Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια ονόματα «παίζουν» για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Τα ονόματα που είναι τα φαβορί για το Επικρατείας και οι… απουσίες. Ποιες είναι οι εκλογικές περιφέρειες των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Τα σενάρια που καταστρώνονται στην κυβέρνηση για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Ποια ονόματα «παίζουν» για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που το σενάριο των πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο δείχνει όλο και πιο ισχυρό.

Σε μεγάλο βαθμό οι λίστες των γαλάζιων υποψηφίων έχουν συμπληρωθεί, από τους νυν βουλευτές, αρκετούς πολιτευτές, αλλά και ορισμένα νέα πρόσωπα από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ κάποιες κενές θέσεις θα αποφασιστούν σε «ανώτατο επίπεδο», από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος ασφαλώς θα έχει και τον τελικό λόγο.

Μέχρι στιγμής, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο συνεργάτης του Προέδρου, Θανάσης Νέζης, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης και ο διευθυντής του κόμματος, Γιάννης Μπρατάκος, έχουν προχωρήσει την όλη διαδικασία και το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων ξεκίνησαν ήδη τη μάχη για το σταυρό.

Μάχη που μόνο εύκολη δεν προβλέπεται, δεδομένων των μειωμένων εδρών που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες κάλπες της απλής αναλογικής. Εφόσον μάλιστα δεν προκύψει Κυβέρνηση από αυτές, σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, οι επαναληπτικές, δεύτερες εκλογές θα γίνουν με λίστα. Όπερ σημαίνει ότι ένα καλό πλασάρισμα, σε υψηλή θέση, κατά την πρώτη Κυριακή ενδεχομένως να αποτελέσει διαβατήριο για την είσοδο στη Βουλή μετά τη δεύτερη, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Το προηγούμενο διάστημα ανακοινώθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς οι υποψηφιότητες των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών (και πρώην) που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις προσεχείς εκλογές. Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στον δυτικό τομέα της Αθήνας, στην ίδια περιφέρεια και η υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, στην Α’ Πειραιά η Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ανατολική Αττική η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επικρατέστερος για εκλόγιμη θέση είναι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναμένεται κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο να αναλάβει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Πιθανόν στο ίδιο ψηφοδέλτιο να είναι ξανά υποψήφιος, αυτή τη φορά σε εκλόγιμη θέση, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί και για την Ηλεία. Επίσης, διακινούνται σενάρια για υποψηφιότητες της Προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής, Ματίνας Παγώνη, του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκου Παπαϊωάννου (ακούγεται και για την Α Θεσσαλονίκης), καθώς και του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου.

Οι υπουργοί Επικρατείας

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δεν θα διεκδικήσει τελικά την είσοδό του στη Βουλή, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και με τον άλλο υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, μολονότι οι φήμες για υποψηφιότητά του έδιναν και έπαιρναν.

Στην Α Αθήνας δεν θα βρίσκεται στη λίστα της Νέας Δημοκρατίας ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος ο οποίος θα κατέβει με την «Εθνική Δημιουργία» με τον Θάνο Τζήμερο και τον Φαήλο Κρανιδιώτη. Επίσης από την ίδια Περιφέρεια μετακομίζει στην Εύβοια -όπου θα είναι υποψήφια- η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Αντίθετα, νέες υποψηφιότητες στην Α Αθήνας ίσως είναι του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του αντιδημάρχου Αθηναίων, Χρήστου Τεντόμα, του αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Δημόπουλου και της δικηγόρου, Εβίτας Βαρελά.

Στον νότιο τομέα της Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για υποψηφιότητα του υφυπουργού Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά.

Στον βόρειο τομέα δεν θα ριχθεί στη μάχη του σταυρού ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ενώ ένα νέο όνομα που ακούγεται για εκεί είναι της υφυπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, μολονότι δεν έχει αποκλειστεί ακόμα η εκ νέου υποψηφιότητά της στο ευρωψηφοδέλτιο.

Για τη ∆υτική Αττική δύο νέα πρόσωπα που φέρονται έτοιμα να διεκδικήσουν την εκλογή τους είναι ο πρώην γενικός διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Ανδρέας Τσώκος, καθώς και η πρώην δήµαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ενώ για τον δυτικό τομέα της Αθήνας ακούγονται δύο έμπειροι αυτοδιοικητικοί, ο Μπάµπης Καούκης και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Στην Α’ Πειραιά δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος ο πρώην υποψήφιος δήµαρχος της πόλης, Νίκος Βλαχάκος και στη Β’ Πειραιά ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Γιώργος Βρεττάκος.

Όσον αφορά τη συμπρωτεύουσα, στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι πιθανότατα υποψήφια η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ακούγεται το όνομα της αντιπεριφερειάρχη, Βούλας Πατουλίδου, του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάση Εξαδάκτυλου και του πρώην ποδοσφαιριστή, Άγγελου Χαριστέα.

Αντίθετα, κόπηκε από τα γαλάζια ψηφοδέλτια η Αφροδίτη Λατινοπούλου για πρόσφατη ανάρτησή της σε βάρος της παρουσιάστριας, Δανάης Μπάρκα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v