Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη

Ομιλία σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Περιστέρι. «Ο πρωθυπουργός δεν τολμά να πάει σε εκλογές διότι καταρρέει». Οι έξι δεσμεύσεις για τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής κυβέρνησης. Ευθύ δίλημμα στον Ανδρουλάκη να πάρει θέση.

Τσίπρας: Η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη

Σε μια μαζική πολιτική συγκέντρωση στο Περιστέρι, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κάλπη της απλής αναλογικής θα βγάλει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θα σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

«Κάποιοι θα πουν ότι αυτή η συγκέντρωση είναι προεκλογική, εγώ θα πω ότι είναι η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», είπε. Απευθυνόμενος για πρώτη φορά σε αυστηρό τόνο στον Νίκο Ανδρουλάκη, του έθεσε το δίλημμα: εφόσον λέει ότι θέλει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, είτε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται «να ξανακάνει το κόμμα του δεκανίκι της Δεξιάς, όπως το έκανε ο κ. Βενιζέλος» είτε να πει ότι υπάρχουν σοσιαλδημοκράτες στη ΝΔ «μεταξύ αυτών ο κ. Μητσοτάκης, ο κ.Βορίδης, ο κ.Πλεύρης ή ο κ.Γεωργιάδης».

Σε ότι αφορά το δικό του κόμμα, ο κ.Τσίπρας επανέλαβε ότι παρότι υπάρχουν διαφορές με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα («και κυρίως με το ΚΙΝΑΛ που ταυτίσθηκε πλήρως με την κυβέρνηση στη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis»), το μείζον είναι ο μονομέτωπος αγώνας «εναντίον της Δεξιάς του Μητσοτάκη και των πολιτικών που εφαρμόζουν».

Ως προς το «μπρος-πίσω» στον χρόνο των εκλογών, τόνισε: «ο κ.Μητσοτάκης έκανε τις διαρροές για πρόωρες εκλογές με ημερομηνίες και εκλογικές στρατηγικές, αλλά μετά είπε ότι αυτό δεν είναι εθνικά υπεύθυνη επιλογή. Όταν νόμιζε ότι τον βόλευε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ήταν εθνική επιλογή, όταν κατάλαβε ότι δεν τον βολεύει έγινε ανεύθυνη επιλογή. Δεν τολμά να πάει σε εκλογές διότι καταρρέει».

Αποκάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «κυβέρνηση συνεργασίας με τα μεγάλα συμφέροντα», αναλύοντας τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στην ενέργεια, στην Δικαιοσύνη και σε άλλους κρίσιμους τομείς που επιδρούν αρνητικά στην κοινωνία.

Τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης

Τονίζοντας με έμφαση ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «ρεαλιστικό αλλά ταυτόχρονα υπέρ των πολιτών και της χώρας», παρουσίασε τις άμεσες δράσεις που θα υλοποιηθούν τις πρώτες εβδομάδες της νέας κυβέρνησης.

Όπως:

— Άμεσα μέτρα ώστε κανένα νοικοκυριό να μη δίνει ένα και δύο μισθούς μόνο για ρεύμα και βενζίνη
«Έχουμε σχέδιο και μπορούμε να το κάνουμε, με τον ισχυρό ρόλο του κράτους, με επαναφορά του ‘Δ’ στον τίτλο της ΔΕΗ, με πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος και στη λιανική αν χρειαστεί, με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κατώτερα ευρωπαϊκά όρια», είπε.«Δεν σας τάζουμε τον σοσιαλισμό, αλλά δεσμευόμαστε ότι θα σταματήσουμε τη βαρβαρότητα», ήταν μία φράση που χειροκροτήθηκε θερμά.

Εργασία: Το αίσχος της αυθαιρεσίας θα τελειώσει, με επαναφορά ισχυρής εργατικής νομοθεσίας, του 8ώροy, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της αιτιολογημένης απόλυσης και με σταδιακό 35ωρο με τις ίδιες αποδοχές.

Πλειστηριασμοί: Θα πάψει η Ελλάδα να είναι η χώρα που το υπουργικό συμβούλιο έχει δάνεια 12,4 εκατ.ευρώ και το κυβερνών κόμμα χρωστά 300 εκατ. σε δάνεια, αλλά την ίδια στιγμή βγαίνει στο σφυρί κατοικία για 15.000 χρέος σε πιστωτικές κάρτες. Κανείς δεν θα χάνει το σπίτι εξαιτίας του Πτωχευτικού που ψήφισε η ΝΔ. Θα προχωρήσουμε σε επαναφορά προστασίας της κύριας κατοικίας και ρύθμιση του πανδημικού χρέους με διαγραφή μέρους ποσού και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Υγεία: Πλήρως στελεχωμένο ΕΣΥ με καλά αμειβόμενους γιατρούς

Συντάξεις: Επιστροφή των κλεμμένων, το σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση που πάει στη μαύρη τρύπα της ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης θα επιστρέψει στους συνταξιούχους. Ο τζόγος των αρπακτικών με την ιδιωτική ασφάλιση θα τελειώσει, τα αναδρομικά θα δοθούν.

Παιδεία: Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της, κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ που άφησε έξω από τις Σχολές 50.000 παιδιά και τα έκανε πεσκέσι στα κολλέγια.Προσλήψεις δασκάλων και όχι αστυνομικών στα Πανεπιστήμια, αυτοί θα πάνε στις γειτονιές.

Στέγη: Δικαίωμα νέων στη στέγαση, με 400 ευρώ το μήνα σε νέα ζευγάρια και σε νέους που ζουν ακόμα στα πατρικά τους. Κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση από εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v