Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη... κάηκε

Ανακοινώθηκαν 2.300 προσλήψεις σε ιερείς αλλά έγιναν 500 σε πυροσβέστες. «Φτάσαμε 20 Ιουλίου, με τις φωτιές σε εξέλιξη, για να απευθύνει η Πυροσβεστική έκκληση στους εθελοντές να συνδράμουν». Οι εικόνες των αστυνομικών με... τα ποτιστήρια.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη... κάηκε

Όταν η Πυροσβεστική, την ώρα των μεγάλων πυρκαγιών (χθες), απευθύνει έκκληση στους εθελοντές να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στην Πεντέλη, δεν μπορεί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης «να αυτοθαυμάζονται» για τον άψογο σχεδιασμό πυρόσβεσης.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που προβάλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στις δηλώσεις Μητσοτάκη-Στυλιανίδη, ενώ αξιοποιώντας τη δύναμη της εικόνας αναδεικνύει τους αστυνομικούς με… τα ποτιστήρια που εστάλησαν να βοηθήσουν στο έργο κατάσβεσης.

Η Κουμουνδούρου απέφυγε κάθε πολιτικό σχόλιο ολόκληρη την ημέρα χθες, καθώς η σύσταση του Αλέξη Τσίπρα ήταν σαφής: όσο είναι σε εξέλιξη οι πυρκαγιές και η επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, βοηθούμε όσο μπορούμε και δεν ανοίγουμε κριτική, η αξιολόγηση θα γίνει μετά.

Έτσι κι έγινε, με στελέχη του κόμματος υπό τον τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Σπίρτζη να βρίσκονται όλη τη νύχτα στις περιοχές της Πεντέλης για ενημέρωση και συμβολή όπου χρειαζόταν.

Την ώρα της πολιτικής αξιολόγησης σήμαναν οι κύριοι Μητσοτάκης και Στυλιανίδης με τις δηλώσεις ικανοποίησης για την επιτυχή αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς.

«Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε», σχολίασε δηκτικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, εστιάζοντας στις χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική και στην εικόνα των αστυνομικών με τους κουβάδες.

«Χωρίς ντροπή ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται όχι μόνο την ανεπάρκειά του αλλά και το χάσμα με την πραγματικότητα που ζουν οι απλοί πολίτες της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Άλλα στελέχη επισήμαναν τη σπουδή του πρωθυπουργού να ευχαριστήσει ακόμα και «τους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση, για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους».

Γεγονότα και αριθμοί

Η επικέντρωση πλέον γίνεται στα κενά που παραμένουν στις δυνάμεις πυρόσβεσης καθώς η κυβέρνηση προτίμησε να κάνει προσλήψεις «χιλιάδων αστυνομικών και ιερέων, αλλά όχι πυροσβεστών».

Αρμόδια στελέχη του κόμματος επικαλούνται τα γεγονότα:

- Τον περσινό Νοέμβριο, οι πυροσβέστες ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία (σ.σ. τους κατέβρεξε αύρα), όταν διαδήλωσαν με αίτημα τη μονιμοποίηση των εποχιακών στο Σώμα.

-Τον Απρίλιο, προσελήφθησαν 500 πυροσβέστες, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η πρόσληψη 2.300 ιερέων.

-Τον Μάιο, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Θανάσης Ψαρόπουλος αποδόμησε ακόμα και αυτή την ισχνή ενίσχυση, δηλώνοντας ότι προσελήφθησαν 500 πυροσβέστες και τη ίδια στιγμή, συνταξιοδοτήθηκαν 550.

- Στις αρχές Ιουνίου, σε συνέντευξη Τύπου για την προετοιμασία της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης-Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς δήλωσε κοφτά ότι δεν θα γίνει καμία νέα πρόσληψη προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

- Στις αρχές Ιουλίου, 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στον κ. Στυλιανίδη, αναφερόμενοι, μεταξύ πολλών άλλων, στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο στον υλικό εξοπλισμό (π.χ. πυροσβεστικά οχήματα 30ετίας) όσο και στο αναγκαίο προσωπικό, καθώς τα οργανικά κενά του Σώματος υπολογίζονται σε 3.600.

Στο σημείο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει ότι τον Φεβρουάριο του 2017, εν μέσω μνημονιακών δεσμεύσεων και απαγορεύσεων, «η κυβέρνηση Τσίπρα έφερε στη Βουλή τροπολογία για τη μονιμοποίηση 2.160 πυροσβεστών, την οποία καταψήφισε η ΝΔ».

Σε καραντίνα ο Α. Τσίπρας

Από σήμερα -και εφόσον έχουν αντιμετωπισθεί οι μεγάλες πυρκαγιές-, ο ΣΥΡΙΖΑ θα «σηκώνει» το θέμα του πραγματικού πυροσβεστικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, ενώ θα βάλει στο κάδρο τις υποσχέσεις για ενίσχυση των πυρόπληκτων από την περσινή περιπέτεια στη βόρεια Εύβοια, «που ακόμα βρίσκονται στα χαρτιά».

Ο κ. Τσίπρας δεν θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις πυρόπληκτες περιοχές, καθώς χθες διαγνώστηκε θετικός (για δεύτερη φορά) στον κορωνοϊό και βρίσκεται σε καραντίνα.

Όπως λένε οι συνεργάτες του, εάν δεν εκδηλώσει συμπτώματα ή εάν είναι ήπια, θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των συσκέψεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v