Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Ένα βήμα μπροστά» από την κυβέρνηση εν αναμονή πρόωρων εκλογών

Το διπλό μήνυμα Τσίπρα για εθνική ενότητα και «η άρνηση του Μαξίμου να το παραλάβει» με την παλαιοδεξιά επίθεση στον βουλευτή Γ. Μπουρνού. Ο φόβος για νέες πυρκαγιές «που θα σβήνουν πάλι στη θάλασσα». Το αγκάθι του νέου Προϋπολογισμού και η οργάνωση «εκλογικής ΔΕΘ».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ένα βήμα μπροστά» από την κυβέρνηση εν αναμονή πρόωρων εκλογών

“Ένα βήμα μπροστά” από την κυβέρνηση επιχειρεί να είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, προσωπικά, ο Αλέξης Τσίπρας, είτε ο πρωθυπουργός επιλέξει “απόδραση” με εκλογές το φθινόπωρο είτε όχι.

Αυτό το σχεδιασμό αποκαλύπτουν οι πολλαπλές παρεμβάσεις του κ.Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες, τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στην “μη ετοιμότητα” του κρατικού μηχανισμού για το ενδεχόμενο καταστροφικών πυρκαγιών.

Παρότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η οικονομία και η ακρίβεια παραμένουν μείζονος σημασίας ζητήματα, ο κ. Τσίπρας “ξάφνιασε” με δύο κινήσεις που δείχνουν ότι δεν θα κινηθεί μονοθεματικά.

- Από τη Ρόδο και τη Σύμη που βρέθηκε για περιοδεία, απηύθυνε “μήνυμα” που είχε αποδέκτη επισήμως την Τουρκία και, ανεπισήμως, το Μαξίμου καθώς διακήρυξε την ενότητα απέναντι στα εθνικά θέματα.

“Η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Και σε αυτό είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι”, τόνισε.

Για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι “ο εθνικισμός θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο την ειρήνη αλλά και την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία σε κάθε χώρα”.

Και όταν, λίγες ώρες αργότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε τις απειλές του τουιτάροντας στα ελληνικά, ο κ.Τσίπρας του απάντησε… στα τουρκικά, επίσης μέσω twitter, ξαφνιάζοντας ακόμα και τα στελέχη του κόμματός του με την ευρηματική αυτή κίνηση.

Όπως σημειώνουν, ωστόσο, αρμόδιες κομματικές πηγές, η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουδόλως ελήφθη θετικά υπόψη από το Μαξίμου: “όχι μόνο την αγνόησαν, αλλά επιτέθηκαν στον βουλευτή μας, στη Λέσβο, Γιάννη Μπουρνού, ο οποίος, από τη βήμα της Βουλής, ‘τόλμησε’ να ρωτήσει τον υπουργό Άμυνας για το πολεμικό υλικό που μεταφέρθηκε από τα ακριτικά νησιά στην Ουκρανία”, λένε.

Η επίθεση στον βουλευτή και οι αναρτήσεις “ακροδεξιών τρολ” του τύπου “προδότη Μπουρνού”, ερμηνεύτηκε στην πραγματικότητα ως άμυνα του …υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος, στην ίδια συνεδρίαση στη Βουλή, αποκάλεσε “ελβετικό τυρί” τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων επειδή - όπως είπε - κάνουν διαρροές απόρρητων στοιχείων.

Στον θόρυβο που προκλήθηκε από αυτή την κίνηση του υπουργού αποδίδεται η επιλογή να εμπλέξουν τον κ.Μπουρνού, παρότι ο ίδιος έκανε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι επικαλέσθηκε δημοσιεύματα ουκρανικών ιστοσελίδων καθώς και έρευνα της εφημερίδας “Ριζοσπάστης”, χωρίς να προσθέσει κανένα άλλο στοιχείο από δική του πληροφόρηση.

Με λίγα λόγια, “όσο εμείς προβάλλουμε την ανάγκη εθνικής συναίνεσης και παίρνουμε πρωτοβουλίες, όπως αυτές του Τσίπρα, τόσο το κυβερνητικό επιτελείο μας ‘σπρώχνει’ στην αντιπαράθεση με τέτοιες παλαιοδεξιές επιθέσεις που στηρίζονται από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ.Οικονόμου”, τονίζουν. Με την προσθήκη: “δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους, ας επιστρέψουν μόνοι τους στο μαύρο παρελθόν”…

Πάλι θα σβήνουν οι φωτιές στη θάλασσα;

Η έτερη κίνηση που έδειξε την πολυμέτωπη δραστηριοποίηση του κόμματος, ήταν η σπουδή του κ.Τσίπρα να πάει στο Αστεροσκοπείο όταν έσβησε η πυρκαγιά στη Βούλα και να ζητήσει ενημέρωση από το επιστημονικό επιτελείο του για την φετινή προετοιμασία.

Κατά τις πληροφορίες, τα στοιχεία ανησύχησαν την Κουμουνδούρου και “εξήγησαν” γιατί η πυρκαγιά στη Βούλα πήρε τέτοιες διαστάσεις και άργησε να αντιμετωπιστεί.

Η δημόσια καταγγελία “γαλάζιου” δημάρχου της βόρειας Εύβοιας ότι δεν έχει γίνει τίποτα το δεκάμηνο που πέρασε από την πύρινη λαίλαπα του περσινού Αυγούστου, ενέτεινε την ανησυχία.

Η αίσθηση, λένε, είναι ότι θα διατηρηθεί και φέτος η γνωστή τακτική “εκκενώνουμε τις περιοχές και η φωτιά θα σβήσει στη θάλασσα”, συνεπώς δεν αρκούν οι …προσευχές να μη ξεσπάσουν πάλι πυρκαγιές όπως οι περσινές.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο κ.Τσίπρας να πάει (πάλι) στη βόρεια Εύβοια και να μιλήσει με τους αρμόδιους φορείς της περιοχής.

Ψηφοδέλτια και “εκλογική ΔΕΘ"

Στο επίκεντρο όλων των πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται από τους βουλευτές, τα στελέχη και το επιτελείο του κ.Τσίπρα, θα παραμείνει η ακρίβεια.

Αυτό που θα αναδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι η κυβέρνηση “δεν θέλει” να πάρει μέτρα, όπως να μειώσει τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, λόγω των συμφωνιών που έχει κάνει “με το καρτέλ στην ενέργεια” και των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δημοσιονομική της πολιτική.

Όπως σημειώνουν, τα …επερχόμενα στην ακρίβεια (γίνεται ήδη λόγος για “παλιρροϊκό κύμα στους λογαριασμούς ρεύματος/θέρμανσης που θα πνίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά”) είναι ο βασικός λόγος που “μυρίζει” εκλογές το φθινόπωρο.

Συν ένας ακόμα λόγος: το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2023 πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο. “Στις σελίδες του θα ‘λιώσει το καμουφλάζ’ της πραγματικής οικονομικής κατάστασης και της επίμονης άρνησης της κυβέρνησης να στηρίξει την κοινωνία”, λένε.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κ.Τσίπρας λειτουργούν “σαν να έχουν προκηρυχθεί ήδη οι εκλογές”.

Στελέχη αναφέρουν ότι η πραγματική διαφορά με τη ΝΔ έχει μειωθεί στις 3-4 μονάδες, με τα ποιοτικά στοιχεία να είναι “κεραυνοί” για την κυβέρνηση.

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά νέα πρόσωπα που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ οι επιτελείς ολοκληρώνουν την επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος που θα παρουσιάσει ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

“Στην επισήμως εκλογική ΔΕΘ κατά πάσα πιθανότητα”, όπως σημειώνουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v