Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα

«Είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να δηλητηριάζουν τον λαό τους, βλέποντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ονοματοδοσία της πυραυλάκατου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος». Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο, τόνισε.

Μητσοτάκης: Τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα

Νέο αυστηρό μήνυμα έστειλε στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλάκατου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος».

Λίγες ώρες μετά την εμπρηστική ανακοίνωση της Άγκυρας, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και τις νέες ευθείες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολλά μηνύματα που στέλνει σήμερα το νέο απόκτημα του πολεμικού μας ναυτικού. Η ταχύτητα και ο εξοπλισμός του δηλώνουν πως τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα».

Σε λίγο, όπως είπε, «το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων θα αρμενίζει τιμώντας τον Παναγιώτη Βλαχάκο, που θυσιάστηκε δίπλα στον υποπλοίαρχο Καραθανάση και στον Αρχικελευστή Γιαλοψό, ταξιδεύοντας παντού την αλήθεια της ιστορίας: ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τη στάση τους, κάνοντας «κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να νιώθουν ότι η ασφάλειά τους είναι σε καλά χέρια. Γι’ αυτό και κλείνουν τα αυτιά τους στα πυροτεχνήματα και στις απειλές, ακούγοντας μόνο τη φωνή της δικαιοσύνης αλλά και ιστορίας. Αυτή που διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται και ότι στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι ταραχοποιοί».

Τα προβλήματα, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, «λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν».

Αυτό που προέχει σήμερα, σημείωσε, «είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, η ατσάλινη ενότητα και η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις και αποτελούν τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «το γεγονός ότι η πυραυλάκατος κτίστηκε από ελληνικά χέρια δικαιώνει τελικά την επιλογή μας να αναστηθούν τα Nαυπηγεία της Ελευσίνας μαζί με αυτά του Σκαραμαγκά. Ξεχωριστές ευχαριστίες στους εργαζόμενους της Ελευσίνας που, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, έφεραν εις πέρας το έργο της παράδοσης της 7ης πυραυλάκατου, ενός προγράμματος που ξεκίνησε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες», σημείωσε.

Αμφισβήτηση κυριαρχίας

Η Αθήνα δηλώνει έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, με φόντο την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Η Άγκυρα, όπως φάνηκε τόσο στη χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της γείτονος όσο και στη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν, σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, δεν διστάζει πλέον να αμφισβητήσει ευθέως την ελληνική κυριαρχία και να απειλήσει ότι δεν θα μείνει αναπάντητος ο στρατιωτικός εξοπλισμός των νησιών. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τις επόμενες κινήσεις της και αν οι απειλές θα επεκταθούν και στο πεδίο, σε μια ούτως ή άλλως έκρυθμη συγκυρία στη γεωστρατηγική σκακιέρα της Ευρώπης -και όχι μόνο- λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ελληνική πλευρά, σε διπλωματικό επίπεδο, μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, συνεχίζει να διεθνοποιεί το πρόβλημα και να ενισχύει τις συμμαχίες της, οι οποίες δείχνουν να αποδίδουν, μέσω των δηλώσεων στήριξης των ελληνικών θέσεων τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου θα συναντηθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία.

Άμεση εξάλλου ήταν και η απάντηση των ΗΠΑ στις τουρκικές αιτιάσεις. «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», δήλωσε αργά το βράδυ ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγο μετά την αυστηρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική ανακοίνωση: «Η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της, εφόσον παραστεί η ανάγκη», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Απόλυτη ετοιμότητα

Και σε επιχειρησιακό επίπεδο, η χώρα μας είναι σε επιφυλακή και απόλυτη ετοιμότητα. Το Πεντάγωνο έχει επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία χθες εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για την πλεύση του ερευνητικού «Yunus» δυτικά της Λέσβου. Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο, συμμετέχοντας σε δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται στο Κεντρικό Αιγαίο η ελληνογαλλική άσκηση με την επωνυμία «Αργώ-2022».

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε «ακόμη και σοβαρό επεισόδιο με την Τουρκία». Όπως τόνισε, η κλιμάκωση αυτού του τύπου της λεκτικής υπέρβασης «είναι κάτι το οποίο οφείλει να μας ανησυχεί όλους. Και πράγματι είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, επιχειρησιακή και διπλωματική, ενώ παράλληλα η ασφάλεια της χώρας βρίσκεται υπό διεθνή εγγύηση με συμφωνίες όπως η ελληνοαμερικανική και η ελληνογαλλική».

Άξια αναφοράς είναι δε η εκτίμηση του καθηγητή και υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου ότι οι Τούρκοι «θέλουν να αποφύγουν να είναι εκείνοι οι οποίοι θα ρίξουν τον πρώτο πυροβολισμό, αλλά δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να ωθήσουν εμάς να ρίξουμε την πρώτη τουφεκιά». Έκανε μάλιστα λόγο για «ένα παιχνίδι το οποίο το έχουν ετοιμάσει εδώ και πολλά χρόνια και το προχωρούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v