Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί το Μαξίμου σχεδιάζει απόδραση «α λα 2009»

«Ο κ. Μητσοτάκης πυροδοτεί σενάρια κάλπης ανακηρύσσοντας υποψηφίους και μοιράζοντας υποσχέσεις». Το διπλό μήνυμα, προς Τουρκία και κυβέρνηση, του Α. Τσίπρα από τη Σύμη. Αίσθηση από το «ελβετικό τυρί» του υπουργού Άμυνας.

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί το Μαξίμου σχεδιάζει απόδραση «α λα 2009»

Η εκτίμηση ότι το Μαξίμου σχεδιάζει «απόδραση» μέσω εκλογών είναι ισχυρή εδώ και καιρό στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας την εξέφρασε για πρώτη φορά τόσο καθαρά χθες, από τη Ρόδο.

Τα οικονομικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και η (ευρωπαϊκή) βεβαιότητα ότι η ενεργειακή κρίση θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη προς το τέλος του έτους και στις αρχές του επόμενου οδηγεί στο σενάριο να έχουμε επανάληψη του 2009. Όταν δηλαδή η τότε κυβέρνηση Καραμανλή «φωτογράφισε» τα επερχόμενα και πήγε σε εκλογές, με γνωστή τη συνέχεια.

Για τον λόγο αυτό δεν ποντάρουν στις σχεδόν καθημερινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Πόσο μάλλον, όπως λένε, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει όλο και πιο συχνά να πυροδοτεί σενάρια κάλπης, είτε με παρουσιάσεις υποψήφιων βουλευτών είτε με καθαρά προεκλογικές ανακοινώσεις, όπως η χθεσινή για την ολοήμερη λειτουργία των σχολείων.

Όπως διευκρινίζουν κομματικές πηγές, το ότι σχεδιάζει φθινοπωρινές εκλογές δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει και να τις στήσει, καθώς η πορεία του τουρισμού και των πυρκαγιών, καθώς και η κλιμακούμενη ένταση από πλευράς Τουρκίας παραμένουν οι πιο σοβαροί αστάθμητοι παράγοντες.

«Θα μπορούσε, για παράδειγμα, ο κ. Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές τον Αύγουστο του 2020 ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίση με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis;» είναι ένα παράδειγμα που φέρνουν στη συζήτηση.

Από την άλλη, όπως σημειώνει αρμόδιο στέλεχος, «είναι πολύ πιθανό να αδράξει ο πρωθυπουργός την ευκαιρία από ένα μικρότερης σημασίας "επεισόδιο", για να προκηρύξει εκλογές με την επίκληση "σοβαρού εθνικού θέματος"».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει χθες μία on air δήλωση από τη Σύμη (δεύτερο σταθμό της περιοδείας του μετά τη Ρόδο) για την εσωτερική ενότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, στέλνοντας δύο μηνύματα:

  • Το πρώτο, στην Τουρκία, με τη φράση: «Ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Και σε αυτό είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι». 
  • Το δεύτερο προς την κυβέρνηση, ως σαφές υπονοούμενο: «Μην εμπλέξετε τα ελληνοτουρκικά και τον πατριωτισμό στους εκλογικούς σας σχεδιασμούς». 

«Ελβετικό τυρί» τα Γενικά Επιτελεία

Την ίδια στιγμή, εκτιμούν ότι Μαξίμου και υπουργείο Άμυνας υφίστανται πλέον έντονη πίεση από την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία με αποστολή επιθετικού και όχι αμυντικού οπλισμού. Κι αυτό διότι ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε χθες, από το βήμα της Βουλής, ότι στην Ουκρανία εστάλησαν «τυφέκια, πολυβόλα, πυρομαχικά, σφαίρες και βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος».

Ενδεικτική αυτής της πίεσης θεωρούν την πρωτόγνωρη κίνηση του κ.  Παναγιωτόπουλου να μιλήσει για στρατιωτικές διαρροές περί των ελληνικών πολεμικών αποστολών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα Γενικά Επιτελεία… «ελβετικό τυρί».

«Ο υπουργός εφάρμοσε τη γνωστή τακτική "η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση"», παρατηρούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταγγέλλοντας την άρνησή του να παράσχει ουσιαστική ενημέρωση στην αντιπολίτευση, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας. Και επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του Πενταγώνου προκαλεί, με τέτοιες κατηγορίες, το σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων, «αγνοώντας ή υποτιμώντας τις συνέπειες». 

Ξαφνικά… «ολοήμερα σχολεία»

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αφήνει στο απυρόβλητο και τις αιφνίδιες προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού, όπως η χθεσινή για την ολοήμερη λειτουργία των σχολείων. 

«Ποιον δουλεύει; Η κυβέρνησή του δεν έχει κατορθώσει να κάνει τις προσλήψεις και να βρει τους χώρους για να λειτουργήσει πλήρως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πέντε χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μήπως έχει λόγο να βιάζεται; Ξεχνάει κανείς ότι την προσχολική αγωγή, όπως και τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη και τομεάρχη Παιδείας την κ. Κεραμέως, τα καταψήφισε; Όμως σήμερα, θέλει δήθεν να επεκτείνει τη λειτουργία τους», απάντησε ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης.

Σε πρώτο πλάνο παραμένει σταθερά το πρόβλημα της ακρίβειας και των φουσκωμένων λογαριασμών, καθώς αυτό αναδεικνύουν οι πολίτες σε όλες τις περιοδείες του κ. Τσίπρα και των βουλευτών του κόμματος. «Τα πετρέλαια από 0,60 λεπτά πήγαν στο 1,12. Αν συνεχίσει έτσι, θα χάσει τις εκλογές ο Μητσοτάκης και το λέω εγώ που είμαι νεοδημοκράτης», είπε χαρακτηριστικά χθες στον κ. Τσίπρα ο ιδιοκτήτης του πλοίου που κάνει την τοπική γραμμή Σύμη-Ρόδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v