ΣΥΡΙΖΑ: «Ξαναζεσταμένο φαγητό» οι δήθεν αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις το 2015

Η απάντηση στις δηλώσεις του Στ. Πιτσιόρλα και το αίτημα να αποχαρακτηριστούν τα έγγραφα από εκείνες τις υποκλοπές και τις σημερινές. Έρευνα για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη και από τη Νομική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ξαναζεσταμένο φαγητό» οι δήθεν αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις το 2015

Με την πρόσκληση-πρόκληση στην κυβέρνηση να δεχθεί τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων που προέκυψαν από παρακολουθήσεις τόσο επί κυβέρνησης Τσίπρα όσο και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις δηλώσεις περί υποκλοπών το 2015.

Την αφορμή για τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης έδωσαν οι δηλώσεις στα «ΝΕΑ» του πρώην (επί ΣΥΡΙΖΑ) επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, τις οποίες επικαλείται πλέον η κυβέρνηση. 

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Δέχεται ο κ. Μητσοτάκης τον αποχαρακτηρισμό όλων των εγγράφων των παρακολουθήσεων και για την υπόθεση της ΠΙΜΑΝΑ και για τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία; Ναι ή όχι; Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ο κ. Μητσοτάκης;», είναι η απάντηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Υπενθυμίζει δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, «προκάλεσε» τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή μόνο για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αρμόδιες πηγές του επιπλέον παρατηρούν: 

  • Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έχει κουράσει τους πολίτες και δεν ασχολούνται μ' αυτήν καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι η ενεργειακή κρίση. Τότε γιατί η εφημερίδα ενός μεγάλου φιλοκυβερνητικού συγκροτήματος κάνει πρώτο θέμα την παρακολούθηση Πιτσιόρλα;
  • Το εν λόγω πρωτοσέλιδο στην υπόθεση της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ, συμφερόντων Κατάρ, που επιχείρησε το 2014 να αγοράσει χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων (με απατηλά συμβόλαια ιδιοκτησίας) το νησί Οξυά και, αργότερα, την περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου -περιοχές NATURA. Η υπόθεση διερευνήθηκε αναλυτικά από την ΕΥΠ. Η έρευνα ξεκίνησε από τη περίοδο της κυβέρνησης ΝΔ (2012-2015) και συνεχίστηκε απερίσπαστα, χωρίς άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εντέλει κατέληξε στον εισαγγελέα διαφθοράς. Τα δε σχετικά πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ για την εν λόγω υπόθεση διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα. Μετά την αποστολή τους διέρρευσαν και αυτολεξεί έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο εδώ και δύο χρόνια. Σήμερα ξαφνικά σερβίρονται ξαναζεσταμένα ως δήθεν νέες αποκαλύψεις, που δήθεν κάποιους εκπλήσσουν, ενώ δυο χρόνια τώρα ουδέποτε ασχολήθηκαν.
  • Η εντολή Τσίπρα ήταν τότε σαφής: Η ΕΥΠ να ασχολείται μόνο με υποθέσεις εθνικής κυριαρχίας και οργανωμένου εγκλήματος. Και ουδεμία πολιτική παρέμβαση υπήρξε για να ματαιωθούν ή να κουκουλωθούν σε εξέλιξη έρευνες, που όλες, δια της νόμιμης οδού, κατέληξαν στον εισαγγελέα.

Επιπλέον, για παραποίηση της συνέντευξής του στο BBC έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. «Η ΝΔ επιχείρησε να κάνει μοντάζ στις δηλώσεις μου στο βρετανικό ραδιόφωνο. Ερωτήθηκα αν γίνονταν παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ. Όχι πολιτικών προσώπων ή δημοσιογράφων, αλλά γενικώς και σε αυτό απάντησα θετικά. Η ΝΔ το παρουσίασε σαν να υποστήριξα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρακολουθούσε δημοσιογράφους ή πολιτικούς», είπε.

Σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο 

Πέραν τούτων, αρχίζει να «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς η διερεύνηση των ευρωπαϊκών θεσμών για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα.

Στις 8 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί από την Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που διερευνά τη δράση του Predator. Η Νομική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με έδρα το Στρασβούργο, αποφάσισε χθες τη διεξαγωγή ακροάσεων των εμπλεκόμενων προσώπων. Την είδηση γνωστοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μετέχει και στην Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v