Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Νέα Υόρκη για επενδύσεις και εξωτερική πολιτική ο Μητσοτάκης

Θα παραστεί στην 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Με ποια ατζέντα μεταβαίνει και ποιοι οι βασικοί στόχοι του. Η συνάντηση στα γραφεία της Bank of America και η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων.

Στη Νέα Υόρκη για επενδύσεις και εξωτερική πολιτική ο Μητσοτάκης

Η 77η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί την αφορμή για μία ακόμη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα το βράδυ στις ΗΠΑ και τα στοιχήματα τα οποία έχει θέσει είναι πολλά και σημαντικά. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρίσκονται η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και φυσικά τις ακατάπαυστες τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του και στις επαφές του στο περιθώριο της Συνέλευσης, θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου σε μια συγκυρία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού. Παράλληλα, παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα αφήσει εκτός τραπεζιού τις στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά θέσεις της χώρας έναντι της Άγκυρας, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, δέκα μέρες μετά το «νταηλίκια γιοκ» που εξέπεμψε από τη ΔΕΘ προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, αναζητώντας στήριξη των ελληνικών απόψεων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με επενδυτές στα γραφεία της Bank of America, όπου εκπρόσωποι hedge funds, τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Λίγο μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid, επαφές θα έχει και με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις.

Παράγοντες της Ομογένειας

Αύριο θα παρακαθίσει σε μεγάλο ομογενειακό γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις (μεταξύ άλλων, τo HALC, το Hellenic Initiative, κ. ά), όπου θα παρακαθήσουν σημαντικοί παράγοντες της Ομογένειας με διασυνδέσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς και ομογενείς βουλευτές της Νέας Υόρκης.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα «Υψηλού Επιπέδου» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών και αξιωματούχων. Κατά το επόμενο τριήμερο, ανάμεσα στους άλλους, θα δει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Η επίσημη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής. Εκεί, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για τις δυτικές δημοκρατίες εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας. Και αυτό, όπως υπογραμμίζουν, σε μια συγκυρία που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων.

Τις ελληνικές θέσεις θα παρουσιάσει και σε κλειστό πρωινό εργασίας που θα έχει στο Council of Foreign Relations, ενώ το πρόγραμμά του για την Πέμπτη περιλαμβάνει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο στον Άγιο Νικόλαο, το ναό που ξανακτίστηκε στο Σημείο Μηδέν, καθώς και επίσκεψη στο Μουσείο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v