ανάγκη νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό ώστε να αυστηροποιηθεί ο «νόμος Κατρούγκαλου» λόγω βιωσιμότητας, απάντησε κοφτά: «Το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο για πολλές δεκαετίες ακόμα, μέχρι το 2070, όπως πιστοποίησε η Κομισιόν. Άρα, ας μην προσπαθούν κάποιοι να φορτώσουν αυτά που θέλουν στη ‘μη βιωσιμότητα’ του ασφαλιστικού συστήματος».

«Ξέρω ένα καλύτερο ανέκδοτο»

Στο πολιτικό σκέλος των ερωτήσεων, τόνισε:

  • Σαφώς η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προέρχεται από την Τουρκία, αλλά είναι η πρώτη φορά που εμφανιζόμαστε δεδομένοι απέναντι στους συμμάχους μας κι αυτοί, όταν εντείνει την προκλητικότητα ο κ. Ερντογάν, μας λένε «βρείτε τα».
  • Στόχος του κόμματός του παραμένει η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.
  • Η ίδια η κυβέρνηση άρχισε να διαρρέει πρόωρες εκλογές από τον πρώτο χρόνο θητείας της (για να κάψει την απλή αναλογική). «Οι διαρροές γίνονται από το Μαξίμου και ο κ. Μητσοτάκης τις διαψεύδει, ας συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Στην ερώτηση χάριν αστεϊσμού, εάν είναι πρόθυμος ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να συνεργαστεί κυβερνητικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ξέρω ένα καλύτερο ανέκδοτο, να σας το πω μετά».

Γ. Οικονόμου: Εμμονή με το νόμο Κατρούγκαλου

«Ο κ. Τσίπρας, με την εμμονή του στην υπεράσπιση του νόμου Κατρούγκαλου, δείχνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ήταν σωστή επιλογή η μεγάλη περικοπή των συντάξεων», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει την πολιτική του, που οδήγησε στη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων. Κι όσο η πραγματικότητα δεν βολεύει, το αφήγημά του φτιάχνει μια νέα πραγματικότητα στα μέτρα του, με μόνιμο εργαλείο τα Tsipronomics. Η Κυβέρνηση, αντίθετα, βρίσκει τρόπους, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, να αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα αλλά και να στηρίζει την κοινωνία στην κατεύθυνση μετριασμού των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας».

Ξενογιαννακοπούλου: Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά...

«Ο κ. Οικονόμου στην απεγνωσμένη προσπάθεια του να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής και την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων των πολιτών, προκαλεί με τις δηλώσεις του την κοινωνική πλειοψηφία που έχει γονατίσει», απαντά στον Γ. Οικονόμου.

Προκαλεί και υποτιμά τους εργαζόμενους που καθημερινά η αγοραστική τους δύναμη συρρικνώνεται, τους συνταξιούχους που η σύνταξη τους εξανεμίζεται, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αγρότες που βρίσκονται σε απελπισία και δεν έχουν καμία στήριξη, τη νέα γενιά που οι κυβερνητικές επιλογές έχουν καταδικάσει σε φθηνή ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα και προοπτική.

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά τον εμπαιγμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατήργησε τη 13η σύνταξη, παρέδωσε την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα, απαξίωσε τον ΕΦΚΑ, υπερτριπλασίασε τις εκκρεμείς συντάξεις, έδωσε μόνο ένα τμήμα των οφειλόμενων αναδρομικών συντάξεων, του οποίου μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος το πήρε πίσω μέσω της φορολόγησης.

Την απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα και αντικοινωνική πολιτική θα δώσει ο λαός στις εκλογές! Μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική και κοινωνική αλλαγή και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v