Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποκλοπές: Κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση Δημητριάδη, Λαβράνου, Μπίτσιου στην Επιτροπή Θεσμών

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ - ΚΚΕ κατέθεσαν το αίτημα, συγκεντρώνοντας τα 2/5 της Επιτροπής. Καλούν Δημητριάδη-Λαβράνο-Μπίτσιο. Καθοριστική η στάση των «γαλάζιων» Κ. Τζαβάρα και Ο. Κεφαλογιάννη. Η μήνυση της Γεροβασίλη.

Υποκλοπές: Κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση Δημητριάδη, Λαβράνου, Μπίτσιου στην Επιτροπή Θεσμών

Οι αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές δίνουν νέα διάσταση στο αίτημα τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών-Διαφάνειας της Βουλής και να κληθούν σε αυτήν τρία κομβικά πρόσωπα στην υπόθεση: του πρώην Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και των εκπροσώπων των εταιρειών Krikel και Intellexa που σχετίζονται με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, Γιάννη Λαβράνου και Φέλιξ Μπίτσιου.

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε το αίτημα, ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ενώ την Τρίτη ήταν η σειρά του ΚΚΕ. Ως εκ τούτου, συγκεντρώνονται τα 2/5 των υπογραφών, από τα μέλη της Επιτροπής, ώστε ο πρόεδρός της Θανάσης Μπούρας να κάνει αποδεκτό το αίτημα.

Για να αθροιστούν οι υπογραφές και να θεωρηθεί ότι αποτελούν τα 2/5 της Επιτροπής, πρέπει το αίτημα, ως προς την κλήση των προσώπων, να είναι ίδιο. Το ΚΚΕ, παρότι προτείνει και πολλά άλλα πρόσωπα, ξεκαθαρίζει ότι συμφωνεί με την κλήση των μαρτύρων που έχουν ζητήσει τα άλλα κόμματα. Ομοίως και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, συνεπώς πολύ δύσκολα θα απαντήσει αρνητικά ο κ. Μπούρας.

Κρίσιμη η στάση Τζαβάρα-Κεφαλογιάννη

Τι θα γίνει όταν συγκληθεί η Επιτροπή; Τυπικά, την πλειοψηφία την έχει η ΝΔ (σ.σ. πλειοψηφεί σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές), ωστόσο δύο «γαλάζια» μέλη μπορούν να κάνουν τη διαφορά: Ο Κώστας Τζαβάρας και η Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίοι έχουν διαφοροποιηθεί προ πολλού από την επίσημη «γραμμή», συμφωνώντας με την ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης. Η κ. Κεφαλογιάννη, μάλιστα, έχει ταχθεί και κατά της επίκλησης του «απορρήτου». Η στάση τους θα έχει ιδιαίτερη σημασία, εάν βεβαίως συγκληθεί η Επιτροπή, προκειμένου να κληθούν τα εν λόγω πρόσωπα και να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που η σύγκληση της Θεσμών και Διαφάνειας προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Αξιοποιώντας τον Κανονισμό της Βουλής, που ορίζει μόνο δύο συνεδριάσεις ανά μήνα αυτής της Επιτροπής, η ΝΔ «κέρδισε χρόνο», τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο. Επειδή όμως… μπήκε ο Νοέμβριος, οφείλει να δεχτεί τη συνεδρίαση.

Μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθεί στο αίτημα των τριών κομμάτων «και τι προφάσεις θα βρει για να μη γίνει ουσιαστική συνεδρίαση με κλήση των τριών, καθοριστικών για τη διερεύνηση, προσώπων», όπως παρατηρούν πηγές της αντιπολίτευσης. Μία γεύση θα δοθεί σήμερα, καθώς το θέμα θα το θέσει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Μήνυση κατ' αγνώστων από την Ο. Γεροβασίλη

Πριν από αυτό, η κ. Γεροβασίλη θα καταθέσει μήνυση κατ' αγνώστων για την παγίδευση του τηλεφώνου της με το Predator, καθώς το όνομά της είναι στη λίστα που δημοσίευσε το Documento. Στην ίδια λίστα είναι και ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη προ μηνός, όταν ανακάλυψε την παγίδευση του δικού του τηλεφώνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v