Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Στα 1,7 δισ. ευρώ τα πραγματικά «ουρανοκατέβατα κέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών έως τον Μάρτιο

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα 1,703 δισ. ευρώ θα πρέπει να φορολογηθούν στο σύνολό τους με 90%, καθώς δεν αιτιολογείται η αφαίρεση όποιων επιδοτήσεων ή εκπτώσεων των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών στους πελάτες της λιανικής.

ΣΥΡΙΖΑ: Στα 1,7 δισ. ευρώ τα πραγματικά «ουρανοκατέβατα κέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών έως τον Μάρτιο

Αισθητά μεγαλύτερο ποσό για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έως τον Μάρτιο του 2022, συγκριτικά με τους υπολογισμούς της ΡΑΕ, προκύπτει από σχετική έκθεση που εκπόνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα «υπερέσοδα» άγγιξαν έως τότε τα 1,703 δισ. ευρώ, έναντι 927 εκατ. ευρώ του πορίσματος ΡΑΕ.

Ένας σημαντικός λόγος για τη διαφορά είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο προσδιορισμός των υπερεσόδων θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021 και όχι από τον Οκτώβριο του 2021, όπως έκανε η ΡΑΕ. Κι αυτό γιατί «τον Ιούλιο του 2021 άρχισε να παρατηρείται αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, προεξοφλώντας (και αξιοποιώντας οι παραγωγοί προς όφελός τους) την επερχόμενη αύξηση του φυσικού αερίου, χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση του κόστους παραγωγής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα 1,703 δισ. ευρώ θα πρέπει να φορολογηθούν στο σύνολό τους με 90%, καθώς δεν αιτιολογείται η αφαίρεση όποιων επιδοτήσεων ή εκπτώσεων των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών στους πελάτες της λιανικής. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την αφαίρεση από το προς φορολόγηση ποσό, τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες εκπτώσεις.

*Δείτε την έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερκέρδη στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v