Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέγαρο Μαξίμου: «Κλειδί» για την αυτοδυναμία οι πρώτες κάλπες

Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για το σχηματισμό μιας «ισχυρής κυβέρνησης». Συναγερμός για τον κίνδυνο της χαλαρής ψήφου την πρώτη Κυριακή. Προγραμματισμός για παν ενδεχόμενο και για… εκλογικό φθινόπωρο.

Μέγαρο Μαξίμου: «Κλειδί» για την αυτοδυναμία οι πρώτες κάλπες

Για τον νυν υπέρ πάντων αγώνα των πρώτων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής προετοιμάζεται και χαράζει τη στρατηγική του το Μέγαρο Μαξίμου.

Όποτε και αν τελικά γίνουν αυτές, είτε φθινόπωρο είτε αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του γνωρίζουν καλά ότι οι κάλπες της πρώτης Κυριακής, στην πιθανότατη περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα είναι καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου και «κλειδί» για την αυτοδυναμία που θέλει να διεκδικήσει η Νέα Δημοκρατία στις επαναληπτικές εκλογές.

«Πρέπει να έχεις υψηλό ποσοστό και στην πρώτη κάλπη για να έχεις αυτοδυναμία στη δεύτερη», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και, βάσει αυτού του αξιώματος, διαμορφώνεται η προεκλογική τακτική στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Ο Πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει την πίστη του στα αποτελέσματα της ενισχυμένης αναλογικής, καθώς μόνο μέσω αυτής -όπως υποστηρίζει- μπορεί να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να διαχειριστεί άμεσα και πιο εύκολα τις σημερινές και τις μελλοντικές κρίσεις. «Το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε», τόνισε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και εξέφρασε την πίστη του ότι «σε αυτές τις συνθήκες το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα».

Αυτό πάντως, όπως υπογραμμίζουν στο επιτελείο του, δεν σημαίνει κυβέρνηση μόνο με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφού υπάρχει η δυνατότητα στην κυβέρνηση του πρώτου κόμματος να αξιοποιούνται στελέχη και από άλλους χώρους, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα.

Με αυτό το δεδομένο, ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου στην πρώτη Κυριακή λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από το Μέγαρο Μαξίμου και αναζητείται τρόπος για την άμεση αντιμετώπισή του εν τη γενέσει του. «Σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για εμάς. Καθόλου. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, δεν συμμετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες.

«Φιλορώσος συγκυβερνήτης»

Πηγές της κυβέρνησης, βέβαια, απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, σημειώνοντας -με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία- ότι «δεν μπορεί να υποστηρίζουμε ότι ανήκουμε στη Δύση και ο συγκυβερνήτης μας να είναι φιλορώσος». Οπότε, εκ των πραγμάτων, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της λύσης ο πρωθυπουργός να μην είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά άλλο πρόσωπο.

«Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα», διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να απαντήσει ξεκάθαρα τι θα πράξει. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι, σε κάθε ευκαιρία, να αποδομεί τη στάση και τα επιχειρήματα του κ. Ανδρουλάκη, καθώς αυτός φέρεται να διεκδικεί ψηφοφόρους από τον κομβικό χώρο του κέντρου, οποίος -κατά δήλωση του πρωθυπουργού- βγάζει κυβερνήσεις.

Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών, το πρωθυπουργικό περιβάλλον παραπέμπει στις σχετικές παραπομπές του κ. Μητσοτάκη για το τέλος της τετραετίας, ωστόσο, όπως έχει πει και ο ίδιος, υπάρχουν λόγοι για να γίνουν οι εκλογές νωρίτερα. Ένας από αυτούς, είναι το «τοξικό κλίμα» που χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης, στις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, δεν αποκλείει, όπως παλαιότερα, το στήσιμο των καλπών το φθινόπωρο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ενώ τη δική του σημασία έχει εξάλλου και το γεγονός ότι οι καλοκαιρινές άδειες των υπαλλήλων της Νέας Δημοκρατίας προγραμματίζονται μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v