Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η ακρίβεια «καίει» και οι εκπτώσεις στη Δημοκρατία «τρομάζουν»

Θα επιμείνει στην ανάδειξη του δίπτυχου παρά τις κυβερνητικές και δημοσκοπικές εκτιμήσεις ότι «οι υποκλοπές κούρασαν τον κόσμο». Τι προσδοκά ο Α. Τσίπρας από τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ακρίβεια «καίει» και οι εκπτώσεις στη Δημοκρατία «τρομάζουν»

Στην ισότιμη ανάδειξη του δίπτυχου ακρίβεια-δημοκρατία θα επιμείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την κυβερνητική προβολή της θέσης ότι “το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δεν ‘πουλάει’ και έχει κουράσει τον κόσμο”.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν ότι σαφώς η καθημερινά αυξανόμενη ακρίβεια (κυρίως στο σούπερ μάρκετ) και ο φόβος της πλειοψηφίας των πολιτών για την κατανάλωση ρεύματος/φυσικού αερίου με τον χειμώνα προ των πυλών, έρχονται πρώτα στο ενδιαφέρον. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, τα ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου ουδόλως “‘έπιασαν πάτο”, όπως προβάλλει το Μαξίμου και ορισμένες δημοσκοπήσεις: “αντιθέτως, όλα μαζί συνθέτουν μία δυστοπική πραγματικότητα και προετοιμάζουν το έδαφος για κοινωνική ‘έκρηξη’ όταν η τελευταία σταγόνα θα ξεχειλίσει το ποτήρι”.

“Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις παρακολουθήσεις αλλά μόνο για την ακρίβεια, τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα;”, ρωτούν ειρωνικά.

Σ' αυτό το πλαίσιο, όλα τα στελέχη του κόμματος θα “παίζουν” και στα δύο ταμπλό το επόμενο διάστημα. Όπως φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες, η επιχείρηση “προβολή και εξειδίκευση του κυβερνητικού προγράμματος” που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η ατζέντα του προέδρου του κόμματος εμπλουτίζεται καθημερινά με επισκέψεις σε χώρους μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος (όπως στο Νοσοκομείο Παίδων όπου εκκρεμούν 3.000 εγχειρήσεις σε παιδιά ελλείψει αναισθησιολόγων) και συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων (όπως της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ όπου έχουν εκδοθεί 315.000 εντολές για διακοπές ρεύματος), ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσει το πρόγραμμα περιοδειών σε πόλεις-κλειδιά.

Με αφορμή τις παραπάνω προεδρικές δραστηριότητες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να αναδείξει την “σταθερή επιμονή της κυβέρνησης στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της”, καθώς:

- Μετά την πλήρη απαξίωση του Παίδων Πεντέλης, σειρά πήρε το Παίδων “Αγία Σοφία” με στόχο να στραφούν οι γονείς στις παιδιατρικές κλινικές των ιδιωτικών νοσοκομείων. “Ξέρουν πολύ καλά ότι ο γονιός θα κόψει από παντού ή ακόμα και θα πουλήσει ό,τι έχει όταν πρόκειται για το παιδί του. Εκεί ποντάρουν”, λένε. Παραπέμποντας και στην άρνηση της κυβέρνησης να πάρει έκτακτα μέτρα άμεσης αποκατάστασης της πλήρους λειτουργίας στα χειρουργεία του Παίδων “Αγία Σοφία” (όπως για παράδειγμα επίταξη ιδιωτικών αναισθησιολόγων). Αντ' αυτών, το αρμόδιο υπουργείο υποσχέθηκε διαδικασία πρόσληψης ενός πολύ μικρού αριθμού αναισθησιολόγων που, κι αυτή, θα ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου έτους.

- Οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν φουσκωμένοι και “το επιδοματικό αλαλούμ συνεχίζεται”, καθώς η κυβέρνηση αρνείται “το προφανές”: να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και να βάλει πλαφόν σε ρεύμα/φυσικό αέριο. “Πόσο δίκαιο και και κοινωνικά αποδοτικό είναι ένα σύστημα που σου παίρνει εκατό ευρώ μέσα από την καλυμμένη ρήτρα αναπροσαρμογής και τον ΦΠΑ για να σου επιστρέψει δέκα;”, είναι το ερώτημα που θα θέτουν μετ' επιτάσεως πλέον, επικοινωνώντας έτσι και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Συναντήσεις με νόημα στις Βρυξέλλες

Στα ζητήματα δημοκρατίας/κράτους δικαίου “δεν πάμε ούτε μία ίντσα πίσω”, τονίζουν επιτελικά στελέχη του κόμματος. Όσο κι αν το Μαξίμου, λένε, κλείνει άρον-άρον την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για “το ελληνικό Γουοτεργκαίητ” από την οποία “έλαμψαν δια της απουσίας τους πρόσωπα-κλειδιά”, όπως ο παραιτηθείς Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και οι εκπρόσωποι της εταιρείας Intellexa που εμπορεύεται το Predator, η συνέχεια θα δοθεί “και θα είναι δυναμική”.

Ως πρώτη κίνηση αναδεικνύουν τη συνάντηση που θα έχει ο κ.Τσίπρας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη με την Ευρωπαία Επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, αλλά και τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ. Και στις δύο συναντήσεις ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, στις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου και στην κυβερνητική απόφαση να μείνουν “στο απόλυτο σκοτάδι” οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Η κ. Γιούρεβα, μάλιστα, θα έλθει στην Αθήνα την επομένη (Πέμπτη) για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, δεδομένης της “μεγάλης συζήτησης” που γίνεται στα ευρωπαϊκά όργανα για τα “καυτά” ζητήματα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, των διώξεων δημοσιογράφων και δικαστών (Τουλουπάκη) και την ελευθερία του Τύπου.

Στις αρχές Νοεμβρίου, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, θα φτάσουν στην Αθήνα εκπρόσωποι της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PΕGA) που διερευνά υποθέσεις τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των εργασιών της, η ευρω-Εξεταστική Επιτροπή κάλεσε ήδη για κατάθεση τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, τον οποίον …αρνήθηκε να καλέσει η ελληνική Εξεταστική Επιτροπή.
“Θα κάνω τα πάντα ώστε πρόσωπα που αρνήθηκε η (εγχώρια) Εξεταστική Επιτροπή να καλέσει για κατάθεση, να κληθούν από την PEGA”, δήλωσε προσφάτως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ενισχύοντας την πίεση προς το Μαξίμου.

Λεπτομέρεια με σημασία που προβάλλεται από την αντιπολίτευση: η ευρω-Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να έλθει στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να δώσει χρόνο στην ελληνική διερεύνηση. Δεδομένου ότι το πόρισμα που θα εκδώσει σε δυό-τρεις εβδομάδες η κυβερνητική πλειοψηφία στην ελληνική Εξεταστική Επιτροπή, αναμένεται …αθωωτικό για την κυβέρνηση και τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, δηλαδή τον πρωθυπουργό, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς θα το υποδεχτούν οι αρμόδιοι ευρωβουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v