Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί «την κλοπή και την αρπαχτή» στην ενέργεια

Συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. «Τα νοικοκυριά δεν θα αντέξουν. Φύγαμε από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και μπήκαμε σε ένα νέο σχήμα αισχροκέρδειας». Πάνω από 300.000 οι εντολές διακοπής ρεύματος, το 30% εκτελείται. «Τα νοικοκυριά δεν θα αντέξουν, κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης».

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί «την κλοπή και την αρπαχτή» στην ενέργεια

Ψηλά στην ατζέντα, μαζί με το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, διατηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση το θέμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Με φόντο τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, από τη ΔΕΘ, για επανακρατικοποίηση της ΔEΗ, διατίμηση στο φυσικό αέριο και πλαφόν στο ρεύμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εντείνει την καθημερινή πίεση στην κυβέρνηση εξειδικεύοντας τις δικές του θέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζόμενων της ΔEΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας και τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς.
Κάνοντας λόγο για «κλοπή και αρπαχτή» στην ενέργεια προς όφελος των παρόχων, τόνισε:

- Διαπιστώνω ότι έχουμε μια νέα γενιά αισχροκέρδειας με το νέο μηχανισμό. Φύγαμε από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και μπήκαμε σε ένα νέο σχήμα όπου οι πάροχοι ανακοινώνουν τιμολόγια τα οποία είναι δυσανάλογα με το κόστος αγοράς στη χονδρεμπορική.

- Η τιμή αγοράς από τους παρόχους, σύμφωνα με τα στοιχεία, θα κλείσει μεσοσταθμικά στα 450 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τα τιμολόγια που έχουν ανακοινώσει για τους οικιακούς καταναλωτές είναι μεσοσταθμικά στα 775-780 ευρώ η μεγαβατώρα. Άρα υπάρχει ένα περιθώριο κέρδους που είναι πάνω από 300 ευρώ η μεγαβατώρα, για τους παρόχους αυτή τη φορά.

- Αν ακολουθήσει αυτό το σύνολο της κατανάλωσης, έχουμε κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο μόνο, για τους παρόχους.

Αυτό ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του το επιδοτεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Δύο δισεκατομμύρια ευρώ επιδότηση, 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό για να έχουν 500 εκατομμύρια οι πάροχοι μόνο τον Σεπτέμβριο. Μιλάμε για κλοπή.

«Δεν θα αντέξουν τα νοικοκυριά»

- Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε μια κατακόρυφη αύξηση των αποκοπών ρεύματος αφού ένα μέρος των καταναλωτών δεν θα αντέξει.

Έχουμε διπλασιασμό των αποκοπών ρεύματος το πρώτο 9μηνο του 2022. Από 168.000 πήγαμε στις 315.0000 εντολές.

Με δεδομένο ότι ένα 30% των εντολών εκτελείται, έχουμε πάνω από 100 χιλιάδες εκτελεσθείσες αποκοπές το πρώτο 9μηνο.

Αν αυτό συνεχιστεί, θα βρεθούμε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση.

Ως εκ τούτων, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του να μην κοπεί το ρεύμα σε όσους δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφού έχει χαρακτηριστεί καταχρηστική και από τον Συνήγορο του πολίτη, ενώ υπενθύμισε την αντίστοιχη τροπολογία που είχε καταθέσει το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά καταψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μια συνολική αλλαγή στρατηγικής, γιατί ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. «Θα πρέπει να σταματήσει η αισχροκέρδεια και δεύτερον, να στηριχθούν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν κοινωνική και οικονομική δυσκολία, διότι θα βρεθούμε σε ένα φαινόμενο ενεργειακής φτώχειας τρομακτικής έκτασης», τόνισε.

«Δεν είναι δύο οι τσέπες»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔEΗ κ. Γιώγρος Αδαμίδης τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος των υψηλών τιμών ενέργειας που είναι συνδεδεμένες με το φυσικό αέριο και των επιδοτήσεων, αφού όπως είπε, «η κυβέρνηση επιδοτεί τελικά μέσω του καταναλωτή τους παρόχους. Φεύγουν χρήματα από τη μία τσέπη και πάνε στην άλλη».

«Δεν είναι δύο τσέπες», παρενέβη ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Είναι μια τσέπη των παραγωγών και των παρόχων που γεμίζει, βρέξει-χιονίσει. Και γεμίζει και ξεχειλίζει και είναι και η τσέπη του φορολογούμενου που αδειάζει, γιατί την επιδότηση την έχει πληρώσει διπλά αφού έχει στραγγιστεί από τη φορολόγηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v