Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η «καυτή πατάτα» οδηγεί τον Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές

Παρέμβαση στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΤΕ, με «συνταγή» για συνεχή τουριστικά έσοδα. «Μεγάλος συνασπισμός μόνο σε πολύ έκτακτες συνθήκες εθνικής κρίσης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανησυχία για «ατύχημα» στα ελληνοτουρκικά.

Τσίπρας: Η «καυτή πατάτα» οδηγεί τον Μητσοτάκη σε πρόωρες εκλογές

Την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο διότι ξέρει ότι δεν θα μπορεί να διαχειριστεί αυτό που έρχεται και, άρα, επιλέγει την απόδραση για να πετάξει την «καυτή πατάτα», μετέφερε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δημόσια συζήτηση που είχε στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Την άλλη εκδοχή, ότι δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης πάει σε εκλογές διότι είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει, την απέρριψε κάνοντας λόγο για «ανόητους συμβούλους του πρωθυπουργού» και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το βράδυ των εκλογών «όλοι θα λένε πόσο έξω έπεσαν στις προβλέψεις τους».

Ως εκ τούτου, απέδωσε τις τέσσερις προτάσεις-αιτήματα που απηύθυνε χθες στον πρωθυπουργό, στην προσπάθεια ήπιου πολιτικού κλίματος και πολιτισμένης εκλογικής αντιπαράθεσης.

Δηλαδή, να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης από τώρα την ημερομηνία των φθινοπωρινών εκλογών, να ορίσει υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, να συγκαλέσει διαρκή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ώστε να μείνουν τα εθνικά θέματα εκτός προεκλογικής πόλωσης) και να διασφαλίσει, με διακομματική επιτροπή, την ισότιμη προβολή των κομμάτων από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Τσίπρας απέκλεισε εκ νέου ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού», λέγοντας ότι οι δύο βασικοί πόλοι, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν κανένα κοινό σημείο ώστε να συνεργαστούν κυβερνητικά («παρά μόνο σε πολύ έκτακτες συνθήκες εθνικής κρίσης»).

Ως εκ τούτου, όχι μόνο επανέλαβε την απεύθυνση στις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το κάλεσε «να μην ξορκίζει διαρκώς αυτή τη συζήτηση».

Αναρωτήθηκε μάλιστα «τι θα πει γενικώς σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση», αντιτάσσοντας την ανάγκη συμφωνίας σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς στόχους-δεσμεύσεις.

Ανησυχία για «ατύχημα» στα ελληνοτουρκικά

Εκφράζοντας για μία ακόμα φορά την ανησυχία του για την ένταση στα ελληνοτουρκικά («η χειρότερη χρονιά φέτος»), επέμεινε στην ανάγκη να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

«Κι εγώ, όταν ήμουν πρωθυπουργός, είχα βρεθεί απέναντι σε μία αδιάλλακτη στάση του Ερντογάν (υπόθεση οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, παρολίγον σύγκρουση με λιμενικά σκάφη στο Αιγαίο), αλλά πάντα δούλευα ώστε να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, κάλεσα και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο στο Μαξίμου», είπε.

Για να προσθέσει εμφατικά: «Αν η κρίση είναι επιλογή δεν την αποφεύγεις, αν όμως είναι ατύχημα και δεν έχεις προετοιμαστεί, δείχνει αμεριμνησία».

Επανέλαβε εκ νέου δε, την κριτική του στην προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη να εμπλακεί η χώρα στην πολεμική κρίση στην Ουκρανία, στέλνοντας βαρύ οπλισμό («αποφάσισε να στείλει τεθωρακισμένα που τα πήρε από τα νησιά και να τα αντικαταστήσει με γερμανικά επειδή η Γερμανία δεν τολμά να τα στείλει απευθείας»), ενώ από την άλλη ο Ερντογάν «εμφανίζεται ως ειρηνιστής».

Η «συνταγή» για τουριστικά έσοδα

Παρεμβαίνοντας στα ζητήματα που αφορούν στον τουρισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέμεινε εκ νέου στη «συνταγή» που πρέπει να ακολουθήσουν επιχειρηματίες και κυβέρνηση.

«Αν θέλουμε συνεχή αύξηση στα έσοδα του τουρισμού πρέπει να μειώσουμε άλλα κόστη, όχι το μισθολογικό. Δηλαδή η μείωση να προέλθει, για παράδειγμα, από τους λογαριασμούς ενέργειας και από μέτρα για τον πληθωρισμό, αφού τα προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 20-30%», τόνισε.

Χαρακτήρισε δε, «ανέντιμο» να γεμίζουν τα δημόσια ταμεία από τη διπλή αισχροκέρδεια, δηλαδή από τα τρομακτικά υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και από την επιλογή της κυβέρνησης να μη μειώνει τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα στα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ.

«Μας κατηγορούσε ο κ. Μητσοτάκης ότι κάναμε επιδοματική πολιτική και ο ίδιος τα κάνει χειρότερα, χωρίς να έχει την τρόικα πάνω από το κεφάλι του και χωρίς την υποχρέωση για πλεονάσματα λόγω της ρήτρας διαφυγής», είπε.

Γ. Οικονόμου: Δεν βλέπει ανθρώπους αλλά κουκιά...

Για παλαιοκομματικό τακτικισμό και διαστρέβλωση της τοποθέτησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορεί σε γραπτή του δήλωση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα λεγόμενα του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ.

«Ο πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια και ειλικρίνεια το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις εκλογές. Ούτε η επιλεκτική ερμηνεία, ούτε πολύ περισσότερο η διαστρέβλωση της τοποθέτησης του έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο στο δημόσιο διάλογο, τους πολίτες και την Πατρίδα. 'Αλλωστε τα ζητούμενα των πολιτών είναι άλλα. Για αυτό και η Κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην προσπάθεια ανακούφισης της κοινωνίας, στήριξης των επιχειρήσεων και διασφάλισης των εθνικών δικαίων. Στη δική μας κλίμακα αξιών ο άνθρωπος είναι πάνω από όλα και αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της ζωής όλων. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας, εθισμένος στον παλαιοκομματικό τακτικισμό, δεν βλέπει μπροστά του ανθρώπους, αλλά «κουκιά». Τον ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον, το δικό του και του κομματικού του μηχανισμού. Έφτασε μάλιστα στο σημείο, με την αντιθεσμική του τοποθέτηση, να αφήσει άθλια, «τραμπικού» τύπου, υπονοούμενα για το σπουδαιότερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που είναι η δημοκρατική ομαλότητα. Είναι ολοφάνερο ότι στην προσπάθεια του να οικοδομήσει γραμμή εσωκομματικής άμυνας για την επόμενη πολιτική περίοδο δεν έχει κανένα φραγμό, θεσμικό και πολιτικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v