Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μέτρα και τα μηνύματα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η αποκρυπτογράφηση και η ερμηνεία της ομιλίας του πρωθυπουργού. Τα σκληρά διλήμματα της κάλπης και ο στόχος της αυτοδυναμίας. Τα μέτρα στήριξης και πως απάντησε στα «γεράκια» της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τα μέτρα και τα μηνύματα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Έντονο προεκλογικό άρωμα είχε η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια τα διλήμματα που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες μπροστά στις κάλπες, προσδιόρισε αυτές για μία ακόμη φορά στο τέλος της τετραετίας, έκανε εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του και εξήγγειλε το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της κοινωνίας.

Αποδέκτες των ανακοινώσεων του ήταν αρκετά στοχευμένα κοινά, με μεγάλο μερίδιο των μέτρων να προορίζονται προς την πολυσυζητημένη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ευάλωτους, αλλά και τους νέους, στους οποίους αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, με κύριο ζητούμενο τη φτηνή στέγασή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του μεγάλου δημοσιονομικού ανοίγματος που θα συνοδεύσει τα εξαγγελλόμενα μέτρα, τα οποία προσδιόρισε στα 5,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί η επιδότηση του ρεύματος, λέγοντας: «Στα ‘’γεράκια’’ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, που μας κατηγορούν ότι δίνουμε πολλά, απαντώ ευθέως: η πολιτική αυτή δεν είναι μόνο κοινωνικά δίκαιη, είναι πολιτική οικονομικά ορθή. Διότι χωρίς τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων, το κόστος από ένα βομβαρδισμένο τοπίο το οποίο θα έπρεπε να διαχειριστούμε μετά θα ήταν πολύ μεγαλύτερο».

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αναδείξει και πάλι τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης, με αιχμή του δόρατος την υψηλών τόνων ρητορική προς την Άγκυρα και προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν («ΟΧΙ» κύριε Ερντογάν, τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα), αλλά και την απόκρουση απόπειρας των «μεταναστευτικών εισβολών» σε Έβρο και Αιγαίο.

Αντίθετα, υποβάθμισε και ελάχιστα σχολίασε επικίνδυνα για την κυβέρνηση θέματα, όπως η απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, την οποία χαρακτήρισε «ένα επιχειρησιακό λάθος, για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την αντικειμενική πολιτική ευθύνη».

Αναγνώρισε πως έχουν γίνει λάθη κατά την προηγούμενη τριετία, τα οποία -όπως είπε- διορθώθηκαν και έφερε ως παράδειγμα την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, καθώς και την ανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γινόμαστε καλύτεροι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ξανά στο ξέφωτο»

Κρίσιμο ζητούμενο για την Ελλάδα του επόμενου, δύσκολου διαστήματος, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η σταθερότητα στη χώρα. Μιλώντας σε προσωπικό ύφος, διεμήνυσε ότι δεν δέχεται «πιέσεις και ‘’υποβολείς’’. Μένω πιστός στο χρέος να περάσω τη χώρα απέναντι, να την οδηγήσω ξανά στο ξέφωτο. Αυτό θα κάνω, όποιο κι αν είναι το κόστος. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω, θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε», ανέφερε.

Έθεσε μάλιστα ως κριτήριο για την επιλογή των ψηφοφόρων και το πρόσωπο του υποψήφιου πρωθυπουργού: «Ξέρουμε πια ποιος μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις. Και ξέρουμε ποιοι μένουν πάντα χαιρέκακοι θεατές. Γι’ αυτό και, όταν έρθει η ώρα, δεν θα εκλέξουμε μόνο Κυβέρνηση, αλλά και Κυβερνήτη του τόπου», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτησή του, αφενός παραπέμποντας στη προσωπική σύγκρισή του με τον Αλέξη Τσίπρα και αφετέρου απαντώντας στην άρνηση Ανδρουλάκη να δεχθεί πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Και αυτό δεν ήταν το μοναδικό εκλογικό δίλλημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, σε κάθε ευκαιρία, θα υπενθυμίζει την τετραετία διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα: «Καλούμαστε να κάνουμε ιστορικές επιλογές. Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας - πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών. Με λίγα λόγια: ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά», σημείωσε.

Δεδομένης δε της ελαχιστοποίησης της πιθανότητας κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις, επανέλαβε εμφατικά το στόχο της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας: «Κακά τα ψέματα. Όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να αποφασίζει χωρίς να χρειάζονται παράλληλες κουβέντες, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε ατελέσφορα παζάρια. Γρήγορα και αποτελεσματικά», τόνισε, περιγράφοντας τις δυσκολίες των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός στις 13.00 θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Βελλίδειο, όπου -μεταξύ άλλων- θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τον εκλογικό νόμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v