Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Στρατηγική τριών σημείων στον δρόμο προς τις κάλπες

Η τακτική σε θέματα με πολιτικό κόστος όπως οι υποκλοπές και η υπόθεση Πάτση. «Διαρκής στήριξη της κοινωνίας, χωρίς να μπούμε σε λογική πλειοδοσίας», το μήνυμα για την ακρίβεια. Πώς οι τουρκικές εκλογές επηρεάζουν τις ελληνικές.

Κυβέρνηση: Στρατηγική τριών σημείων στον δρόμο προς τις κάλπες

Αρκετές δύσκολες μεταβλητές περιλαμβάνει η εξίσωση που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση στην πορεία προς τις εκλογές. Αφενός το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας και αφετέρου οι εκτός ατζέντας αποκαλύψεις με αναπόφευκτα τα πλήγματα σε Νέα Δημοκρατία και Μέγαρο Μαξίμου, πολλαπλασιάζουν τα εμπόδια για την κυβερνώσα παράταξη, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

«Κάθε λάθος πλέον, μπορεί να κοστίσει», σημειώνει υψηλόβαθμο γαλάζιο στέλεχος, που εκτιμά ότι το «τοξικό» κλίμα το οποίο αποδίδεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, θα επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, επιχειρούν τη διατήρηση των λεπτών ισορροπιών και να συνεχίσουν μέχρι τέλους την παραγωγή έργου, από το οποίο -όπως υποστηρίζουν- θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας.

Τρία είναι τα βασικά σημεία της στρατηγικής που εφαρμόζει ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψιν του:

1. Να κλείνει άμεσα και με… συνοπτικές διαδικασίες -έστω και με «θυσίες»- ζητήματα, όπως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και αυτό του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, προκειμένου το κόστος για την κυβέρνηση να είναι το μικρότερο δυνατό.

Στην πρώτη περίπτωση, απομακρύνθηκαν ο γ.γ. του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο επικεφαλής της ΕΥΠ, αναγνωρίστηκαν οι πολιτικές ευθύνες και δρομολογείται η διαδικασία για τη θεσμική θωράκιση των μυστικών πληροφοριών της χώρας. Υπό την πίεση και της επιτροπής PEGA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλη της οποίας βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες και -όπως λένε στην κυβέρνηση- να διασφαλιστεί η λογοδοσία και ταυτόχρονα να υπηρετηθεί η εθνική ασφάλεια.

Για την υπόθεση Πάτση, ο οποίος διαγράφτηκε από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «δεν καλύπτουμε τίποτε και πλέον έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη». Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει άμεσα να γυρίσει σελίδα και να αλλάξει η ατζέντα, μολονότι η ανησυχία να βγουν στο φως και περιπτώσεις άλλων στελεχών δεν εκλείπει.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, «με fake news και δήθεν σκάνδαλα, να ψάχνει –‘’δηλητηριάζοντας’’ τον δημόσιο διάλογο- την ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος έναντι ‘’μιας διεφθαρμένης’’ παράταξης».

Την ίδια ώρα, ξέσπασε νέα σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Documento σχετικά με παρακολουθήσεις πρώην πρωθυπουργού (Αντώνη Σαμαρά), γαλάζιων υπουργών και βουλευτών, δημοσιογράφων και ηθοποιών.

2. Να συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία εν μέσω της τρικυμίας της ενεργειακής κρίσης και του γιγαντιαίου πληθωρισμού, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, η κυβέρνηση θα δέχεται έντονη πίεση από τους πολίτες να βγάλει από τα δημόσια ταμεία συνεχώς και μεγαλύτερα ποσά για την ενίσχυσή τους. «Οι κάλπες δεν θα μας βγάλουν από τους στόχους μας και δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν ξανά την οικονομία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε λογική πλειοδοσίας. Ό,τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε, με βάση και το διεθνές δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο κινούνται όλες οι χώρες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Με αβέβαιη τη χρονική διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνουν, ακόμα και η αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας δεν είναι βέβαιο αν και πόσο θα κρατήσει. «Η κατάσταση είναι δύσκολη ο κόσμος πιέζεται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (στον ΣΚΑΪ) και συνέχισε: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο σκέλος της ενίσχυσης των εισοδημάτων. Δεν υπάρχει κατηγορία εισοδηματική που λιγότερο ή περισσότερο να μην έχει ενισχυθεί το εισόδημά της με μείωση φόρων, με μείωση ασφαλιστικών εισφορών, με αύξηση συντάξεων, με αύξηση κατώτατου μισθού. Ομάδες που έχουν ανάγκη την ενίσχυση πήραν γενναία επιδόματα. Όλα αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Έκθεση Θεσσαλονίκης έχουν ψηφιστεί, εφαρμόζονται, υλοποιούνται και πληρώνονται».

Όσον αφορά το πολυσυζητημένο «καλάθι του νοικοκυριού», όπως τονίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, «δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά ένα εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση». Στοχεύει από τη μία πλευρά οι τιμές να παραμείνουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες σε απολύτως απαραίτητα είδη για το νοικοκυριό -απευθύνεται ιδίως στους πιο αδύναμους- και από την άλλη, να υπάρξει παρακίνηση, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, ώστε να πέσουν οι τιμές γενικότερα, σε ίδια και σε άλλα είδη, εντός και εκτός του «καλαθιού».

3. Να μην σταματήσει η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και των προεκλογικών δεσμεύσεων, με παράλληλη δημόσια σύγκριση με την διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου, όπως τονίζουν παροικούντες αυτό, εξακολουθεί η καθημερινότητα, ενώ θα συνεχιστεί το νομοθετικό έργο για την υλοποίηση των προαναγγελθεισών μεταρρυθμίσεων.

«Οι κυβερνήσεις κρίνονται από τις λύσεις που δίνουν στα προβλήματα του κόσμου και από την ειλικρίνεια με την οποία αντιμετωπίζουν τον πολίτη. Ειδικά στη χώρα μας, μετά από αυτούς τους κύκλους διακυβέρνησης που έχουμε ζήσει την τελευταία περίοδο, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μιλάς με ειλικρίνεια στον άλλον και να μην τον κοροϊδεύεις. Ακόμα και στα πιο δύσκολα», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ειδικά για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επαναλαμβάνεται ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος της άνοιξης. Διευκρινίζουν δε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν διάφοροι παράγοντες, όπως οι τουρκικές εκλογές, αλλά και η γενικότερη κατάσταση. «Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε δύσκολη περίοδο και με απρόβλεπτα γεγονότα, π.χ. μια κρίση στα ελληνοτουρκικά, θα είναι πρόβλημα. Από το νέο έτος, θα αρχίσει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει αυτό και να αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών», σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v