Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμος ο Κ. Μητσοτάκης για την κοινοβουλευτική μάχη για την ακρίβεια

Πώς υποδέχτηκε το Μέγαρο Μαξίμου την επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα για την «αισχροκέρδεια». Η απάντηση και η επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης. Οι έλεγχοι, το «καλάθι του νοικοκυριού» και ο ΦΠΑ.

Ετοιμος ο Κ. Μητσοτάκης για την κοινοβουλευτική μάχη για την ακρίβεια

«Καλοδεχούμενη» χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο την «αισχροκέρδεια που πλήττει τους καταναλωτές» και θα απαντηθεί στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Όπως σημειώνει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, αυτός ανέκαθεν τασσόταν υπέρ των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, από τις οποίες οι πολίτες μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα, ενώ ειδικά για το θέμα της ακρίβειας επισημαίνει πως η συζήτηση στη Βουλή θα αποτελέσει μία ακόμα ευκαιρία για να αναδειχθεί το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και να καταρριφθούν οι αστήρικτοι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Άγνωστος είναι ακόμα ο χρόνος της συζήτησης, ωστόσο βέβαιο είναι ότι η νέα μάχη της Βουλής θα γίνει σε υψηλούς τόνους και σε κλίμα έντονης πόλωσης, εν μέσω άλλωστε μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου. Στην Κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το βήμα της Βουλής αποτελεί προνομιακό πεδίο του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι αυτός κατ’ επανάληψη έχει βγει νικητής έναντι του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που προσδοκούν να επαναληφθεί και στη συγκεκριμένη μονομαχία.  

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια είναι το κορυφαίο πρόβλημα των πολιτών, ωστόσο σε κάθε ευκαιρία διαμηνύουν ότι το πρόβλημα είναι εξωγενές και δεν δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, ενώ από την άλλη -όπως σημειώνουν- με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, τη θετική πορεία της οικονομίας και του δημόσιου χρέους, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται πιο ήπια σε σχέση με άλλες χώρες. «Το ότι η Ελλάδα διαθέτει επάρκεια αγαθών, το ότι η Ελλάδα μπορεί και στηρίζει σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στην ενέργεια, στο ότι αντέχουμε παρά τις τεράστιες δυσκολίες τις οποίες περνάμε είναι αποτέλεσμα και της επιτυχίας της οικονομικής μας πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Υπενθύμισε, στο πλαίσιο αυτό, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και στο μέγεθος και στην περίμετρό του, την οριζόντια στήριξη στο ρεύμα και την παρέμβαση στην αντλία του Diesel θέρμανσης.

Σημαντικά έσοδα

Για τη μείωση του ΦΠΑ, που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Κυβέρνηση επισημαίνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα στερούσε από τα δημόσια ταμεία σημαντικά έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα έπληττε τη δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας να στηρίζει τα νοικοκυριά στον τομέα της ενέργειας και να παρέχει έκτακτη στήριξη στους πιο αδύναμους. Επιπλέον, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «οριζόντια μείωση του ΦΠΑ θα σήμαινε απώλεια εσόδων από τους επισκέπτες και από εκείνους οι οποίοι δεν έχουν καμία δυσκολία να καταβάλουν αυτό το τίμημα. Θα συνέφερε περισσότερο τους πιο εύπορους, που έχουν τη δυνατότητα για μεγάλες καταναλώσεις ενέργειας, και όχι εκείνους που εξ ανάγκης ξοδεύουν εμφανώς πιο λίγα».

Υπογραμμίζουν εξάλλου ότι οι μειώσεις ΦΠΑ «δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε περιπτώσεις που εφαρμόστηκαν. Το όφελος χάθηκε τελικά στην ίδια την αλυσίδα και δεν έφτασε στους τελικούς καταναλωτές».

Όσο για τους ελέγχους στην αγορά, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, είναι περισσότερο μαζικοί από ποτέ. Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, όπως ανέφερε, πραγματοποιήθηκαν περίπου 4.000 έλεγχοι για αισχροκέρδεια, με την παραβατικότητα -κατά τον ίδιο- να έχει πέσει στο 5%. «Σε κάποιο βαθμό τα φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν υποχωρήσει. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και θα συνεχιστούν», υπογράμμισε.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, εξάλλου, προσδιόρισε τον χρόνο κατά τον οποίο οι αλυσίδες θα παρουσιάσουν το «καλάθι του νοικοκυριού» στους καταναλωτές, με 50 προϊόντα στα οποία οι αυξήσεις θα είναι πάρα πολύ χαμηλές έως και μηδενικές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v