ΣΥΡΙΖΑ: Μπλόκο στον διχασμό που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης

Στην ανασύσταση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου αποδίδουν το «εμπρηστικό υπονοούμενο» του πρωθυπουργού στη Βουλή. Το «χάδι» στο ακροδεξιό ακροατήριο μέσω Α. Συρίγου και η πίεση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: Μπλόκο στον διχασμό που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης

Στην ανασύσταση του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», που σαφώς έχει υποχωρήσει μετά τις εκλογές του 2019, στοχεύει η κλιμακούμενη οξύτητα στον δημόσιο λόγο που επιλέγουν πρωθυπουργός και στελέχη του.

Αυτή την εκτίμηση κάνουν επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την πρωτοφανή, όπως λένε, έμμεση πλην σαφή σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την εμπρηστική επίθεση στον Real fm που επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, αλλά και όσα είπε την επομένη για το Πολυτεχνείο ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Όπως προσθέτουν, αυτός ο βασικός στόχος καταμερίζεται αναλόγως, με ζητούμενο:
- Να αξιοποιηθεί ως “άλλοθι” για την προκήρυξη εκλογών, εάν το Μαξίμου αποφασίσει φθινοπωρινές κάλπες.
- Να πέσει στην παγίδα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και, προσωπικά, ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας (και κυρίως, πράττοντας) αναλόγως, με σκοπό να επιμεριστεί σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση το πολωτικό κλίμα.
- Να “στριμωχτεί” το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ώστε να αναγκαστεί να βρεθεί στην όχθη του κυβερνώντος κόμματος και να καταστήσει “μονόδρομο” την κυβερνητική συνεργασία με τον κ.Μητσοτάκη εάν χρειαστεί.
- Να επαναπατριστεί στη ΝΔ ένα τμήμα του ακροδεξιού “πατριωτικού” ακροατηρίου που φαίνεται ότι την εγκατέλειψε μετά την μετεκλογική αποδοχή και στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως έδειξε η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στα παραπάνω, από το βήμα της Βουλής και από άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του στη συνέχεια, δεν έπεσε “στην παγίδα του διχασμού” και, μάλιστα, δεν επιδίωξε καν να αντιμετωπίσει δικαστικά το πρωθυπουργικό υπονοούμενο για τη σύνδεση του κόμματος του με τον εμπρησμό στο μέσο ενημέρωσης.

Με την ερώτηση δε, που απηύθυνε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ “με αυτούς θα πάτε να κυβερνήσετε;” χτύπησε… κέντρο, όπως απέδειξε η αμηχανία και η αρχική “αφωνία” της Χ.Τρικούπη στο πρωτοφανές υπονοούμενο.

Η “πάσα”, βεβαίως, που έδωσε με το απαράδεκτο σχόλιό του για τη Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βερναρδάκης, αξιοποιήθηκε καταλλήλως και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έτσι ώστε όταν καυτηρίασε το πρωθυπουργικό υπονοούμενο το έβαλε στην ίδια “ζυγαριά” με το σχόλιο του βουλευτή, παρά τη “συγγνώμη” που ζήτησε αμέσως και δημοσίως ο ίδιος.

Στην προσωπική δήλωση που έκανε λίγο αργότερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, απουσίαζε κάθε αναφορά στο πρωθυπουργικό υπονοούμενο και στον κ. Συρίγο, καυτηριάζοντας το νομοσχέδιο Κεραμέως και τον κ. Βερναρδάκη.

Τα όπλα μας τα δίνει η κυβέρνηση

Πώς θα κινηθεί τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Κατά τους επιτελείς του, από τη μια θα χρησιμοποιεί τα όπλα που του προσφέρει αφειδώς η κυβέρνηση σε όλους τους ευαίσθητους τομείς:

Στην ακρίβεια/πτώση του βιοτικού επιπέδου με τη μη λήψη ουσιαστικών μέτρων και τα “ψίχουλα” από τα κάθε λογής voutsers, αλλά και την κυβερνητική δυστοκία στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη Δικαιοσύνη, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η αποφυλάκιση του Δ. Λιγνάδη αφού προηγουμένως καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη για βιασμούς ανηλίκων.

