Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Περιμένουμε την Αγκυρα στον δρόμο της λογικής

Το δηλητήριο της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει στους λαούς, η γεωγραφία δεν αλλάζει, το μήνυμα του πρωθυπουργού. Πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, πρέπει η τιμή να αποσυνδέεται από την τιμή του ρεύματος, τόνισε. Επίθεση σε Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Περιμένουμε την Αγκυρα στον δρόμο της λογικής

Ισχυρά πολιτικά μηνύματα, ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών, αλλά και αιχμές προς το Βερολίνο για την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο ενεργειακό και προς την Άγκυρα για τις συνεχείς προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας περιλάμβανε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, που συνέπεσε χρονικά με τα 48α γενέθλια του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα διλήμματα της κάλπης (αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου;), υπογράμμισε τη σημασία των πρώτων εκλογών, με το σύστημα της απλής αναλογικής και την ανάγκη για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες κάλπες. Μίλησε για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, εξήρε τον ρόλο των βουλευτών τους οποίους κάλεσε να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό έργο και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της.

«Ύστερα από 39 μήνες γόνιμης διακυβέρνησης, μπορούμε να πούμε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση αμύνεται με επιτυχία στις προκλήσεις, αλλά και στο εισαγόμενο κύμα ακρίβειας. Καμία κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσα πολλά εμπόδια», ανέφερε.

Παρά τις αντιξοότητες όμως, σημείωσε, «η πατρίδα προχωρά μπροστά. Είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται και υπομένει και έτσι σήμερα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, ενώ στηρίζει όσο γενναία μπορεί το εισόδημα των νοικοκυριών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αυτό γίνεται χωρίς να ναρκοθετούμε το κοινό μας μέλλον».

Η ενέργεια

«Πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, πρέπει η τιμή να αποσυνδέεται από την τιμή του ρεύματος και η αγορά και η διανομή του να γίνονται πιο αποτελεσματικά από την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κοιτώντας προς το Βερολίνο, είπε ότι «σε μια τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να σταθούν εθνικοί μικροϋπολογισμοί που υπονομεύουν την αλληλεγγύη. Όταν οι αγορές δεν λειτουργούν σωστά, τον λόγο πρέπει να έχει η πολιτεία».

Τα ελληνοτουρκικά

Για τις τουρκικές προκλήσεις, ανέφερε ότι «τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο… Αν κάτι με κάνει αισιόδοξο είναι ότι το δηλητήριο της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει στους λαούς. Η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιοι παραχαράζουν τους χάρτες. Ξέρουν οι λαοί ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Η Ελλάδα περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στον δρόμο της λογικής».

Δύσκολος χειμώνας

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, κάτι που απαιτεί σκληρή δουλειά. Οι οικονομικές δυσκολίες θα αυξήσουν την αγωνία της κοινωνίας και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε η αγωνία αυτή να μη μετατραπεί σε φλερτ με τη δημαγωγία. Να εξηγούμε την πηγή των προβλημάτων και την προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους».

Η αντιπολίτευση, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «καταστροφολογεί ακόμα και σήμερα για τα πάντα, επινοεί ανύπαρκτες διακοπές στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, καταγγέλλει παραβίαση τάχα του ασύλου, όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει συμμορίες που δρούσαν μέσα σε φοιτητικές εστίες. Πουλάει σε φτηνή τιμή ακριβά ψέματα».

Εγκάλεσε δε τον Αλέξη Τσίπρα για τη φράση του ότι «αν είχε τη δυνατότητα να μοιράσει 50 δισ. θα έβγαινε πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί. Αυτή είναι η λογική του πιο χυδαίου και παλαιοκομματικού λαϊκισμού, που έχει καταδικαστεί από τους πολίτες. Απέναντι στον λαϊκισμό της εξαγοράς συνειδήσεων, να αντιτάξουμε το δικό μας έργο, να μην κρυφτούμε από τα προβλήματα».

Το δίλημμα

Το δίλημμα για τα επόμενα χρόνια, είπε, είναι: «Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου; Να εξηγήσουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ποια είναι η εναλλακτική πρόταση απέναντι σε αυτό που προτείνουμε. Το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι του να το κρατά ένα δοκιμασμένο πλήρωμα. Σηκώνουμε το γάντι στις προκλήσεις των καιρών, για μια αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη ΝΔ στη διακυβέρνηση».

Οι πολίτες, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για παγίδα απλής αναλογικής. Η πρώτη κάλπη θα έχει το βάρος της τελικής και δεν θα είναι μια ευκαιρία να σταλούν μηνύματα. Με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της ΝΔ», τόνισε και έκανε λόγο για τη «συνέχεια της πορείας ανάπτυξης και να μην υπάρξει κανένα πισωγύρισμα.

Να σημειωθεί ότι από την συνεδρίαση της ΚΟ έλλειπαν οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, αλλά σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν δικαιολογημένοι, όπως και οι Ν. Δένδιας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Β. Κικίλιας, Χρ. Σταϊκούρας και Ολγα Κεφαλογιάννη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v