Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρουλάκης: Το απόρρητο σταματάει εκεί που αρχίζει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. “Κάποιοι καταδικάζουν τον Πούτιν και τον Ερντογάν αλλά μιμούνται τις πρακτικές τους”, τόνισε.

Ανδρουλάκης: Το απόρρητο σταματάει εκεί που αρχίζει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία

“Κάποιοι καταδικάζουν τον Πούτιν και τον Ερντογάν αλλά μιμούνται τις πρακτικές τους. Το απόρρητο σταματάει εκεί που αρχίζει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία”.

Με αυτή τη φράση ο Νίκος Ανδρουλάκης “σήκωσε” την κριτική του στην κυβέρνηση και, προσωπικά, στον πρωθυπουργό, για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Μιλώντας απόψε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είχε αυτό το αντικείμενο, αναφέρθηκε στο χρονικό της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του από το λογισμικό Predator και, στη συνέχεια, στην παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.

“Κατά διαβολική σύμπτωση, η παρακολούθηση διήρκεσε όσο και η προεκλογική περίοδος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ”, είπε με νόημα.

“Ο πρωθυπουργός με κάλεσε να πάω να ενημερωθώ. Με καλεί όμως να κάνω κάτι που έγινε παράνομο με νόμο της κυβέρνησής του”, τόνισε, αναφερόμενος στην επείγουσα νομοθετική ρύθμιση τον Μάρτιο του 2021 με την οποία απαγορεύθηκε στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει πρόσωπα που τέθηκαν σε παρακολούθηση.

Και πρόσθεσε: “Ταυτόχρονα μαθαίνουμε ότι ο φάκελος μου καταστράφηκε. Για ποιο λόγο άραγε;”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανέφερε, επίσης, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή όλα τα πρόσωπα που, βάσει της έρευνας, σχετίζονται με τη χρήση των παράνομων λογισμικών. Και ζήτησε να γίνει η κλήτευσή τους από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) που διερευνά την υπόθεση.

Αναφερόμενος στο απόρρητο, τόνισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να δρουν εντός δημοκρατικού πλαισίου “που να προστατεύει το πολιτικό σύστημα από παράνομα λογισμικά και όχι να καλύπτουν τη χρήση τους”, για να καταλήξει: “Το απόρρητο σταματάει εκεί που αρχίζει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία".

Και εξέφρασε την ανάγκη να θεσπιστεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να θωρακίζει τους πολίτες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v