Στη Δημοκρατία, αφού η κυβέρνηση κάλυψε τον κ. Συρίγο προκαλώντας τον δημοκρατικό και πολιτικά μεσαίο χώρο.

Στην Υγεία, με την πορεία που (ξανα)παίρνει η πανδημία, τη νέα πίεση στα νοσοκομεία, την ασάφεια περί τα εμβόλια, τα ήξεις αφήξεις με τα μέτρα προστασίας “λόγω τουρισμού” και τον περιορισμό “έως εξαφάνιση” της ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ.

Στην υπερπροβολή της κυβέρνησης από τα περισσότερα “συστημικά” μέσα ενημέρωσης, με την Κουμουνδούρου να καταγγέλλει ότι η αναλογία προβολής κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει γίνει 80-10 (με το υπόλοιπο 10% να αθροίζεται στα άλλα κόμματα).

Εννοείται ότι η Κουμουνδούρου θα παραμείνει σε προεκλογικό κλίμα, αν και θα κατεβάσει, αντικειμενικά, ταχύτητες σε δύο εβδομάδες που θα διακοπεί η λειτουργία της Βουλής για ένα μήνα λόγω θερινών διακοπών.
Κατά τον σχεδιασμό, η Κουμουνδούρου θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες κάποιες υποψηφιότητες, κυρίως προσώπων που θα μπουν για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σηματοδοτώντας το άνοιγμά του κόμματος στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αμηχανία και αγωνία για τη β' κάλπη

Όσο για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην έκδηλη αμηχανία από το πρωθυπουργικό υπονοούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα λεγόμενα του κ. Συρίγου για την περίοδο της δικτατορίας, ήρθε να προστεθεί η οργή από τις φημολογούμενες νέες μεταγραφές στη ΝΔ πρώην στελεχών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ, της Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Χρίστου Βερελή.

Έμπειρος παράγοντας του κόμματος δίνει την ακόλουθη ερμηνεία: “ο Μητσοτάκης θέλει να έχει κυβερνητικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά όσο το δυνατόν αποδυναμωμένο. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η δημοσκοπική μας άνοδος τον Δεκέμβριο, μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και την εκλογή νέου προέδρου, προήλθε περισσότερο από ψηφοφόρους μας που είχαν στραφεί στη ΝΔ και λιγότερο από όσους ‘επέστρεψαν’ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς τώρα το Μαξίμου επιχειρεί τη ‘διόρθωση’”.

Και την πετυχαίνει, όπως προσθέτει, αφού οι μετρήσεις δείχνουν να έχει χάσει άλλη μία μονάδα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον τελευταίο μήνα και να φτάνει στο περίπου 12% από το θηριώδες 16-17% του Δεκεμβρίου.

“Με την απλή αναλογική και 10% να πάρουμε θα εκλέξουμε 30 βουλευτές, οπότε δεν θα είμαστε αμελητέα δύναμη στη Βουλή ή και σε μία κυβέρνηση συνεργασίας”, λέει έτερο στέλεχος, που δεν κρύβει την αγωνία του για μονοψήφιο αριθμό εάν πάμε σε δεύτερες εκλογές, λόγω της πόλωσης μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η αγωνία είναι διάχυτη στα περισσότερα στελέχη που δεν κρύβουν τη θέση τους “να ξεμπερδέψουμε από την πρώτη κάλπη”, ακόμα και αν χρειαστεί συνεργασία με τη ΝΔ.

Επισήμως πάντως, θα προβάλουν τη θέση για τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (“κάτι σαν ‘εθνικής ενότητας’”) αν και γνωρίζουν ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, όπως το έχει ορίσει ο κ. Τσίπρας και … η πολιτική λογική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v