Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ

(upd) Δεν γνωρίζω παρακολούθηση πολιτικού ή δημοσιογράφου, δεν έχω το δικαίωμα να το ξέρω, η απάντηση στον Αλ. Τσίπρα. «Θα περάσουμε αυτό τον δύσκολο χειμώνα, στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε».

Μητσοτάκης: Δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ

Για ένα «ολίσθημα που δεν αρκεί να μηδενίσει το έργο της ΕΥΠ» και για μια «υπηρεσιακή αστοχία ως τάχα μια εντολή της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση», μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τέσσερις αλήθειες για το θέμα και, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, χαρακτήρισε «κρίμα μέσα από τη μεγαλοποίηση αυτού του θέματος να προσφέρετε στο πιάτο όσα χρειάζονται αυτοί που καραδοκούν εκτός συνόρων, ποντάροντας στην πολιτική αστάθεια».

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ταυτίζοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, μίλησε για συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις και επανέλαβε την πρόθεσή του να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος που θα έχει.

«Υποδέχτηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος και γι' αυτό απάντησα με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και στο γραφείο του πρωθυπουργού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του, επισημαίνοντας ότι ήδη προωθούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

«Η δράση της ΕΥΠ ωστόσο δεν πρέπει να βαλτώσει. Αυτή συνέβαλε στο να είμαστε έτοιμοι για τη μαζική εισβολή μεταναστών που επιχειρήθηκε στον Έβρο, ενώ βοηθά στην άμυνα της χώρας. Οι επιτυχίες των μυστικών υπηρεσιών σπάνια γίνονται γνωστές, σε αντίθεση με ένα λάθος τους. Ενα ολίσθημα δεν αρκεί να μηδενίσει το έργο της ΕΥΠ», τόνισε.

Σήμερα, όπως είπε, «υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά για παρακολουθήσεις. Πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα», επεσήμανε. Επικαλέστηκε υποθέσεις παρακολουθήσεων στην Ευρώπη και δήλωσε ότι πληροφορείται από δημοσιογράφους ότι και ο ίδιος πιθανά έγινε αντικείμενο παρακολούθησης. Αναφέρθηκε δε προς τούτο ειδικά στον Τάσο Τέλλογλου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «τέσσερις αλήθειες»:

  1. Να σταματήσει η σύγκριση της παρακολούθησης με παράνομο λογισμικό με τη νόμιμη συνακρόαση. Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν παράνομο λογισμικό. Οι παρακολουθήσεις που κάνει η ΕΥΠ ακολουθούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο.
  2. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία ακολουθήθηκε, αλλά υποτιμήθηκε το ότι αφορούσε ένα προβεβλημένο πολιτικό. Έπρεπε η ΕΥΠ να δείξει διαφορετικά αντανακλαστικά.
  3. Είναι προφανές ότι παντού οι δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο. Ας μην κατασκευάζουμε εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπίας. Δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση των κινήσεων αυτών.
  4. Η κυβέρνηση κάλεσε τον Ν. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί προσωπικά. Τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Συμφώνησε αμέσως στο να προχωρήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της επισύνδεσης, αν ο κ. Ανδρουλάκης την αμφισβητεί, μπορεί να προσφύγει σε ελληνικά ή διεθνή δικαστήρια. «Πάει πολύ να με αποκαλείτε, κ. Τσίπρα, "αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης". Εσάς πέντε πρώην συνεργάτες σας έχουν μιλήσει για παρακολουθήσεις. Ενας εξ αυτών είναι εδώ (Βαρουφάκης) και θα περιμένω να διευκρινίσετε αυτό που είπατε στη Βουλή. Προσωπικά έχω γνώση ότι επί Ρουμπάτη το κράτος λειτουργούσε ακόμα και σε βάρος της κυβέρνησης», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον Ν. Ανδρουλάκη. «Δίνετε εύκολα επιχειρήματα σε εκείνους που θέλουν την αποδυνάμωση των μυστικών υπηρεσιών», είπε. Επεσήμανε δε ότι τον έχει καλέσει παλαιότερα δυο φορές να συναντηθούν. «Αρνήθηκε, όπως αρνείται και τώρα», είπε και μίλησε για «απόλυτη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει τελικά Τσίπρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δήθεν πρόβλημα δημοκρατίας»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δεν επιτρέπεται μια αστοχία της κυβέρνησης να προβάλλεται ως συνολική της αποτυχία» και έθεσε το ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα τι σημαίνει η φράση του ότι «Δεν αρκεί η εναλλαγή στην εξουσία». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε δήθεν πρόβλημα της δημοκρατίας που χρειάζεται ανάταξη και ανασύνταξη... Δεν μπορείτε και δεν επιτρέπεται με αφορμή ένα σφάλμα της ΕΥΠ να ανοίγετε θέματα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Πώς θα προκύψουν αυτά που ήδη έχετε περιγράψει;» ήταν το ερώτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος ενδεικτικά στα ονόματα των κ.κ. Παπαγγελόπουλου, Θάνου και Καλογρίτσα.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022 που «δεν έχει καμία σχέση με αυτά που περιγράφει η αντιπολίτευση» και ζήτησε απ’ όλους «να πέσουν οι τόνοι. Το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και στην ευθύνη της Βουλής. Αποστολή μας να κάνουμε καλύτερη αυτή την Υπηρεσία», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Μητσοτάκης έκανε στο μεταναστευτικό: «Οι γείτονές μας παραμένουν απρόβλεπτοι, περιμένουμε πολύ δύσκολο χειμώνα, στον Έβρο μεθοδεύεται ήδη ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο. Σε αυτή τη συγκυρία είναι δυνατόν να μην έχουμε όλοι μαζί κοινή στάση; Να υπάρχουν δυνάμεις που να σιγοντάρουν ψέματα ότι πέθανε ένα μωρό σε ελληνικό έδαφος; Η Τουρκία έσπρωξε μια ομάδα μεταναστών σε σημεία της που οι δυνάμεις μας δεν μπορούσαν να επέμβουν. Μόλις μπήκαν στην ελληνική επικράτεια, βρήκαν αμέσως προστασία. Απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα. Σας καλώ σε αυτοσυγκράτηση, είναι εξαιρετικά κρίσιμο το θέμα αυτό για να το εργαλειοποιείτε. Προστατεύουμε τους ανθρώπους, φυλάμε τα σύνορά μας, που είναι σύνορα της Ευρώπης», είπε.

