Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ερντογάν πήρε ό,τι ζήτησε και ο πρωθυπουργός βάφτισε το κρέας, ψάρι

Το μνημόνιο Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας και το «ναι» των ΗΠΑ στα τουρκικά F-16. Α. Τσίπρας: Έστω και τώρα η Ελλάδα να απαιτήσει στήριξη και δέσμευση των συμμάχων απέναντι στα επεκτατικά σχέδια του κυρίου Ερντογάν. Ν. Ανδρουλάκης: «Ειρωνεία της Ιστορίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ερντογάν πήρε ό,τι ζήτησε και ο πρωθυπουργός βάφτισε το κρέας, ψάρι

Την κατηγορία προς τον πρωθυπουργό ότι «πέταξε λευκή πετσέτα» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη απευθύνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως εκτιμά, ο Ερντογάν πήρε ό,τι ζητούσε για να συμφωνήσει στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία, ενώ επιπλέον εξασφάλισε από τις ΗΠΑ τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές: 

  • Οι ΗΠΑ δηλώνουν όχι μόνο ότι υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16, αλλά και ότι η άμυνα της Τουρκίας συμβάλλει σε ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ.
  • Η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύονται να πωλούν όπλα στην Τουρκία και να στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, ό,τι κι αν επιχειρήσει στο Αιγαίο.
  • Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο έκανε δηλώσεις ίσων αποστάσεων, εκφράζοντας γενικόλογα «βαθιές ανησυχίες για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και την ανάγκη «οι διαφορές να λύνονται ειρηνικά».
  • Βρετανός πρωθυπουργός κάνει σαφές ότι στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα που πρότεινε ο Μανουέλ Μακρόν πρέπει να υπάρχει «η κρίσιμη συμμετοχή της Τουρκίας».

«Το γιατί μετά από όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ‘ικανοποιημένος’ οφείλει να το εξηγήσει στη Βουλή και στον ελληνικό λαό», παρατηρούν. 

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μάλιστα, αναφέρθηκε στην «κυβερνητική προπαγάνδα» λέγοντας ότι «βαφτίζει το κρέας, ψάρι», για να περάσει την αίσθηση ότι «οι εξελίξεις στη Μαδρίτη είναι θετικές για την Ελλάδα», ενώ ο πρωθυπουργός «έμεινε σιωπηρός απέναντι στα γεγονότα».

Α. Τσίπρας: Έστω και τώρα, στο «και πέντε»

Νωρίτερα χθες, από το βήμα της Βουλής, κι ενώ ήταν ακόμα σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό «έστω και τώρα στο ‘και πέντε’ να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα στη Σύνοδο Κορυφής». Δηλαδή, να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα απαιτεί στήριξη και δέσμευση των συμμάχων απέναντι στις προκλήσεις και τα επεκτατικά σχέδια του κυρίου Ερντογάν. Και ότι η χώρα μας θα βρεθεί αποφασιστικά απέναντι και θα αξιοποιήσει όλα τα διεθνή της όπλα, ώστε οι ΗΠΑ να μην εκσυγχρονίσουν και πουλήσουν F-16 στην Τουρκία. 

«Να ξεκαθαρίσει με δυο λόγια ότι δεν είμαστε δεδομένοι, αλλά αποφασισμένοι. Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω ότι μια τέτοια πολιτική αποφασιστικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, μέσα κι έξω από τη συμμαχία, θα την κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι με κομματικά αλλά με εθνικά κριτήρια», κατέληξε.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση στο μνημόνιο Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας, αφού δίνει τη δυνατότητα στις δύο τελευταίες να άρουν το εμπάργκο και να πουλούν όπλα στην πρώτη.

«Και με αυτό δηλώνει ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση;» ρωτούν και προσθέτουν: «Μετά από αυτή την εξέλιξη, πώς θα στηρίξει η κυβέρνηση το ‘βέτο’ της  Ελλάδας και της Κύπρου στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ;». 

Ν. Ανδρουλάκης: «Ειρωνεία» και βολές στον Γ. Στόλτενμπεργκ

Για «ειρωνεία της Ιστορίας» έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε θεματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Λάρισα, αν και τήρησε -και σ' αυτό το θέμα- τις ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ειρωνεία της ιστορίας να καταλήγεις, για να αποφύγεις έναν αναθεωρητή, παραβάτη του διεθνούς δικαίου, να υπογράφεις μια συμφωνία με κάποιον που έχει ακριβώς την ίδια στρατηγική. Αυτό είναι το ΝΑΤΟ σήμερα. Εκεί οδήγησαν ο κ. Στόλτενμπεργκ και οι μεγάλες δυνάμεις τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Είναι απαράδεκτο να οδηγείται η συμμαχία από τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν και αντί να κλείνει την πόρτα των εξοπλισμών στην Τουρκία, να την ανοίγει διάπλατα. Κανείς δεν θα παίζει με τα δικαιώματα του ελληνικού λαού», είπε.

Στηλιτεύοντας τον ρόλο του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τόνισε:

«Οι παραινέσεις ‘βρείτε τα’ του κ. Στόλτενμπεργκ αποκαλύπτουν τον πραγματικό του ρόλο, να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τη χώρα μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, με μια χώρα διεθνή ταραξία που ανάβει συνεχώς φωτιές σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ποια είναι λοιπόν η απάντηση της κυβέρνησης; Δημόσιες σχέσεις σε διεθνές επίπεδο. Για μας παραμένει προτεραιότητα το εμπάργκο όπλων, είναι το μόνο ισχυρό μήνυμα απέναντι σε έναν αναθεωρητή ηγέτη». 

Για να προσθέσει: «Και από την άλλη, τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Τσίπρα που το 2019 πανηγύριζε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σήμερα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζει αχρείαστη την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, που απειλεί και τις δύο χώρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v