Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολιτευτικό «μέτωπο» κατά της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις

Μετά τον Α. Τσίπρα, αίτημα από ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ - ΚΚΕ να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για Σπίρτζη. Αίτημα στην Ευρω-Εξεταστική Επιτροπή να καλέσει πρόσωπα που αρνείται η ΝΔ να καταθέσουν στην… ελληνική.

Αντιπολιτευτικό «μέτωπο» κατά της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις

Ασφυκτική πίεση ασκεί, πλέον, στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα σύσσωμη η αντιπολίτευση, προκειμένου να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Μετά την απόρριψη από τον κ. Τασούλα της σχετικής πρότασης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν έγινε γνωστή η παρακολούθηση (και) του Χρήστου Σπίρτζη από το παράνομο λογισμικό Predator, πανομοιότυπο αίτημα υπέβαλε χθες και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ, ενώ το ίδιο θα πράξει το ΜέΡΑ25.

Όλα τα κόμματα επικαλούνται τον ίδιο λόγο: ότι προέκυψαν νέα στοιχεία για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις μετά την καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, αλλά και πλήθος πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες έχουν καταστραφεί οι φάκελοι με τα στοιχεία των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη.

Επιπλέον, τα νέα δεδομένα δεν μπορούν να ενταχθούν στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς, βάσει Κανονισμού, είναι υποχρεωμένη να περιοριστεί στα ζητήματα για τα οποία η Ολομέλεια ψήφισε τη σύστασή της. Δηλαδή, στις παρακολουθήσεις των Ανδρουλάκη - Κουκάκη και στις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και Μιχάλης Κατρίνης, μάλιστα, τονίζουν στο έγγραφο αίτημά τους ότι ζητούν «την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώπιον της οποίας προτείνουμε να κληθούν για ακρόαση όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στις ήδη δημοσιευθείσες και υποβληθείσες προς εσάς αιτήσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος» που είχαν προηγηθεί.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι ισχυροποιήθηκε το αντιπολιτευτικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ αποδέκτης της πίεσης γίνεται πλέον το προεδρείο της Βουλής και προσωπικά ο κ. Τασούλας.

Ο λόγος στην Ευρω-Εξεταστική Επιτροπή

Παράλληλα με όλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών να κινηθεί πιο δραστικά η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) που έχει αντικείμενο τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Δηλαδή, να ζητηθεί από τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην ελληνική υπόθεση να καταθέσουν. Ο λόγος, μεταξύ άλλων, για τον πρωθυπουργό (με την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ, σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η ΝΔ μετά τις εκλογές του 2019) και ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Με άλλα λόγια, τα πρόσωπα που πρότεινε η αντιπολίτευση και για την ελληνική Εξεταστική Επιτροπή, αλλά τα απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Επ' αυτού, ο κ. Ανδρουλάκης, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη χθες, δεσμεύθηκε ότι ο ίδιος θα κάνει «τα πάντα», ώστε αυτά τα πολιτικά πρόσωπα να κληθούν να καταθέσουν στην Ευρω-Επιτροπή. Προσθέτοντας, μάλιστα, με νόημα, ότι «αν υπάρξει υπόνοια διασύνδεσης (της ΕΥΠ) με το Predator, θα είναι το πολιτικό τέλος του κ. Μητσοτάκη».

Είναι ενδεικτικό ότι ερωτηθείς σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να απαντήσει ευθέως: «Η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Κυβέρνηση είναι πάντοτε πρόθυμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε αρχή, εν προκειμένω με τις ευρωπαϊκές αρχές, για τα ζητήματα των κακόβουλων λογισμικών», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v