Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με μπαράζ παροχών η κυβέρνηση αναζητά βελτίωση του κλίματος

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει την επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος Fuel Pass για τα καύσιμα. Η επιστροφή αναδρομικών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και η επιδοτούμενη αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Με μπαράζ παροχών η κυβέρνηση αναζητά βελτίωση του κλίματος

Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας και τη βελτίωση του κλίματος δυσφορίας στην κοινωνία από τις συνεχείς ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα ρίχνει το βάρος της η Κυβέρνηση. Με ένα νέο μπαράζ μέτρων σε μείζονα ζητήματα, όπως στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στα καύσιμα, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα στήριξης των πολιτών, μολονότι -όπως αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου- πλήρης επιστροφή στην προηγούμενη κανονικότητα δεν μπορεί να υπάρξει.

Η αρχή έγινε με την επιστροφή αναδρομικών έως 600 ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος του προηγούμενου εξαμήνου, με περισσότερους από 300.000 πολίτες να έχουν υποβάλει μέχρι χθες το βράδυ την αίτησή τους μέσω του vouchers.gov.gr, ενώ από την 1η Ιουλίου -σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες- θα εφαρμοστεί το πλαφόν στην ενέργεια, αποτρέποντας υπέρογκες αυξήσεις σαν αυτές στο πρόσφατο παρελθόν.

Σήμερα, εξάλλου, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο (στη συνέχεια θα εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί), θα ανακοινώσει την επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος Fuel Pass για τα καύσιμα. Η διάρκειά του αναμένεται να είναι τρεις μήνες, το ποσό της επιδότησης μπορεί να κινηθεί και πάνω από 60-70 ευρώ, ενώ περισσότεροι θα είναι και οι δικαιούχοι, με ένα σενάριο να κάνει λόγο για όριο οικογενειακού εισοδήματος 45.000 ευρώ (καθαρό ποσό, χωρίς τους φόρους).

Την ίδια ώρα, επίσης σήμερα, αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» που αφορά την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, με επιδότηση έως 50% του συνολικού κόστους του προϊόντος.

Πρόβλημα εκτροχιασμού

Είναι ένα πλέγμα μέτρων, με το οποίο, όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα μεγάλο μέρος του το πρόβλημα του εκτροχιασμού των οικογενειακών προϋπολογισμών. «Όπως προκύπτει και από τις έρευνες της κοινής γνώμης, ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι προσπαθούμε πολύ σε αυτό και με τις συγκεκριμένες κινήσεις η κατάσταση από τις επόμενες μέρες θα είναι σαφώς πιο βελτιωμένη για την Κυβέρνηση σε σχέση με πριν», αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

«Η Κυβέρνηση, με πολιτικές παρεμβάσεις, κάνει πράξη όσα είχε εξαγγείλει. Κάνουμε πράξη τη βασική μας αρχή: Να είμαστε δίπλα στους πολίτες, γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν προς έγκριση τέσσερα νομοσχέδια: από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, καθώς και από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για τις δημόσιες υπεραστικές και αστικές οδικές μεταφορές επιβατών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει εκ νέου από τους υπουργούς του να παραμείνουν αφοσιωμένοι στο μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης, υλοποιώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και κτίζοντας τις βάσεις για τη νέα θητεία που προσδοκά να ξεκινήσει μετά τις προσεχείς εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v