Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανησυχίες στην κυβέρνηση για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο

Πώς «διαβάζει» τη χθεσινή παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό. Ο ρόλος των εκλογών στη γείτονα και οι νέες απειλές Ερντογάν. Κλιμάκωση στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα.

Ανησυχίες στην κυβέρνηση για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο

Η χθεσινή, νέα παρενόχληση που πραγματοποίησε τουρκική ακταιωρός σε σκάφος του Λιμενικού ανοιχτά της Σάμου, στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών, επιβεβαίωσε αυτό που έχουν διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές αρχές. Ότι η Τουρκία «τραβάει ολοένα και περισσότερο το σχοινί», δοκιμάζοντας την ψυχραιμία και τις αντοχές των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας και παράλληλα, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός ατυχήματος στο Αιγαίο.

Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για «παν ενδεχόμενον» και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο θα μπορούσε να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, μολονότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι δεν ευνοεί καμία τους μια τέτοια εξέλιξη.

Η αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος για τις εκλογές στην Τουρκία (εντός του 2023) τόσο περισσότερο θα κλιμακώνονται οι προκλήσεις, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά πως με την τακτική αυτή κερδίζει ψηφοφόρους. «Ο (πύραυλος) Tayfun μπήκε αμέσως στην ατζέντα της Ελλάδας και των Ελλήνων. Περιμένετε να δούμε ακόμα. Αυτό θα συνεχιστεί κι άλλο», ανέφερε απειλητικά ο Τούρκος πρόεδρος σε προχθεσινή εκδήλωση, ενώ σε άλλη παρέμβασή του, χθες, επανέφερε το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας», σε μια εξωτερική πολιτική με σαφείς επεκτατικές βλέψεις.

«Η ρητορική του Ερντογάν, όσο περνάει ο καιρός, θα είναι προσανατολισμένη στο εσωτερικό ακροατήριο, το οποίο απαρτίζουν ισλαμιστές από τους Γκρίζους Λύκους, οι οποίοι τον υποστηρίζουν και από την αντιπολίτευση, στην οποία συμμετέχει η Ακσενέρ», τόνισε (στην ΕΡΤ) ο υφυπουργός Παιδείας, καθηγητής Άγγελος Συρίγος. Η Τουρκάλα πολιτικός, όπως εξήγησε, «υποστηρίζεται από ένα 15%-16% των ψηφοφόρων της χώρας. Ο στόχος του Ερντογάν μέσα από αυτή τη ρητορική είναι αυτό το 15%-16% να το προσελκύσει. Επομένως, θα ανεβάζει τους τόνους έναντι Ελλάδος και Συρίας, πιστεύοντας ότι θα μπορέσει να κερδίσει ψηφοφόρους από αυτό το ρεύμα», σημείωσε.

Δική της εκδοχή

Η Άγκυρα, παρά την αδιάψευστη εικόνα μέσω του βίντεο του ελληνικού Λιμενικού, επιχείρησε το βράδυ να διαψεύσει τη χώρα μας και να παρουσιάσει τη δική της εκδοχή όσον αφορά το επεισόδιο στη Σάμο. Κατηγόρησε το ελληνικό πλήρωμα ότι ήταν εκείνο που απείλησε με όπλο τους Τούρκους πρώτο, αν και τη σκηνή απαθανάτισαν και παρόντα στο συμβάν στελέχη της Frontex, που παρέδωσαν το υλικό προς εξέταση. Και αυτό, λίγες ώρες μετά από ένα ακόμα ναυάγιο με δεκάδες αγνοούμενους μετανάστες, αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, που τελευταία εντείνεται εκ νέου.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Γιάννη Οικονόμου, κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη σχετίζεται με τη θωράκιση των συνόρων μας, είτε αυτή αφορά στον φράχτη στον Έβρο είτε στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μια μεταναστευτική πολιτική, η οποία είναι αυστηρή αλλά δίκαιη. Φυλάμε σωστά τα σύνορά μας. Δεν επιτρέπουμε να ξαναδημιουργηθούν συνθήκες στη χώρα σαν κι αυτές που είχαμε την περίοδο του 2015-2019. Και από την άλλη, αναδεικνύουμε συνεχώς σε όλα τα fora, σε όλα τα επίπεδα, τις πλημμέλειες, τις περίεργες, τις ύποπτες πολλές φορές, ενέργειες της Τουρκίας», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v