Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν για F-16: Δεν δεσμευόμαστε ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε στο Αιγαίο

Ο νόμος που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να μην κάνουν υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν μας δεσμεύει, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Δεν μου το ζήτησε ο Μπάιντεν όταν συναντηθήκαμε οι δυο μας», είπε.

Ερντογάν για F-16: Δεν δεσμευόμαστε ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε στο Αιγαίο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι δεσμευτικός ο όρος που τέθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προκειμένου τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ενδέχεται να πουληθούν στην Άγκυρα να μη χρησιμοποιηθούν για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με κείμενο που κοινοποίησε η τουρκική προεδρία την Τετάρτη, γράφει το Reuters.

Την Τρίτη, η Άγκυρα κάλεσε τις ΗΠΑ να μην παίξουν το «παιχνίδι» ορισμένων βουλευτών, ύστερα από την έγκριση νόμου που δίνει τη δυνατότητα να σταματήσει η πώληση των F-16, εκτός εάν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και με την προϋπόθεση να περιλαμβάνονται μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε πτήση κατά την επιστροφή του από την Τεχεράνη, ο Ερντογάν είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είχε θέσει όρους για την πώληση, όταν συναντήθηκαν οι δυο τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.

Κι όλα αυτά ενώ σήμερα Τετάρτη είναι μαύρη επέτειος για τον ελληνισμό.

Επέτειος εισβολής στην Κύπρο: Η Τουρκία προκαλεί με «Γαλάζια Πατρίδα» 

Πριν από 48 χρόνια, σαν σήμερα, οι ελληνοκυπριακές θηριωδίες βασίλευαν στο νησί, μέχρι που η Τουρκία ήρθε να σώσει τους Τουρκοκύπριους. Οι προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να εξαφανίσουν τους Τούρκους ξεκίνησαν με σφαγές από χωριό σε χωριό, από σπίτι σε σπίτι, υποστήριξε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, με αφορμή την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.

«Το νέο μας γεωτρύπανο ξεκινά τον επόμενο μήνα στη Μεσόγειο»

«Τα μη επανδρωμένα υποβρύχιά μας, που θα ενισχύσουν την κυριαρχία μας στη Γαλάζια Πατρίδα, θα αλλάξουν και τις ισορροπίες στις θάλασσες. Το γεωτρύπανό μας "Abdülhamid Han" 7ης γενιάς, έχει σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας στα γαλάζια νερά, με την ικανότητά του να κάνει γεωτρήσεις έως και 12.200 μέτρα», είπε ο Οκτάι και πρόσθεσε: «Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά αυτό που είναι δικαίωμά μας στην Αν. Μεσόγειο».

«Δεν κρατάμε τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων αδελφών μας χωριστά από τα δικά μας. Όσοι ονειρεύονται σχέδια που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο θα πρέπει να γνωρίζουν καλά αυτά τα στοιχεία. Οι υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο δεν είναι τα παιχνίδια των Ελληνοκυπρίων».

«Αλληλέγγυοι στα ενεργειακά, θα προμηθευτούμε ρωσικά αμφίβια αεροσκάφη»

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο σχεδίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που θα συνταχθεί αυτή την εβδομάδα μετά την επίτευξη γενικής προκαταρκτικής συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας, μεταδίδει το Reuters.

«Ελπίζουμε ότι το σχέδιο στο οποίο θα καταλήξουμε θα αρχίσει να εφαρμόζεται τις επόμενες ημέρες», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από την Τεχεράνη, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως είπε, η Τουρκία και η Ρωσία, θαλάσσιοι γείτονες στη Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχίσουν την αλληλεγγύη τους για το φυσικό αέριο και τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου, προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον Πούτιν την προμήθεια αμφίβιων αεροσκαφών από τη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v