Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές με «κόλπα» και... 2015

Μάχη στη Βουλή για την προεκλογική «αναστολή» της ρήτρας αναπροσαρμογής και τους 10μηνους καυτούς λογαριασμούς. Η τροπολογία για το επίδομα παιδιού, μετά τα «μπρος-πίσω» με τον ΦΠΑ στις μάσκες. Η απάντηση για την... επέτειο των capital controls.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές με «κόλπα» και... 2015

Την εκτίμηση ότι στο Μαξίμου παίρνουν αποφάσεις και… τις ακυρώνουν πριν καν τις νομοθετήσουν, όταν βλέπουν ότι ξεσηκώνεται θόρυβος, κάνουν στην Κουμουνδούρου, η οποία αρπάζει την ευκαιρία και πιέζει καθημερινά την κυβέρνηση με κοινωνικά αιτήματα.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουν την αρχική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αυξηθεί ο ΦΠΑ στις μάσκες και στα αντισηπτικά από το 6% στο 24%. Η απόφαση προωθήθηκε στη Βουλή, πλην όμως οι αντιδράσεις που προκάλεσε (δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων και των συστάσεων για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους) οδήγησε το κυβερνητικό επιτελείο να ανακρούσει πρύμναν. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακοινωθεί χθες, δια στόματος υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ότι ο ΦΠΑ στις μάσκες θα παραμείνει στον χαμηλό συντελεστή.

Άλλα μέτρα, όπως η περίφημη αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1ης Αυγούστου, η αξιωματική αντιπολίτευση τα εντάσσει αποκλειστικά στις εκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης: «Δεν καταργεί τη ρήτρα, την αναστέλλει, με σκοπό να εμφανιστούν χαμηλότεροι δύο, τουλάχιστον, λογαριασμοί ρεύματος πριν από τις εκλογές. Εάν η ΝΔ τις κερδίσει, η ακύρωση της αναστολής, έστω και έτσι όπως την κάνει, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη», λένε πηγές.

Υπενθυμίζουν προς τούτο τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη-Σκρέκα τον περσινό Σεπτέμβριο (στη ΔΕΘ) ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα θα ήταν «λίγα ευρώ», για να φτάσουμε, τελικά, στους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς λόγω της ληστρικής, όπως τονίζουν, ρήτρας.

Κατά τις πληροφορίες, η κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «θα κάνουν μεγάλη ταραχή για τα ενεργειακά» το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη στη Βουλή, όπου θα συζητείται το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κατά τον σχεδιασμό, θα παρέμβει προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, «ξεσκεπάζοντας» όλους τους χειρισμούς της κυβέρνησης το τελευταίο δεκάμηνο και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σ' αυτά τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης επιχειρεί να μπει σφήνα η αξιωματική αντιπολίτευση, προωθώντας (εκ νέου) αιτήματα που αφορούν κατηγορίες πολιτών. Για παράδειγμα χθες, 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν τροπολογία με τη οποία ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να εξαιρεθεί το επίδομα παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Όπως επισήμανε η εκ των 63, Θεανώ Φωτίου, το εν λόγω Επίδομα Παιδιού θεσπίστηκε το 2018 (από την κυβέρνηση Τσίπρα), με νόμο ο οποίος αναφέρει ότι: απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν ρητά προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων κοινωνικής προστασίας».

Με δικό της νόμο όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναθεώρησε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με τρόπο που δεν εξαιρείται το επίδομα παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα. «Αυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που έχουν καθόλου ή ελάχιστο εισόδημα, αποκλείονται ή λαμβάνουν μειωμένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, κάτι που στις σημερινές συνθήκες ισοδυναμεί με πλήρη αδυναμία επιβίωσής τους», όπως αναφέρεται.

«Back to... 2015 ελλείψει νέων όπλων»

Από την άλλη, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν αφήνουν ασχολίαστο το γεγονός ότι το κυβερνητικό επιτελείο επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση με επιχειρήματα που αφορούν το 2015, «ελλείψει φρέσκων».

Την αφορμή έδωσε η συντονισμένη προβολή του επιχειρήματος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί κυβερνητικά πάλι με τον Βαρουφάκη», με αφορμή την γνωστή πρόταση του κόμματος προς τις προοδευτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) για διάλογο.

Σ' αυτό το πλαίσιο, το Μαξίμου («και η λίστα Πέτσα», όπως λένε) ανέδειξαν χθες… την επέτειο από τα capital controls, για να επιτείνουν την ανάγκη επανεκλογής της ΝΔ και να ενισχύσουν τον «κίνδυνο ακυβερνησίας», αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής.

Η Κουμουνδούρου δεν το άφησε να πέσει κάτω, υπενθυμίζοντας σε τι κατάσταση ήταν η χώρα λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος: «Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά με ασύστολα ψεύδη προσπαθεί να ξαναγράψει την πρόσφατη Ιστορία του τόπου, νομίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες είναι λωτοφάγοι.

Να του θυμίσουμε λοιπόν:

  • Ότι είναι ο πρόεδρος του κόμματος που χρεοκόπησε τη χώρα, την οδήγησε στα μνημόνια και τον ελληνικό λαό στην πιο βαθιά φτωχοποίηση.
  • Ότι η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου της οποίας ήταν πρωτοκλασάτος υπουργός παρέδωσε το 2015 στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 21 δισεκατομμύρια αποπληρωμές, χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και πρόσβαση στις αγορές.
  • Ότι ο ίδιος παρέλαβε το 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος, πρόσβαση στις αγορές, 10 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.
  • Ότι η απόφαση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία είχε ληφθεί τον Αύγουστο του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και είχε οριστεί για τον Αύγουστο του 2022, ώστε να μπορεί σήμερα ο ίδιος με γελοίους πανηγυρισμούς να την εμφανίζει τάχα ως δικό του επίτευγμα».

Στην ανακοίνωση υπάρχει και… υστερόγραφο: «Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν εξήγησε στην κυρία Βεστάγκερ πώς γίνεται, ο εκλεκτός του, που τοποθετήθηκε με τρόπο πραξικοπηματικό στη θέση της κας Θάνου στη μέση της θητείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τώρα να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι τοποθετεί κομματική εγκάθετη αντιπρόεδρο και ότι τον άφησαν χωρίς υπαλλήλους, για να μην πραγματοποιεί ελέγχους και να μην επιβάλλει πρόστιμα στην αισχροκέρδεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v