Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με ισχυρή δημοκρατική παράταξη

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. «Ο λαός θα αποφασίσει εάν πρωθυπουργός θα είναι ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας ή εγώ». «Δεν ηγούμαι κόμματος-σούπερ μάρκετ». «Το τέλος του κ. Μητσοτάκη, εάν…». Θα ζητήσει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ν. Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με ισχυρή δημοκρατική παράταξη

«Ο λαός θα επιλέξει ποιος θα είναι πρωθυπουργός, αν θα είναι ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας ή εγώ. Για την ουσία των συνεργασιών, μη βιαζόμαστε, μην κάνουμε σενάρια, ας καταθέσουμε προγράμματα και πολιτικό προσωπικό για να κρίνει ο λαός».

Αυτή τη θέση παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, δεχόμενος πολλές ερωτήσεις «με ποιους θα πάει και με ποιους θα αφήσει», υπό τη σκιά της πρόσφατης πρωθυπουργικής θεωρίας περί «τερατογένεσης».

«Με απόλυτη ευθύνη θα διαχειριστώ την εντολή που θα μου δώσει ο λαός», είπε, με τη δέσμευση ότι η χώρα θα αποκτήσει «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με ισχυρή τη δημοκρατική παράταξη από την πρώτη Κυριακή».

Σε παρατήρηση δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης, στη δική του συνέντευξη Τύπου, μίλησε για συνεργασίες είτε με κόμματα είτε με (μεμονωμένους) βουλευτές, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Δεν ηγούμαι κόμματος-σούπερ μάρκετ, τα στελέχη μας κινούνται εντός πλαισίου. Δεν θέλω να συνωμοσιολογώ, δεν θέλω να πιστεύω ότι μετά τις υποκλοπές θα ξαναπάμε και σε λογικές αποστασίας. Αυτό θα ήταν πράγματι τερατογένεση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επέμεινε στο «ούτε Μητσοτάκης - ούτε Τσίπρας», τονίζοντας ότι στο θέμα της μετεκλογικής επιλογής πρωθυπουργού, θα πρέπει να αναδειχθεί πρόσωπο «που θα τον σέβονται οι εταίροι» και όχι πρόσωπο που βαρύνεται «με υποκλοπές και ψεύτικα δημοψηφίσματα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο όρος «ούτε Μητσοτάκης - ούτε Τσίπρας μπήκε για να γίνει αποδεκτός όχι από τους ίδιους αλλά από τον λαό, που με την ετυμηγορία του θα δείξει την κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα».

«Αυτό που λέω είναι ότι θέλουμε πραγματική αλλαγή σελίδας για τον τόπο, αν ο λαός τούς αποδοκιμάσει, εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να τους βάλουμε από το παράθυρο», τόνισε.

Στην πορεία των απαντήσεων ανέδειξε βασικές διαφορές με τη ΝΔ σε ζητήματα μείζονος σημασίας («πώς μπορώ να συνεργαστώ με κάποιους που δεν ενισχύουν το ΕΣΥ μετά και την περιπέτεια της πανδημίας;») και, φυσικά, στα θέματα Δημοκρατίας που αναδείχθηκαν με τις υποκλοπές.

Το τέλος του κ. Μητσοτάκη, εάν…

Όπως αναμενόταν, εστίασε στο θέμα της τηλεφωνικής παρακολούθησής του, ζητώντας (πολλές φορές) από τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο ώστε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

«Με παρακολουθούσαν για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ», επανέλαβε.

Γνωστοποίησε, δε, ότι εντός των ημερών θα ζητήσει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να της αναπτύξει το πρόβλημα και να την καλέσει να παρέμβει εκ του ρόλου της ως εγγυήτριας του πολιτεύματος.

Καυτηριάζοντας και την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή πολιτικά πρόσωπα που έχουν σχέση με την παρακολούθησή του (όπως ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης).

Και δεσμεύθηκε πως ο ίδιος θα κάνει τα πάντα ώστε αυτά τα πρόσωπα να κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA).

Επισήμανε μάλιστα πως αν αποδειχθεί η σύνδεση της ΕΥΠ με το παράνομο λογισμικό Predator, «αυτό θα είναι το τέλος του κ. Μητσοτάκη», τον οποίον πολλές φορές αποκάλεσε «πρωθυπουργό σε πανικό».

Γιατί όχι εκλογές τώρα;

Ερωτηθείς γιατί δεν ζητάει εκλογές «για να λάμψει η αλήθεια» αφού η υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία έχει επιλέξει το «όλα στο σκοτάδι», απάντησε: «Λέμε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν μετά τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε ο ψηφοφόρος να έχει γνώση τι έχει συμβεί».

Παρέπεμψε, επί τούτου, στα τρολ του διαδικτύου που μιλούν για «πρακτοριλίκια, Κινέζους και Ερντογάν», για να αναρωτηθεί: «Μέχρι προχθές ήμουν ο Κολοκοτρώνης των Βρυξελλών και τώρα θα με κάνουν Ερντογανικό;».

Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε «εάν το πρόσωπο που είχε μπει σε παρακολούθηση ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τι θα της έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, ότι βάσει του νόμου που ψήφισε δεν μπορώ να σε ενημερώσω;».
(Σημειώνεται ότι ο εν λόγω νόμος ψηφίσθηκε πέρυσι από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, με τον Χάρη Καστανίδη να έχει μιλήσει δημοσίως για mea culpa).

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν πάει να ενημερωθεί κατ' ιδίαν για την παρακολούθησή του, παρέπεμψε σ' αυτό το νόμο και αντέστρεψε την ερώτηση, «μου ζητούν δηλαδή να παρανομήσω;».

Μέτρα για ακρίβεια/ενεργειακή κρίση

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ακρίβεια/ενεργειακή κρίση, ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε εξίσου τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα για την πολιτική «απολιγνιτοποίησης αντί απανθρακοποίησης» και παρέπεμψε στις προτάσεις του κόμματός του για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως στροφή στις ΑΠΕ αλλά με κίνητρα (π.χ. φωτοβολταϊκά στα σπίτια με φοροαπαλλαγές), δωρεάν εισιτήριο για τους φτωχότερους και χαμηλό για τους μεσαίους στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Εκτενής ήταν η αναφορά του στο πρόβλημα της στέγης, επικαλούμενος τις πολιτικές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που ενέταξαν το πρόβλημα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει μία ατζέντα, την επιστροφή στο κοινωνικό κράτος και τον έλεγχο της ελεύθερης αγοράς. Θέλουμε φορολόγηση του υψηλού πλούτου, δεν θέλουμε ειδικούς φορολογικούς παραδείσους με ευρωπαϊκά προγράμματα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v