Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτίζει αφήγημα αυτοδυναμίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι κίνδυνοι των κυβερνήσεων συνεργασίας και η ανάγκη σταθερότητας στον τόπο. Η στρατηγική στο δρόμο προς τις εκλογές και η ερμηνεία των δημοσκοπήσεων. Έμφαση στην κοινωνική πολιτική και στη στήριξη των νέων.

Χτίζει αφήγημα αυτοδυναμίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ανάγκη ύπαρξης μιας σταθερής Κυβέρνησης στον τόπο, με ταυτόχρονη ανάδειξη των κινδύνων που ελλοχεύουν από τις κυβερνήσεις συνεργασίας, βάζει ψηλά στην στρατηγική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές κρίσεις, αλλά και τη θετική βαθμολόγηση που -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- λαμβάνει από τους πολίτες στη διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης, ρίχνει με μεγαλύτερη έμφαση στο δημόσιο διάλογο το χαρτί της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τις επικείμενες διπλές (όπως όλα δείχνουν) κάλπες.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά και η άμεση ανταπόκριση σε κρίσιμες στιγμές, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, απαιτούν ο εκάστοτε πρωθυπουργός να έχει την απόλυτη ευθύνη και να δρα έγκαιρα και αποτελεσματικά, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον.

«Φαντάζεστε να πρέπει να γίνει διαβούλευση για το πώς θα αντιμετωπιστεί μία αντίστοιχη κρίση στον Έβρο, σαν κι αυτή που αναχαιτίσαμε; Τι πρέπει να γίνει; Να γίνουν συνέδρια; Να γίνουν διαδικασίες ανοιχτές σε κάποια κόμματα, για να αποφασίσουν αν θα αντιδράσουν έτσι ή αλλιώς;», είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά ερωτήματα που έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου (στον ΣΚΑΪ), εξηγώντας πως «η αυτοδυναμία δεν έχει να κάνει με στοιχεία ναρκισσιστικής διάστασης», αλλά με την πραγματική ανάγκη αντιμετώπισης των πολλαπλασιαζόμενων απειλών και προκλήσεων.

Αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη, διεμήνυσε ότι «η σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση εθνικών επιτυχιών. Αυτήν είχαμε και είμαι σίγουρος πως αυτή θα έχουμε και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές», δίνοντας τον τόνο για τη στρατηγική που θα ξεδιπλώσει μέχρι τότε.

Αναλύοντας τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται κατά τις επαναληπτικές εκλογές, με ενισχυμένη αναλογική, σε σχέση με τις πρώτες κάλπες. Και αυτό, όπως επισημαίνουν, χωρίς να έχουν τεθεί ακόμα στο σύνολό τους τα εκλογικά διλήμματα προς τους πολίτες, αλλά και να έχουν συνειδητοποιήσει αυτοί τους κινδύνους πιθανής ακυβερνησίας του τόπου. Κατάσταση που είθισται να δίνει επιπλέον πόντους στο πρώτο κόμμα, το οποίο θεωρούν βέβαιο ότι θα είναι η σημερινή κυβερνώσα παράταξη.

Στρατηγικό αδιέξοδο

Την ίδια ώρα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δηλώνουν την πρόθεσή τους, μπαίνοντας στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας, να κινηθούν μέχρι τις εκλογές εντός του προγραμματικού πλαισίου και της περιγραφής των στόχων της επόμενης τετραετίας και να μην ακολουθήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση στην πολωτική ρητορική της. Βλέπουν μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ «στρατηγικό αδιέξοδο», καθώς -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- «χρησιμοποιεί την τοξικότητα για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, όμως έτσι δεν τον ακούνε οι πολίτες που ανήκουν στο παραδοσιακό κέντρο και οι οποίοι βγάζουν κυβερνήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην προβολή του κοινωνικού προσώπου της Κυβέρνησης και στο ενδιαφέρον για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, μολονότι η τεράστια ακρίβεια και οι δυσκολίες των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν εμποδίζουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι, στην προσπάθεια στήριξης της κοινωνίας, αυτή την εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την επιστροφή μέχρι 600 ευρώ ως αναδρομικά από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, από 1η Ιουλίου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής σε αυτούς, ενώ διερευνώνται τα δημοσιονομικά περιθώρια για την περαιτέρω ενίσχυση των πολιτών στα καύσιμα και όχι μόνο σε αυτά.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση του προγράμματος -που θα εφαρμοστεί την επόμενη τετραετία εφόσον επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία- για τη φθηνή στέγαση των νέων, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα target groups στα οποία θα δώσει το βάρος το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση.

Πολλά ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου στην έξοδο από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο καλοκαίρι, ανοίγοντας το δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα το 2023. Εξέλιξη που θα επιχειρηθεί να εκλαϊκευτεί και να επικοινωνηθεί στους πολίτες, μαζί με μια σειρά άλλων πεπραγμένων, όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και ο περιορισμός της ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v