Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκαλούνται τα όργανα για την εκλογική προετοιμασία

Πολιτική Γραμματεία για διάταξη του μηχανισμού και Κοινοβουλευτική Ομάδα για τις «μάχες» στη Βουλή. Στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Α. Τσίπρας την Πέμπτη, με παρέμβαση για την ενεργειακή κρίση και την ενίσχυση των κοινωνιών.

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκαλούνται τα όργανα για την εκλογική προετοιμασία

Η συνεδρίαση των οργάνων για την εκλογική προετοιμασία του κόμματος είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η σημερινή σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου (που εκτιμάται ότι θα έχει έντονο άρωμα κάλπης) δικαιώνει τον σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίς το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με θέματα, αντίστοιχα: τη διάταξη του μηχανισμού εν αναμονή της επίσημης προκήρυξης εκλογών (ψηφοδέλτια, κυβερνητικό πρόγραμμα) και την οργάνωση της καθημερινής παρέμβασης, εντός Βουλής, για τα μείζονος ενδιαφέροντος θέματα, με πρώτα την ακρίβεια, την ενεργειακή επάρκεια, το νέο κύμα πανδημίας και τις «θερμές» εξελίξεις στα πανεπιστήμια λόγω του νομοσχεδίου Κεραμέως, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις ακόμα και στο πρυτανικό σώμα.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί ομιλία του κ. Τσίπρα στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με το στίγμα να το έχει δώσει από χθες, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού.

Ότι, δηλαδή, εάν δεν στηριχτούν οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, με καλές αποδοχές και αντίστοιχες συνθήκες εργασίας, τότε, κυβέρνηση και επιχειρηματίες «θα πυροβολήσουν τα πόδια τους».

Γενικεύοντας αυτή τη θέση για το σύνολο των εργαζόμενων αλλά και για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ο κ. Τσίπρας μίλησε πάλι για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης και νέου, μεγάλου κύματος φυγής νέων στο εξωτερικό.

Στη σύνοδο των ευρω-σοσιαλιστών

Την Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην οποία προσκαλείται σταθερά τα τελευταία επτά χρόνια, παρότι ο ίδιος ηγείται κόμματος που ανήκει σε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, της Αριστεράς.

Πρόκειται για τη σύνοδο που είχε αναβληθεί προ δύο μηνών λόγω της έκτακτης, τότε, Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δηλαδή θα συζητήσουν για πρώτη φορά, ως ομάδα, το τεράστιο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ και χωρών-μελών, τόσο για την επάρκεια όσο και για τη στήριξη των κοινωνιών.

Σ' αυτό το πλαίσιο θα παρέμβει ο κ. Τσίπρας (σ.σ. προσκαλείται με δικαίωμα λόγου, φυσικά) και θα αναδείξει τους τεράστιους κινδύνους εάν συνεχιστεί η ουσιαστική ευρω-απραξία απέναντι στα παραπάνω.

Στο περιθώριο της συνόδου θα έχει επαφές με πολιτικούς και ηγέτες του ευρω-σοσιαλιστικού χώρου, στους οποίους αναμένεται να θέσει και την κλιμάκωση της προκλητικότητας Ερντογάν.

Ε. Αχτσιόγλου: Εμπαιγμός με την επιδότηση

Με αφορμή τη λειτουργία της πλατφόρμας Power Pass, η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου μίλησε χθες για εμπαιγμό, καθώς πολίτες που έχουν πληρώσει ήδη εδώ και μήνες υπέρογκους λογαριασμούς εκατοντάδων (ή και χιλιάδων) ευρώ, θα είναι δικαιούχοι επιδότησης “έως 600 ευρώ”.

Κι όλο αυτό, όπως τόνισε, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη στη σχέση κόστους καυσίμων με τον μέσο μισθό, είναι στις πρώτες θέσεις στον ενεργειακό πληθωρισμό, με τις υψηλότερες αυξήσεις στο ρεύμα και, επίσης, είναι στις πρώτες θέσεις στον πληθωρισμό πανευρωπαϊκά, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

«Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαιότητα» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, δίνοντας το πλαίσιο του εκλογικού στόχου του κόμματος: «Χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα αυξήσει τους μισθούς, θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος, θα χτυπήσει στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στην αισχροκέρδεια και θα μειώσει ουσιωδώς τις τιμές του ρεύματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v