Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήμα: O N. Δένδιας στους παρακολουθούμενους με Predator

Μπαράζ δημοσιευμάτων για το θέμα των υποκλοπών. Το Βήμα υποστηρίζει ότι ο ΥΠΕΞ υπήρξε θύμα παρακολούθησης και εμπλέκει Μαξίμου. Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Νέα λίστα με ονόματα από Documento. Τι δηλώνει στην Εφ. Συν. ο Γ. Λαβράνος για επαφές με υπουργούς.

Βήμα: O N. Δένδιας στους παρακολουθούμενους με Predator

Σειρά δημοσιευμάτων αναδεικνύουν νέες πτυχές του σκανδάλου των παρακολουθήσεων δημιουργώντας νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Μετά από το δημοσίευμα του Σαββάτου της Εφημερίδας των Συντακτών με δηλώσεις του Γιάννη Λαβράνου με αναφορές σε συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη και σχέσεις με Γρ. Δημητριάδη Ν. Παναγιωτόπουλο και Κ. Πιερρακάκη, σειρά παίρνει το Documento που δημοσιεύει νέα λίστα με ονόματα στα οποία περιλαμβάνει υπουργούς όπως τον Γ. Γεραπετρίτη και τον Ακη Σκέρτσο, δημοσιογράφους και στελέχη της ΕΥΠ.

Από την πλευρά του, το Βήμα, υποστηρίζει ότι ο Σαχάκ Αβνί, σε συνεννόηση με τον Γιάννη Λαβράνο, τη διοίκηση της ΕΥΠ και με αναφερόμενη γνώση του κ. Δημητριάδη, είχε ενεργοποιήσει αρχικά το «Predator» στα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή με πρώτο «στόχο» αλλοδαπό για τον οποίο υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Μετά την παρακολούθηση του αλλοδαπού, όπου δεν υπήρχε επιτυχία, οι στόχοι του «Predator» άρχισαν να αυξάνονται αλματωδώς (έχει τη δυνατότητα καταγραφής δεδομένων από 150 έως 200 κινητά ετησίως) και επεκτάθηκαν, με κύριο ενδιαφέρον για υπουργούς της ΝΔ αλλά και επιχειρηματίες, προς εξυπηρέτηση πολυποίκιλων συμφερόντων του ίδιου «κέντρου».

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι και ο Νίκος Δένδιας υπήρξε θύμα παρακολούθησης με το λογισμικό Predator (σ.σ. το όνομα του υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνονταν και στη λίστα των παρακολουθούμενων που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το Documento).

Οπως γράφει το Βήμα «είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στους παρακολουθούμενους ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – με παγίδευση του τηλεφώνου που προσδιορίζεται πριν από ένα χρόνο – μέσω ύποπτου SMS». Επισημαίνει δε ότι το γεγονός ότι παρακολουθούνταν ο υπουργός Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες στο εξωτερικό καθώς το συγκεκριμένο λογισμικό μπορούσε να καταγράφει μυστικές συνομιλίες. 

ΣΥΡΙΖΑ: Εξαιρετικά επικίνδυνος ο Κ. Μητσοτάκης

«Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το εύρος των προσώπων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από το καθεστώς Μητσοτάκη συνεχίζονται για δεύτερη Κυριακή από την εφημερίδα Documento. Ωστόσο, αυτήν την Κυριακή ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, που επιβεβαιώνει ότι η λίστα που έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι γνήσια, ότι το Predator το προμηθεύτηκε το Μαξίμου, αλλά και ειδικότερα ότι η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών κου Δένδια από το παρακράτος του Μαξίμου είναι γεγονός που έλαβε χώρα με κακόβουλο sms, στο κινητό του περίπου πριν από έναν χρόνο», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναρωτιόμαστε αν ο κος Μητσοτάκης θα επαναλάβει με την ίδια ένταση τις επιθέσεις που εξαπέλυσε πριν από μια βδομάδα στην εφημερίδα Documento και στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Αν θα μιλήσει και πάλι για παραμυθάδες, για πράκτορες των Ρώσων, αν θα απειλήσει και τους δημοσιογράφους του ΒΗΜΑτος με ποινές φυλάκισης 20 ετών, επειδή κατέχουν στοιχεία και αποδείξεις.

Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο και ανεξαρτήτως των εσωκομματικών ή προσωπικών διαφόρων εντός της κυβέρνησης, η παρακολούθηση του ΥΠΕΞ της χώρας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που θέτει σε διακινδύνευση την εθνική μας ασφάλεια. Και ο κος Μητσοτάκης είναι ένοχος και εξαιρετικά επικίνδυνος για να κυβερνά τη χώρα», καταλήγει.

Η νέα λίστα

Από την πλευρά του, το Documento παρουσιάζοντας νέα λίστα ονομάτων που, σύμφωνα με την εφημερίδα, «παγιδεύτηκαν» από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Στo πρωτοσέλιδο της εφημερίδας εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, και τα ονόματα… των Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου. Δηλαδή, των (θεσμικά) πιο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μαξίμου.

Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
  • Στενούς συνεργάτες-συμβούλους του κ. Μητσοτάκη, χωρίς κυβερνητικό αξίωμα,.
  • Τους ιδιοκτήτες της εταιρείας δημοσίων σχέσεων V&O Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιο (καθώς και τη σύζυγο του πρώτου).
  • Τον Α΄ υποδιοικητή της ΕΥΠ, Βασίλη Γκρίζη και την πρώην διευθύντρια κλιμακίου της ΕΥΠ, Αγγελική Ρούσσου. Επίσης, το πρώην στέλεχος της Αντοτρομοκρατικής και πρώην διευθηντη ασφαλείας στην Coca-Cola 3E, Σπύρο Κουσουνή.
  • Τον διευθυντή του Γρ.Τύπου του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Σιγάλα.
  • Τον αντιναύαρχο, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Άρη Αλεξόπουλο.
  • Την ειδική σύμβουλο στη ΓΓ του Πρωθυπουργού και πρώην σύντροφο του Κώστα Μπακογιάννη, Μαίη Ζαννή.
  • Τους δημοσιογράφους: Χρήστο Αγραφιώτη (μέλος του Δ.Σ. της “Καθημερινής”), Φίλιππο Βρυώνη (ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Epsilon), Σπύρο Σιδέρη (Euroactive ieidiseis.gr), Πέτρο Κουσουλό (εκδότης εφημερίδας “μπαμ”), Στέφανο Χίο (“Μακελειό”), Μαρία Σαράφογλου (ΑΝΤ1).
  • Τη στενή συνεργάτιδα της Μαρέβας Γκραπόφσκι-Μητσιοτάκη, Αργυρώ Ξαγοράρη.
  • Τον Μητροπολίτη Ανδριανουπόλεως και πρώην διευθυντή του γραφείου εκπροσώπησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αμφιλόχιο.
  • Τον αντιπρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Γιώργο Πατεράκη.
  • Τον συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη), Κωστή Μουσουρούλη.

Γ. Λαβράνος: Δεν έχω σχέση με το Predator

Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Λαβράνος, που φέρεται να έχει σχέση με την εταιρεία Krikel (σ.σ. όπως και η Intellexa, έχουν εμπλακεί με τη χρήση του Predator) και δεν προσήλθε στην ευρω-Εξεταστική Επιτροπή, μίλησε σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε συνάντηση του Γ. Λαβράνου με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ενώ εμπλέκει και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, υπουργό Αμυνας και κουμπάρο του Γιάννη Λαβράνου.

Αναφέρεται δε και στον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη υποστηρίζοντας ότι είχε στενή σχέση και με τον κ. Λαβράνο. Μάλιστα ο κ. Πιερρακάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, είναι από τους ελάχιστους υπουργούς που εξακολούθησε να συνομιλεί με τον κ. Λαβράνο και μετά τα γεγονότα του Αυγούστου 2022 και την παραίτηση Δημητριάδη.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφοράς για τουλάχιστον μία επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στο γραφείο του Γιάννη Λαβράνο, στην οδό Σικελιανού στο Νέο Ψυχικό, ενόσω ο πρώτος ήταν υπουργός. Ο κ. Πιερρακάκης δεν διέψευσε την επίσκεψη. Το ερώτημα, που θέτει η εφημερίδα, είναι πώς γίνεται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επισκέπτεται μυστικά επιχειρηματίες στο δικό τους γραφείο, αντί τουλάχιστον να τους δέχεται στο υπουργείο.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, με τον κ. Λαβράνο και την Krikel συνδέεται κι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας. Εγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Reporters United δείχνει πως κατόπιν εντολής τού τότε αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και της Krikel. Τελικά η σύμβαση οριστικοποιείται το 2018. Ο κ. Τόσκας υποστηρίζει ότι επαναδιαπραγματεύτηκε προς όφελος του Δημοσίου τη σύμβαση που του άφησε ο Κικίλιας. Το Reporters United διαπίστωσε πως ο γιος του κ. Τόσκα εργάστηκε στην εταιρεία Krikel από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021. Ο κ. Τόσκας επιβεβαίωσε την πληροφορία.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα:

“Τον ρωτάμε για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό. Λέει πως έχουν συναντηθεί «μόνο μία φορά», πριν από χρόνια, λίγο αφότου εκείνος είχε εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. Η συνάντηση έγινε με μεσολάβηση του Δημητριάδη. (Πάντως ο κ. Λαβράνος δεν παρείχε κάποια απόδειξη για τη συνάντηση αυτή. Ο πρωθυπουργός δεν μας απάντησε αν γνωρίζει τον επιχειρηματία.)

Το μήνυμα του Λαβράνου είναι διπλό: πρώτον, επιμένει ότι δεν έχει σχέση με το Predator και τις υποκλοπές. Δεύτερον, επιμένει -αν και όχι με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο όπως παλιότερα- ότι δεν έχει «μετοχική» σχέση με την εταιρεία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Η στάση αυτή αποτελεί σημαντική υποχώρηση σε σχέση με ό,τι υποστήριζε η πλευρά Λαβράνου και Krikel ως τώρα. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Σταμάτης Τρίμπαλης είχε δηλώσει στην Εξεταστική ότι δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον Λαβράνο, κάτι που επανέλαβε και ο Λαβράνος στη συνάντησή μας.

Ο τελευταίος όμως παραδέχεται πλέον ότι συνεργάζεται με την Krikel και έχει συμφέρον η εταιρεία «να πηγαίνει καλά», καθώς η δική του δραστηριότητα αφορά το «system integration», δηλαδή την ενοποίηση συστημάτων που εμπορεύεται ή εκπροσωπεί η Krikel.

Ερωτώμενος για τα μέιλ που δημοσιεύτηκαν από την ιστοσελίδα tvxs, από τα οποία προκύπτει άμεση σχέση του και με τον Μπίτζιο και με την Krikel, απάντησε πως πρόκειται για μέιλ που δεν του παραδόθηκαν ποτέ.
Ο κ. Λαβράνος λέει ότι δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα από το 2012 και ότι ζει και επιχειρεί από το Λονδίνο. Ομως αρνήθηκε να μας υποδείξει έστω μία εταιρεία μέσω της οποίας ασκεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v