Σταϊκούρας: Ιστορικός προϋπολογισμός-ορόσημο

Ό,τι δοθεί επιπλέον, λέει ο ΥΠΟΙΚ, θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέα μνημόνια. Αντιπολίτευση: Εξωραϊσμένος προϋπολογισμός, δεν θα εφαρμοστεί. Κουτεντάκης: Η επικοινωνία με το Γρ. Προϋπολογισμού έχει διακοπεί από τον Μάρτιο του 2020.

Σταϊκούρας: Ιστορικός προϋπολογισμός-ορόσημο

Για «ιστορικό προϋπολογισμό που αποτελεί ορόσημο διότι καταρτίζεται εκτός ενισχυμένης εποπτείας» έκανε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το σχετικό Σχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Και ξεκαθάρισε πως οτιδήποτε δοθεί επιπλέον ως πρόσθετη βοήθεια λόγω της ενεργειακής κρίσης, θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και σε νέα μνημόνια.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση μίλησε για «εξωραϊσμένο προϋπολογισμό» που δεν θα εφαρμοστεί, τόσο λόγω της πραγματικότητας όσο και επειδή οι εκλογές θα αναδείξουν άλλη κυβέρνηση, όπως είπαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκου Κουτεντάκη: από τον Μάρτιο του 2020, είπε, έχει διακοπεί η επικοινωνία του Γραφείου με τους βουλευτές, καθώς δεν κλήθηκε να παρουσιάσει στο Σώμα της τρίμηνες εκθέσεις του. “Η σημερινή επικοινωνία μας είναι η μοναδική σε 2,5 χρόνια”, είπε, προσθέτοντας ότι το Γραφείο θα εξακολουθεί να επιτελεί το έργο του και να δημοσιοποιεί τις εκθέσεις του.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της Έκθεσης για το υπό συζήτηση Σχέδιο Προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών κ.Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Προϋπολογισμού, σημείωσε:

- Το ΑΕΠ αυξήθηκε εντυπωσιακά, καθώς προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3% το 2022 και 2,1% 2023
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σε ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

- Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2022. Η Ελλάδα προσελκύει παγκόσμιους κολοσσούς, οι εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογία είναι υψηλότερες ακόμα και από χώρες όπως η Γερμανία.

- Η ανεργία συρρικνώνεται και προσεγγίζει επίπεδα 2010. Ο αριθμός εργαζόμενων πάνω από 4,1 εκ πολίτες.
Το αποδεικνύουν και πρόσθετοι δείκτες, όπως ηλεκτρονικές συναλλαγές, καταθέσεις κ.α.

- Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται. Όλα μαζί έχουν αντίκτυπο στο βιωτικό επίπεδο των πολιτών.

Η ενεργειακή κρίση ροκανίζει το εισόδημα γι΄αυτό πήραμε μέτρα, όπως επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Τα μέτρα στήριξης ανήλθαν σε 12,4 δισ ερώ για το 2022.για ’22 μέτρα στήριξης. Στα 9,5 δισ ευρώ ανήλθε η επιδότηση λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους (6 δισ σε επιχειρήσεις, 3,5 δισ σε νοικοκυριά)

Η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών μειώθηκε κατά 4% το 2021 σε σχέση με το 2019, ενισχύοντας τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες το ’22 (με βασική προτεραιότητα την επενδυτική βαθμίδα), έχουμε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων.

Προχωρήσαμε σε πρόσθετη ενίσχυση 2,3 εκατ. ευάλωτων πολιτών, ενισχύσαμε την άμυνα με νέες δαπάνες.

“Απαντώ προκαταβολικά στην αντιπολίτευση”

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι απαντάει προκαταβολικά στην κριτική που ξέρει ότι θα του απευθύνει η αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα:

Η Ελλάδα έδωσε ως πρόσθετη βοήθεια λόγω ενεργειακή κρίσης τους περισσότερους πόρους στην Ευρώπη. Οτιδήποτε δώσει επιπλέον, θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και νέα μνημόνια.

Ο πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός σε ολόκληρη την Ευρώπη σπάζοντας ανώτατα όρια δεκαετιών.

Το 75% των αυξημένων φορολογικών εσόδων οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και στην αύξηση της κατανάλωσης. Το 25% που οφείλεται στις υψηλότερες τιμές λόγω ακρίβειας επιστρέφεται στην κοινωνία.

Για τον κίνδυνο αύξησης της φτώχειας: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρονται στη χρονιά που ξέσπασε η πανδημία (2020) και που είχαμε πτώση 9% του ΑΕΠ το 2020. Στη συνέχεια μπήκαμε σε πορεία αποκλιμάκωσης των επιπέδων φτώχειας και περιμένουμε περαιτέρω μείωσης το 2022.

Το κόστος δανεισμού έπεσε από καλοκαίρι του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ε. Αχτσιόγλου: Η ελληνική ακρίβεια είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη

“Η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη ενώ η ακρίβεια είναι από τις υψηλότερες. Πρόκειται για ακραία συνθήκη που παρατηρείται μόνο στη χώρα μας, δεν έχει νόημα να αναφέρονται οι τιμές χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα”, αντέταξε η εισηγήτρια, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου.