«Δεν κάνω πίσω»

Σε έναν πολύ ασταθή κόσμο, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «ισχυρές χώρες είναι οι σταθερές χώρες και δεν θα επιτρέψω να εκτρέψουν τη χώρα μας από τη θετική της πορεία. Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις, δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδος δεν άντεξαν τον δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης πορείας που σταθερά έχει επιλέξει η χώρα μας. Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια από τα οποία κάποιοι κάποτε ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές», ανέφερε.

Σε προσωπικούς μάλιστα τόνους υπογράμμισε: «Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Ο ελληνικός λαός αποφασίζει για το μέλλον του και αυτή την απόφαση δεν την εκχωρεί σε κανέναν».

Επανέλαβε δε την απόφασή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας: «Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, ζητάτε η χώρα να μπει σε δίμηνη ή τρίμηνη περιπέτεια, για να κάνετε το χατίρι αυτών που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε σταθερό λιμάνι, το όποιο πολιτικό κόστος. Δεν θα φυγομαχήσω. Θα περάσουμε τον δύσκολο χειμώνα και θα αναμετρηθούμε στο τέλος της τετραετίας», ανέφερε.

Αυτή η κυβέρνηση, όπως είπε, «δεν υποτάσσεται σε πιέσεις ούτε στις δικές της αδυναμίες, με τόλμη μετατρέψαμε αστοχίες σε αφετηρίες, όπως με τις πυρκαγιές. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας, η δημοκρατία δεν ανέχεται τις σκιές, θα τις διαλύσουμε ακόμα και αν χάσουμε ένα μέρος του πολιτικού μας κεφαλαίου. Είναι πολύ καλύτερο μια κυβέρνηση που βαδίζει στον σωστό δρόμο με λάθη, παρά μια λάθος κυβέρνηση».

Η δευτερολογία

«Με κατηγορήσατε, κ. Τσίπρα, ότι εγώ έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Το είπατε ξεκάθαρα. Το είπατε με μεγάλη βεβαιότητα. Το είπατε με τόση βεβαιότητα, που αναρωτιόμουν αν κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Διότι εδώ είναι ο δικός σας λόγος απέναντι στον δικό μου», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν γνώριζα απολύτως τίποτα για την παρακολούθηση όχι του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά κανενός. Άρα θα πιστέψουν ή εσάς, ή εμένα» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι κανένας πρωθυπουργός δεν πρέπει να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ.

«Πρέπει να εξαιρούνται βουλευτές από νόμιμες παρακολουθήσεις; Δεν πρέπει να εξαιρούνται. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο ή ένας διπλωμάτης επί της αρχής δεν μπορεί να λειτουργεί επί ζημία της εθνικής ασφάλειας», είπε συνεχίζοντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

