Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει η Βουλή και... αρχίζει το ματς για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Διάσκεψη των Προέδρων για το χρονοδιάγραμμα. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταθέτει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η ΝΔ θέλει διερεύνηση σε βάθος δεκαετίας. Για «ξεχείλωμα» της διαδικασίας μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ και τελεί εν αναμονή.

Ανοίγει η Βουλή και... αρχίζει το ματς για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Με το άνοιγμα της Βουλής σήμερα αρχίζει η διερευνητική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα αυτής της εβδομάδας, δηλαδή τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την έγκριση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη (σ.σ. 17 ημέρες μετά τον διορισμό του, δηλαδή) και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Αναφορικά με την Εξεταστική Επιτροπή, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει σήμερα την πρότασή του, ορίζοντας ως αντικείμενό της τη διερεύνηση της απόπειρας παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από το παράνομο λογισμικό Predator και, στη συνέχεια, τη «νόμιμη» επισύνδεση του κινητού του από την ΕΥΠ. Την περίφημη, δηλαδή, παρακολούθηση για την οποία ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ήταν νόμιμη, αλλά εάν τη γνώριζα δεν θα την επέτρεπα», ενώ ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά επιμόνως για ποιο λόγο τον παρακολουθούσαν το τρίμηνο που διεκδικούσε την προεδρία του κόμματός του.

Η Χ. Τρικούπη δεν συμφωνεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να επεκταθεί χρονικά η διερεύνηση «του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ» από το 2012 μέχρι σήμερα - δηλαδή από την εποχή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τόσο ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος όσο και ο εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος επέμειναν δημοσίως σ' αυτή τη θέση, καλώντας τη ΝΔ «να πάει στον εισαγγελέα ή στη Βουλή» οποιαδήποτε καταγγελία για άλλες παρακολουθήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

«Αν για παράδειγμα έρθει η Κ.Ο. της ΝΔ και μας πει ότι όσο ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας υπήρχαν αντίστοιχες πρακτικές ή ότι πρέπει να πάμε ακόμη πιο πίσω, στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς και η ΕΥΠ ήταν υπό την πολιτική εποπτεία του κ. Δένδια και του κ. Κικίλια, και υπάρχουν γι’ αυτό χειροπιαστές αποδείξεις, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, πάντοτε υπέρ της Δημοκρατίας και της διαφάνειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος.

Το κυβερνών κόμμα δεν αποκλείεται να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, αν και καταγγελίες έχουν υπάρξει ακόμα και για την περίοδο κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των οποίων είχε κληθεί τότε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τηρείται αναμονή. Θεωρούν δεδομένη την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεχειλώσει το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, με διερεύνηση σε βάθος δεκαετίας, ώστε «να προκληθεί μια χαοτική κατάσταση που θα εκφυλίσει τη διαδικασία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v