Εστιάζοντας στην κρίσιμη παράμετρο της αισχροκέρδειας, τόνισε:

- Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουμε τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον στην ΕΕ, έχουμε το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας μετά και τις επιδοτήσεις.

- Η Αθήνα είναι ακριβότερη από 21 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στη λιανική τιμή του ρεύματος.

- Το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ και έχουμε την τρίτη υψηλότερη θέση στον ενεργειακό πληθωρισμό. Ένας εργαζόμενος χρειάζεται δύο κατώτατους μισθούς για το ρεύμα, ενώ στην ΕΕ χρειάζεται κάτω από έναν.

- Η αγοραστική δύναμη στη χώρα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη ενώ η ακρίβεια από τις υψηλότερες. Πρόκειται για ακραία συνθήκη που μόνο στην Ελλάδα υπάρχει.

- Μιλάμε για “ακρίβεια Μητσοτάκη” διότι η κυβέρνηση:

Δεν παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας.

Δεν μειώνει κρίσιμους φόρους, όπως τον ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα Καύσιμα (ΕΦΚ).

Επιδοτεί το ανεξέλεγκτο κόστος ενέργειας στηρίζοντας τη συσσώρευση υπερκερδών στην ενέργεια. Τα φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ είναι υψηλότερα κατά 4 δισ. δηλαδή 23,3% από πέρυσι. Αυτό οφείλεται στην ακρίβεια και όχι στην ανάπτυξη, όπως είπατε εσείς και ισχυρίσθηκε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή.

- Ειδικά για τον φόρο υπερκερδών στις εταιρείες ενέργειας: Στην αρχή ο κ.Μητσοτάκης δεν δεχόταν ότι υπάρχουν υπερκέρδη, μετά είπε ότι θα τα φορολογήσει 90%, τελικά δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ.

Ανακοινώθηκε το καλοκαίρι ο περίφημος “μηχανισμός” και τελικά το κόστος του ρεύματος τον Σεπτέμβριο ήταν 57% αυξημένο.

Οι εταιρείες χρεώνουν πάνω από το πλαφόν και το κράτος τους ζητά να επιστρέψουν μέρος της υπερβάλλουσας διαφοράς.

Δηλαδή, ένα μόνο μέρος των εσόδων που αδίκως επιβάρυνε τους πολίτες επιστρέφεται στους πολίτες, νομιμοποιώντας τα υπερκέρδη.

Τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης συγκροτούνται από επιστροφές ενός μέρους που αδίκως εισπράχθησαν. Με άλλα λόγια, ο “κουμπαράς” των 9,5 δισ γεμίζει από τους πολίτες.

- Για τις εξαγωγές: ο κ. Σταϊκούρας δεν αναφέρθηκε στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που είναι 6,7% ΑΕΠ, ούτε στα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

- Οι πραγματικές πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι 300 εκατ. ευρώ. Επίσης, 450 εκατ. κινούνται προς σε 13 επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά τίποτα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

- Η Ελλάδα είναι μία από τις 4 χώρες της ΕΕ που αυξήθηκε ο δείκτης φτώχειας από το 2019 και μετά.

- Η αύξηση συντάξεων από 1/1/23 είναι νομοθετημένη από 2017. Ζητάτε τα εύσημα επειδή δεν το καταργήσατε και αυτό;

Η κ. Αχτσιόγλου κατέληξε με τη διαβεβαίωση ότι ο εν λόγω Προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί διότι θα αναλάβει άλλη κυβέρνηση, προοδευτική, που θα συντάξει νέο οικονομικό πλάνο υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας.

Κ. Σκανδαλίδης: Το “καλάθι” σας έγινε ανέκδοτο

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι “ο πρωθυπουργός κινείται σε ρυθμούς φουλ προεκλογικής περιόδου”, προσφέροντας “καλάθια” (σ.σ. το “καλάθι του νοικοκυριού”) αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την οικονομία και τους πολίτες.

Ανέφερε ως παράδειγμα τέτοιων μέτρων τις προτάσεις του κόμματος του, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης, στην επαναφορά του ΕΚΑΣ και στις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές.

“Το ‘καλάθι’ σας έχει γίνει ανέκδοτο. Όλοι οι Οργανισμού αναφέρουν φτώχεια που κινείται στο 20%. Η εσωτερική ανακατανομή της ανεβάζει ή μειώνει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων;”, ρώτησε.

Και τόνισε:

- Η κυβέρνηση υποτιμά την εξέλιξη του πληθωρισμού και των συνεπειών του.
- Η αύξηση των επιτοκίων κατέστησε τον δανεισμό ασύμφορο, η κυβέρνηση δεν άντλησε φτηνό χρήμα.
- Οι πόροι δεν καταλήγουν σ΄αυτούς που το έχουν ανάγκη.
- Έχουμε φορολογικά έσοδα από την κατανάλωση 4,9 δισ συν 700 εκατ., αφού ακόμα περιμένουμε την φορολογία των υπερκερδών.

Αφού λέτε ότι μειώσατε 22 φόρους πώς γίνεται να εισφέρουν οι πολίτες περισσότερα φορολογικά έσοδα;

- Οι επενδυτές κινούνται κυρίως στην αγορά ακινήτων, όχι σε υποδομές. Ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θυμίζει την περίοδο 2008-2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v