«Δεν προκαλούνται ρήγματα στην εθνική ασφάλεια, ούτε από τον μανάβη ούτε από τον υδραυλικό. Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όποιον κρίνουν. Για τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρχει πιο αυστηρό φίλτρο. Εγώ πρώτος δέχθηκα ότι στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη αυτό το φίλτρο δεν υπήρχε. Είμαι ανοικτός να ακούσω προτάσεις πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιωθεί. Η πρώτη βελτίωση είναι η διπλή έγκριση από τη δικαστική αρχή. Είμαι ανοικτός να ακούσω και άλλες προτάσεις. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι επί της αρχής ένας βουλευτής πρέπει να εξαιρείται μόνο εξαιτίας της βουλευτικής του ιδιότητας», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ρωτήσατε μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω. Γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη; Αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει μόνο μέσα από απόρρητη ενημέρωση. Γιατί δεν πάει να ενημερωθεί; Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, πρώτον, είναι ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη, δεύτερον, ότι κατά την εκτίμησή μου τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή, εξού και υπήρξε η απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και του ΓΓ του πρωθυπουργού. Οι συγκεκριμένοι λόγοι που αιτιολόγησαν αυτή την παρακολούθηση θα μπορούν να αναζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές να πουν για το πώς διαχειρίζονταν τέτοια λεπτά ζητήματα. Να έρθει ο κ. Ρουμπάτης, ο κ. Δραβίλας, ο οποίος υπήρξε επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Να έρθουν όλοι να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τέτοιες λεπτές υποθέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ερώτημα αν αληθεύει το γεγονός ότι το 2016 υπήρχε πόρισμα της ΕΥΠ που κατατέθηκε στο γραφείο του κ. Τσίπρα για μια έρευνα που αφορούσε υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. και φέρεται να υπήρχαν συνομιλίες αστυνομικών με υπουργό Άμυνας και σύζυγό του. Τόνισε δε πως ο υπουργός Άμυνας της χώρας «μιλάει και κάνει deals με κάποιον υπόδικο. Είχατε την πληροφορία και δεν κάνατε τίποτα απολύτως;».

Αναφορικά με την κόντρα του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του Αλέξη Τσίπρα που προηγήθηκε, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Σας συγχαίρω για την ταχύτητα και την ευαισθησία για να πραγματοποιήσετε ακόμα μια κοινοβουλευτική κωλοτούμπα και να πάρετε πίσω αυτά που του είχατε προσάψει μόλις πριν. Με τι άνεση έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και μιλάτε για μια μυστική συνεδρίαση; Κάνετε διπλό σφάλμα, το πρώτο ότι ενώ είστε ο τέταρτος πολιτειακός παράγοντας στη χώρα, χρησιμοποιείτε φράσεις από απόρρητη συνεδρίαση και το δεύτερο ότι διαστρεβλώνεται και όσα ειπώθηκαν. Ο κ. Δεμίρης ουδέποτε είπε αυτά που του καταλογίζετε».

Στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα για θεσμική εκτροπή επί της σημερινής κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «σήμερα υπάρχουν τρία πραγματικά δεδομένα που αφορούν διακυβέρνηση Τσίπρα: η ΕΡΤ και ο έλεγχός της περιήλθε στον Νίκο Παππά στις 30/1/15 και στις 25/9/15. Σήμερα παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για χειραγώγηση ενός διαγωνισμού που αφορούσε τις τηλεοπτικές άδειες. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ και ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για τα ζητήματα αυτά, ο κ. Κρέτσος, έχει κι αυτός παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη».

«Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω την εμπιστοσύνη της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, σας προκαλώ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας τώρα. Αν δεν το κάνετε, θα είστε και πάλι ένας θρασύδειλος πολιτικός που θέλει να προκαλεί εντυπώσεις». Η γαλάζια Κ.Ο., σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι, οι πιο παλαιοί από εμάς που ψηφίσαμε το τρίτο μνημόνιο και κρατήσαμε τη χώρα στην ευρωζώνη, το θυμόμαστε καλά. Η Κ.Ο. της ΝΔ είναι όχι απλά ενωμένη και συμπαγής, αλλά έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη χρειαστεί», τόνισε.

Η τριτολογία

«Διακρίνω μια ιδιαίτερη αγάπη του κ. Τσίπρα για τις απόψεις του κ. Βενιζέλου. Είχε άραγε την ίδια άποψη όταν επιχείρησε να τον σύρει στο Ειδικό Δικαστήριο για τη Novartis;», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στα πρακτικά του σώματος τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος που αναφέρεται στην άρση απορρήτου για λόγους ασφαλείας και επανέλαβε ότι «a priori θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις. Συμφωνούμε όμως ότι η τεκμηρίωση για τους πολιτικούς πρέπει να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη, κάτι που δεν συνέβη στην υπόθεση Ανδρουλάκη».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Επί ημερών σας έγιναν 54.000 παρακολουθήσεις. Πως γνωρίζετε ότι δεν παρακολουθήσατε πολιτικούς; Τις εξετάσατε μία προς μία;»

Ανέφερε δε ότι δεν γνωρίζει τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη, ενώ υπενθύμισε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι το 2019 κράτησε τη Βουλή ανοιχτή για μία εβδομάδα, προκειμένου να ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας. Ανέφερε δε τις καταγγελίες του τ. υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κοντονή, ότι «άλλαξε δολίως η νομοθετική διάταξη για να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων;», ήταν το ερώτημα που έθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v