Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οργή Παναγιωτόπουλου για τις διαρροές: «Ελβετικό τυρί» τα επιτελεία

«Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή. Επικαλούμενος την «ανοικτή» συνεδρίαση, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα όπλα στην Ουκρανία. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Οργή Παναγιωτόπουλου για τις διαρροές: «Ελβετικό τυρί» τα επιτελεία

Χωρίς τα επίμαχα στοιχεία που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση γίνεται η ενημέρωση της επιτροπής Άμυνας της Βουλής από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός επικαλέσθηκε την απόφαση της επιτροπής να είναι «ανοικτή» η συνεδρίαση (σ.σ. να μεταδίδεται ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής), για να μην αναφερθεί στα στοιχεία που αφορούν την περίφημη «αντικατάσταση» των ελληνικών τεθωρακισμένων ΒΜΡ1 που αποστέλλονται στην Ουκρανία από τα νέα, τύπου Marder, γερμανικής παραγωγής.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Τσίπρας, Δημήτρης Βίτσας) αντέδρασαν έντονα, όπως και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης (Αντώνης Μυλωνάκης), ζητώντας «να κλείσουν τα μικρόφωνα» όσο χρειαστεί, ώστε να υπάρξει η ενημέρωση. Άφησαν, δε, να εννοηθεί ότι η «ανοικτή» συνεδρίαση ήταν παγίδα προκειμένου να αποφύγει ο υπουργός την ενημέρωση για τα στοιχεία που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση.

Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν το αποδέχθηκε, με την Ντόρα Μπακογιάννη να λέει στον κ. Τσίπρα «να πάρετε το αυτοκίνητό σας και να πάτε στο Πεντάγωνο να ενημερωθείτε κατ' ιδίαν, ώστε να έχετε την ευθύνη της τυχόν διαρροής».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο Βασίλης Κεγκέρογλου συμφώνησε με τη διαδικασία, ζητώντας να υπάρξει η «απόρρητη» ενημέρωση σε διακομματική επιτροπή αλλά «όχι κατ' ιδίαν», όπως είπε η κ. Μπακογιάννη.

Υπέρ της δικαδικασίας τάχθηκε και η Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25), ενώ αρνητικός ήταν ο Νίκος Παπαναστάσης (ΚΚΕ), λέγοντας πως έτσι όπως εξελίχθηκε η συνεδρίαση, «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

Στείλαμε τυφέκια, πολυβόλα, πυρομαχικά, σφαίρες

Επί της επίσημης ενημέρωσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν έδωσε τον ακριβή αριθμό όπλων που έχει σταλεί στην Ουκρανία, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας. Ανέφερε ότι έχουν αποσταλεί «τυφέκια και κάποια πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες και βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών, καθώς και τα παρελκόμενά τους».

Στη δεύτερη φάση αποστολής αμυντικού υλικού, όπως είπε, ανήκουν αντιαρματικά, φορητοί πύραυλοι, ρουκέτες και πολλαπλοί εκτοξευτές.

(Επ' αυτών οι βουλευτές της αντιπολίτευσης παρατήρησαν ότι δεν πρόκειται για αμυντικό οπλισμό, όπως έλεγε αρχικά η κυβέρνηση).

Κατά τον υπουργό, όλα αυτά που συνθέτουν την ελληνική αποστολή δεν δημιουργούν επιχειρησιακό κενό στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς παραμένει στις ελληνικές αποθήκες «πενηνταπλάσιος αριθμός».
Πρόσθεσε μάλιστα πως εάν επηρεαζόταν η αμυντική μας διάταξη, «δεν θα τα στέλναμε».

Ελλιπής ακόμα η συμφωνία με τη Γερμανία

Αναφορικά με την αποστολή των τεθωρακισμένων ΒΜΡ1 στην Ουκρανία και την αντικατάστασή τους από τα γερμανικά Marder, ο υπουργός είπε ότι η εν λόγω ελληνο-γερμανική συφωνία «δεν είναι τελειωμένη» καθώς παραμένουν κάποια «αγκάθια» που αφορούν τεχνικούς όρους.

Για παράδειγμα, όπως είπε, πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός που θα σταλεί στην Ουκρανία θα είναι ο ίδιος με αυτά που θα παραλάβουμε από τη Γερμανία, τα οποία, «πρέπει να είναι σε λειτουργική κατάσταση», ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, καθώς και να απαιτηθεί εκπαίδευση του προσωπικού (για χρήση και επισκευές).

Όλα αυτά, είπε, είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ενώ προγραμματίζεται επίσκεψη των επιτελών του ΓΕΣ στη Γερμανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιωάννης Δρυμούσης («στο μεγαλύτερο μέρος στείλαμε πυρομαχικά που ήταν πλεονάζον υλικό από την πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν προκαλούν επιχειρησιακό κενό») και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χαράλαμπος Λαλούσης («τα Marder είναι πολύ πιο αναβαθμισμένα από τα ΒΜΡ1»).

«Ελβετικό τυρί» στα επιτελεία

Μετά τις ομιλίες των βουλευτών, ο υπουργός Άμυνας επανήλθε επικρίνοντας τις διαρροές που γίνονται από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία κάλεσε να μιλούν λιγότερο.

Επικαλούμενος την ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Μπουρνού, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά:

«Ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο, ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό από εκεί και μας είπε για τη διάταξη στο νησί. Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Εδώ μιλάνε όλοι. Δεν έχει νόημα η κατασκοπεία πλέον. Τα συζητούν στο καφενείο. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες, ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό για τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία

«Για ακόμη μία φορά, ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε σήμερα να ενημερώσει τη Βουλή για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να επιλέγει το κρυφτό για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και φτάνει στο σημείο να επιτεθεί ακόμη και σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χωρίς καν τη στοιχειώδη συνεννόηση και ενημέρωση, εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε έναν πόλεμο και αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και το χειρότερο, ότι ο Ελληνικός λαός το μαθαίνει πότε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και πότε από τον Γερμανό καγκελάριο λες και δεν έχει κυβέρνηση να τον ενημερώσει.

Ας το καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι η χώρα δεν είναι τσιφλίκι του και η εξωτερική της πολιτική δεν είναι ιδιωτική του υπόθεση. Είναι μια δημοκρατική χώρα με θεσμούς και διαδικασίες τις οποίες οφείλει να σέβεται. Πολύ περισσότερο, σε μια τέτοια συνθήκη ραγδαίων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v