Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «παρωδία διερεύνησης» και προσπάθεια της ΝΔ να κλείσει άρον άρον τη διαδικασία. Για «παρωδία» έκανε λόγο και το ΜεΡΑ25.

Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση από τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής

Διαρκή και πεισματική επιχείρηση συσκότισης στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και, στη συνέχεια, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για “παρωδία διερεύνησης” καθώς αρνήθηκε να καλέσει νέους μάρτυρες ή εξετάζοντας “γραπτώς” άλλους, στην προσπάθεια της να κλείσει άρον άρον το έργο της Επιτροπής.

Νωρίτερα και το ΜεΡΑ25 χρησιμοποίησε αυτή την έκφραση (“παρωδία”) γνωστοποιώντας ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία που αποφάσισε η ΝΔ, για “κατάθεση” στην Εξεταστική Επιτροπή δια γραπτών ερωτήσεων-απαντήσεων της εκπροσώπου της εταιρείας Intellexa, που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator, λόγω απουσίας της στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση πρότεινε χθες, εφόσον η εκπρόσωπος της Intellexa απουσίαζε στο εξωτερικό, να γίνει η κατάθεσή της στην Εξεταστική μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε οι βουλευτές να ρωτούν απευθείας και να παίρνουν απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Η ΝΔ αντέταξε (και επέβαλε, αφού έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή) να της σταλούν γραπτώς οι ερωτήσεις και εκείνη να αποστείλει τις απαντήσεις επίσης γραπτώς.

Η αντιπολίτευση μίλησε για “κατάθεση με σκονάκι” να σχολιάζουν ειρωνικά ότι μόνο οι δημοσιογραφικές συνεντεύξεις γίνονται γραπτώς όταν ο συνεντευξιαζόμενος βρίσκεται στο εξωτερικό.

Κατόπιν τούτων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε αίτημα να κληθεί στην Επιτροπή ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος μετείχε στην εν λόγω εταιρεία μέχρι τον περσινό Ιούνιο, ενώ, παράλληλα, εκπροσωπούσε, μέχρι τον περσινό Νοέμβριο, το υποκατάστημα της Feroveno στην Ελλάδα, εταιρείας που επίσης ανήκει στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa, ως τον Νοέμβριο του 2021.

Ούτε αυτό το αίτημα έγινε δεκτό, γεγονός που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει την κυβερνητική πλειοψηφία ότι “κλείνει άρον άρον” τις εργασίες της Εξεταστικής, αρνούμενη να καλέσει άλλους μάρτυρες.

Οι δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση

Δημήτρης Μαρκόπουλος (ΝΔ): Για πρώτη φορά τρεις πρώην και ένα στην διοικητής της ΕΥΠ δύο επικεφαλής ανεξάρτητων ελεγκτικών αρχών εκπρόσωποι εταιρειών αλλά και πολιτικά πρόσωπα στην υψηλότερου κύρoυς κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας φώτισαν μίλησαν και αποκάλυψαν. Όλες οι πτυχές της υπόθεσης ερευνώνται ενδελεχώς. Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την αρχή δυναμίτισε τις εργασίες της επιτροπής και επιβεβαιώθηκε με την προσχηματική κοινή αποχώρησή τους από την σημερινή ψηφοφορία για δεύτερη φορά.

Στον κατήφορο αυτό δεν τους ακολουθούμε ακόμη περιμένουμε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ για την παρακολουθούσε τον κύριο Πιτσιόρλα.

Δ. Τζανακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησε από τη σημερινή διαδικασία στην Εξεταστική Επιτροπή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία διοργάνωσε μία προσχηματική, στην πραγματικότητα, συζήτηση επί της κρίσης νέων μαρτύρων. Είχε προαποφασίσει ότι θα κλείσει τις εργασίες της εξεταστικής άρον-άρον με σκοπό να συνεχιστεί η επιχείρηση συγκάλυψης των βαρύτατων πολιτικών ευθυνών του κ. Μητσοτάκη.

Θα συνεχίσουμε από την επόμενη συνεδρίαση να προσερχόμαστε στην Εξεταστική Επιτροπή, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για να λάμψει η αλήθεια κόντρα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, κόντρα στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη ο οποίος θέλει να βυθίσει όχι μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά ολόκληρη τη χώρα στο σκοτάδι.

Ευ. Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Δε συμμετείχαμε στην προαποφασισμένη ψηφοφορία τραγέλαφε της ΝΔ για κλήση μαρτύρων. Οι μάσκες έπεσαν.

Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Αποχωρήσαμε από την συνεδρίαση για την εμμονή της πλειοψηφίας να μην καλέσει άλλους μάρτυρες για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη. Συνεχίστηκε η προσπάθεια συγκάλυψης και εμείς θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για την υπόθεση αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v