Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιτήματα και μηνύματα στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας

Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στη συνεδρίαση των γαλάζιων βουλευτών. Αιχμές για υπουργούς και η αντίδραση Μητσοτάκη. Η απουσία Καραμανλή-Σαμαρά και η λιποθυμία της Νόνης Δούνια.

Αιτήματα και μηνύματα στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία, πέρα από τα μηνύματα που εξέπεμψε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δόθηκε η ευκαιρία παρέμβασης και στους γαλάζιους βουλευτές. Τα παράπονα δεν έλειψαν, ούτε τα αιτήματα και οι προτάσεις για καλύτερο συντονισμό και πιο ομαλή προεκλογική περίοδο, με τον πρωθυπουργό να ακούει με προσοχή, να παρεμβαίνει και να συμφωνεί με αρκετούς από τους 27 ομιλητές που τελικά εξέφρασαν την επιθυμία να τοποθετηθούν.

Απόντων των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι -σύμφωνα με την Πειραιώς- έλειπαν δικαιολογημένα, την… τιμητική τους είχαν οι υπουργοί και τα λοιπά κυβερνητικά - κρατικά στελέχη, που «άκουσαν» αρκετά από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ελλιπή συνεργασία.

Ο Γιάννης Λοβέρδος (Δυτικός Τομέας Β’ Αθηνών) διαμαρτυρήθηκε για κάποιους υπουργούς που εκμεταλλεύονται τις θέσεις τους για να κερδίσουν πόντους στην προεκλογική μάχη έναντι των συνυποψηφίων τους, ενώ ο Γιώργος Βλάχος (Ανατολική Αττική) ζήτησε, πέρα από τις υποψηφιότητες συγκεκριμένων υπουργών που έχουν ανακοινωθεί για τις επόμενες κάλπες, να ενημερωθούν έγκαιρα και δημοσίως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι βουλευτές, προκειμένου να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση όλων. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στις σχέσεις των βουλευτών και των κρατικών αξιωματούχων, ενώ πρότεινε να δημιουργηθεί μια ατζέντα με τα τοπικά θέματα - προβλήματα και να παρακολουθούνται αυτά από τους αρμοδίους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συμφώνησε  ότι καλό θα είναι οι υπουργοί να αποφεύγουν τις εκδηλώσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες για θέματα του χαρτοφυλακίου τους, ενώ διεμήνυσε για μία ακόμα φορά πως υποψήφιοι βουλευτές θεωρούνται μόνο αυτοί που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από τον ίδιο.

Αυτό ήρθε ως απάντηση σε βουλευτές όπως ο Ανδρέας Κουτσούμπας (Βοιωτία), που κατήγγειλαν αυτοδιοικητικά στελέχη ότι ασκούν «εύκολη κριτική» στην κυβέρνηση και από την άλλη, υποστηρίζουν πως θα είναι υποψήφιοι βουλευτές.

Φυσική παρουσία

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Μπούγας (Φωκίδα) υπογράμμισε τη σημασία της φυσικής παρουσίας των βουλευτών στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και επεσήμανε πως υποχρέωση όλων είναι να σέβονται τους βουλευτές. Τόνισε δε ότι όπου η απάντηση υπουργού, υφυπουργού ή γ.γ. προς κάποιον βουλευτή καθυστερεί, «το αίτημα μετατρέπεται σε αξίωση όχι του βουλευτή αλλά ολόκληρης της Κ.Ο.».

Να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας (Θεσπρωτία) και ο Δημήτρης Καιρίδης (Βόρειος Τομέας) διατύπωσε τη γνώμη οι βουλευτές να μη δείχνουν αλαζονεία και να είναι πιο μετρημένοι στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Πιο ήπιος ήταν ο λόγος του Κωνσταντίνου Κυρανάκη (Νότιος Τομέας Β’ Αθήνας) σε σχέση με την ανάρτηση που έκανε πριν από λίγες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κυβερνητική πολιτική στα πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας πάντως την ανησυχία των πολιτών για την κατάσταση σε αυτά.

Στην αισχροκέρδεια και στον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων από αυτήν αναφέρθηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος (Βόρειος Τομέας), διακρίνοντάς την από την ακρίβεια, η οποία είναι παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.  

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, ζήτησε «να είμαστε πολύ μετρημένοι στον τρόπο με τον οποίον επικοινωνούμε σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες» και «απολύτως εναρμονισμένοι με τα συναισθήματα των πολιτών στον πολιτικό μας λόγο».

Όπως εξήγησε, το είπε αυτό «ώστε να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι υπερφίαλα στεκόμαστε πάνω στις πολλές και σημαντικές επιτυχίες».

Η χθεσινή συνεδρίαση έκρυβε και μια δυσάρεστη έκπληξη, τη λιποθυμία της βουλευτή Α’ Πειραιά Νόνης Δούνια, η οποία μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής, όπου αμέσως συνήλθε. Σύμφωνα με ανάρτησή της λίγες ώρες μετά, «όντας μια από τις πολλές multitaskers μαμάδες, σύγχρονες εργαζόμενες γυναίκες, με αρκετές κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές καθημερινές υποχρεώσεις, ίσως υπερέβαλα λίγο των δυνάμεών μου από το πρωί και αυτό ήταν όλο!». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v