Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Η αποτίμηση της ΔΕΘ και το ταξίδι Μητσοτάκη στο Παρίσι

Πώς σχολιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Τα διλήμματα και ο κίνδυνος της «χαλαρής» ψήφου.

Κυβέρνηση: Η αποτίμηση της ΔΕΘ και το ταξίδι Μητσοτάκη στο Παρίσι

Στην αποσαφήνιση του πολιτικού τοπίου μέχρι τις εκλογές, επαναλαμβάνοντας τα διλήμματα της κάλπης ενώπιον των οποίων θα βρεθούν οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προηγούμενο διήμερο, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός, παρά τα αντίθετα σενάρια, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο («Έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και δεν θα την υποθηκεύσω για κανένα λόγο») και απέρριψε τις φήμες περί ανασχηματισμού της κυβέρνησής του. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία των πρώτων εκλογών που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και θα καθορίσουν τις περαιτέρω εξελίξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη διήμερη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη: «Ήταν ξεκάθαρος και απόλυτα συνεπής στις θέσεις του. Απέδειξε ότι δεν αλλάζει απόψεις κατά το δοκούν ούτε με βάση τα όποια μικροκομματικά συμφέροντα, ξεδίπλωσε με σαφήνεια τον οδικό χάρτη μέχρι τις εκλογές και ανέπτυξε το όραμά του για την επόμενη μέρα», τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος επικεντρώθηκε στην προσπάθεια διατήρησης της σχέσης της μεσαίας τάξης με τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό το μαρτυρά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε από το βήμα του Βελλιδείου το βράδυ του Σαββάτου, πάντα εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων της οικονομίας μας, ενώ έμφαση έδωσε σε κοινωνικές ομάδες στις οποίες υστερεί δημοσκοπικά η κυβερνώσα παράταξη, όπως οι νέοι.

Για μία ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως το δίλημμα της κάλπης θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», επιχειρώντας μια προσωπική σύγκρισή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Πριν από εμάς έχει προηγηθεί και μια άλλη κυβέρνηση, του κ. Τσίπρα. Άρα το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας -για να το πω πολύ απλά- είναι κάτι το οποίο ο πολίτης το καταλαβαίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γραμμή ρήξης

Από την άλλη, θέλησε να αναδείξει την ταύτιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο κατήγγειλε για προαποφασισμένη γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Πάντως, δεδομένης και της δημοσκοπικής αποδοχής που έχει εντός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός διαχώρισε αυτούς από τον αρχηγό τους. Όπως είπε, «συμπολίτες μας από το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι του κ. Ανδρουλάκη είναι πιο μπροστά από τον ίδιο» και τον εγκάλεσε ότι «αναζητά φαντάσματα» στο θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του, για το οποίο επέμεινε στη γνωστή μέχρι τώρα θέση του. Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτησή του για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με αφορμή την αυστηρή κριτική που ασκεί τελευταία προς την κυβέρνηση: «Με τον κ. Βενιζέλο και με άλλους ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝΑΛ, μάλλον αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», είπε.

Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρώτες εκλογές και η προσπάθεια αποτροπής της «χαλαρής ψήφου» θα είναι το βασικό μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου από εδώ και πέρα. Όπως θεωρούν στην Κυβέρνηση, μόνο με ένα ικανοποιητικό ποσοστό θα μπορούν να διεκδικήσουν την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Ως βασικό επιχείρημα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε τον κίνδυνο να προκύψει «πολιτική τερατογένεση», από τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στέλνοντας μήνυμα συσπείρωσης στο ακροατήριο της ΝΔ, να μην προχωρήσει σε… πειραματισμούς. Επ’ ευκαιρίας υπενθύμισε τη θέση του ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και πρωθυπουργός ακόμη και σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει τους πιθανούς συμμάχους του σε μια τέτοια περίπτωση.

Στο Παρίσι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί και να δειπνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθεί η ενεργειακή κρίση, με δεδομένες και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, η γραμμή άμυνας έναντι της Ρωσίας, αλλά και οι τουρκικές προκλήσεις.

«Προφανώς, θα συζητήσουμε και περιφερειακά ζητήματα και θα επαναβεβαιώσουμε αυτή την πολύ ισχυρή συμμαχία, η οποία υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και νομίζω ότι είναι μια σχέση πολύ σημαντική για την πατρίδα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός για τη σημερινή επίσκεψή του στα Ηλύσια Πεδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v