Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γ. Οικονόμου «κάρφωσε» σχέδιο Μητσοτάκη για εκλογές τον Σεπτέμβριο

Η αναφορά σε «υπηρεσιακή κυβέρνηση για τους επόμενους τρεις μήνες». Γιατί ο Α. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ορίσει ημερομηνία εκλογών και υπηρεσιακό υπ. Εσωτερικών, να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να διασφαλίσει την ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα ΜΜΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γ. Οικονόμου «κάρφωσε» σχέδιο Μητσοτάκη για εκλογές τον Σεπτέμβριο

Είτε κατά λάθος είτε συνειδητά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “κάρφωσε” χθες τον σχεδιασμό του Μαξίμου για φθινοπωρινές κάλπες, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για κάτι… που δεν είπε. Αυτή την εκτίμηση κάνουν στην Κουμουνδούρου και εξηγούν:

-Ο κ. Μητσοτάκης μισανοίγει όλο και πιο συχνά εσχάτως παράθυρο πρόωρων εκλογών, περνώντας από το κατηγορηματικό “θα εξαντλήσω την τετραετία” στο “πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία” καταλογίζοντας πολωτικό κλίμα στην αντιπολίτευση επειδή ζητά εκλογές.

-Λόγω αυτής της “κυβίστησης”, ο κ. Τσίπρας κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό να προβεί σε τέσσερις σημαντικές κινήσεις προκειμένου να πάει η χώρα ομαλά στις εκλογές και, ταυτόχρονα, να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά θέματα θα μείνουν εκτός εκλογικής αντιπαράθεσης:

  • Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο.
  • Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές.
  • Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ' όλη τη προεκλογική περίοδο.
  • Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.

-Τι απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου; Ότι “ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή Κυβέρνηση!”.

Δηλαδή, αφενός δεν διέψευσε ότι το Μαξίμου σχεδιάζει φθινοπωρινές κάλπες και, αφετέρου, απέδωσε στον κ.Τσίπρα ανύπαρκτη πρόταση για υπηρεσιακή κυβέρνηση. “Ο κ. Οικονόμου θα μπορούσε να πει ότι απορρίπτονται τα αιτήματα του κ. Τσίπρα επειδή δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για πρόωρες εκλογές. Αντ΄ αυτού, απάντησε με την βεβαιότητα ότι θα στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο, μιλώντας για… τρίμηνη υπηρεσιακή κυβέρνηση”, σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως προς τις προτάσεις Τσίπρα, επισημαίνουν ότι αφορούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (σ.σ. ειδικά ως προς την ισότιμη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης) και, κυρίως, διασφαλίζουν την εξαίρεση των εθνικών θεμάτων από την προεκλογική αντιπαράθεση μέσω του ισχύοντος Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Όσο για τον ορισμό υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν τη δήλωση που είχε κάνει ο νυν υπουργός Μάκης Βορίδης το 2018, ως βουλευτής της ΝΔ, “για παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία”.

Επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απέδωσε το “εκλογικό κάρφωμα” από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον “πανικό” που επικρατεί στο Μαξίμου. “Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το αυτονόητο, αυτό που θα ίσχυε σε κάθε Δημοκρατία που θέλει να ονομάζεται ευρωπαϊκή: Αφού ο κ. Μητσοτάκης έκανε την κωλοτούμπα και ομολογεί ότι ετοιμάζεται να δραπετεύσει, να αφήσει κατά μέρος τα παιχνίδια με τους θεσμούς και το Σύνταγμα και να ορίσει τώρα την ημερομηνία των εκλογών και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών”, σημειώνει.

Επιτροπή ψηφοδελτίων και πρόγραμμα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε χθες την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος του με κεντρικό θέμα την εκλογική προετοιμασία.

-Ορίστηκε η επιτροπή ψηφοδελτίων που θα κάνει τη βασική επεξεργασία των συνδυασμών. Θα αποτελείται από την γραμματέα Ράνια Σβίγκου, τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ.Τσίπρα, Μιχάλη Καλόγηρου. Τον πρώτο λόγο για τα πρόσωπα-εκπλήξεις θα τον έχει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

-Ορίστηκε αρμόδιος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα συγκροτήσει τις θεματικές επιτροπές. Σημειώνεται ότι το βασικό πρόγραμμα του κόμματος έχει παρουσιαστεί από πέρυσι, ωστόσο κάποια σημεία του χρήζουν επικαιροποίησης (οικονομία-ανάπτυξη και ενεργειακό) και ανάδειξης των βασικών, άμεσης υλοποίησης, δεσμεύσεων.

-Έγινε καταμερισμός ευθυνών στα 38 μέλη της (νεοεκλεγείσας) Πολιτικής Γραμματείας, με τον Νάσο Ηλιόπουλο να διατηρεί το ρόλο του εκπροσώπου του κόμματος.

Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v